Editura Humanitas va prezinta cartea "Portocalele nu sunt singurele fructe" de Jeanette Winterson

2 Sep 2008
Editura Humanitas va prezinta cartea "Portocalele nu sunt singurele fructe" de Jeanette Winterson

Roman distins cu Whitbread First Novel Award  

Nascuta in 1959, in Manchester, Jeanette Winterson este crescuta de o familie de evanghelisti penticostali, in oraselul Accrington din Lancashire. La cincisprezece ani, adolescenta – pe care parintii o destinau unei cariere de misionariat in Africa – isi paraseste caminul. Este admisa la Colegiul St. Catherine din Oxford, unde absolva cursuri de literatura engleza. Stabilita la Londra, incepe sa scrie si, la douazeci si trei de ani, termina prima carte, cu o pronuntata tenta autobiografica, Portocalele nu-s singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit). Publicat in 1985, acest roman ii aduce lui Winterson Whitbread First Novel Award. Tot in 1985 publica Boating for Beginners. The Passion (Pasiunea), al treilea roman al ei, este distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexing the Cherry (1989) este recompensat cu E.M. Forster Award din partea American Academy of Arts and Letters. Urmatoarele carti – Written on the Body (1992; Scris pe trup), Gut Symmetries (1997), The World and Others Placey (1998), The Powerbook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat in 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers Prize, Weight: The Myth of Atlas and Heracles (2005) si cel mai recent roman Stone Gods (2007) – confirma extraordinara originalitate si forta literara ale autoarei. in 2006 Jeanette Winterson a fost distinsa cu ordinul Ofiter al Imperiului Britanic.

Jeanette, orfana sensibila, inteligenta si rebela, este adoptata de o familie de evanghelisti din nordul industrializat si mohorat al Marii Britanii. Copilaria ei devine un amestec suprarealist de predici, catehism, zornait de tamburina in orchestra bisericii si adaptare tarzie la rigorile sistemului educativ. insa, pe masura ce Jeanette se apropie de adolescenta, cariera de misionar pentru care o pregateau parintii incepe sa sa-si piarda aura, tanara isi descopera o sexualitate deloc ortodoxa, iar linistea familiei se destrama. Jeanette va trebui sa aleaga intre adevarul Bibliei si adevarul din sufletul ei, iar hotararea curajoasa pe care o va lua este inceputul unui drum original si sinuos intre jaloanele unui destin atipic.  

„Jeanette Winterson este cea mai valoroasa tanara voce literara din ultimii douazeci de ani.“ Gore Vidal   „Winterson a fost asemanata cu multi mari scriitori ai lumii, dar comparatia nu face decat sa ii umbreasca originalitatea vocii, amestecul de romantism si ironie, de eruditie si pasiune care o caracterizeaza.“ The New York Times Book Review

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells