Echipa animaţiei Regele Leu întâmpină remake-ul cu „resentimente uriaşe”

de Ştefan Dobroiu în 2 Aug 2019
Animatorii spun că studiourile Disney şi-au dat arama pe faţă şi că nu vor decât să facă bani

După ce am publicat o cronică deloc încurajatoare pentru Aladdin, spunând că efortul artistic impresionant este sabotat de faptul că spectatorul cunoaşte povestea la minut, nici măcar nu am mai fost la vizionarea de presă a noului remake Regele leu. Încasările filmului au depăşit deja un miliard de dolari, dar asta nu înseamnă că remake-ul a fost întâmpinat cu laude unanime. Printre cei mai fervenţi critici ai săi se află chiar echipa animaţiei originale lansate în 1994. Iată ce au ei de spus despre remake-ul lui Jon Favreau.

Publicaţia Indiewire, citată de Slashfilm, a contactat 13 dintre animatorii care au lucrat la filmul original. Unul din marile reproşuri lansate de ei la adresa remake-ului a fost că munca lor nu a fost recompensată prin nimic, deşi premiera din iulie reface uneori la milimetru cadrele din animaţie. Pentru a nu avea probleme cu atotputernica megacorporaţie Disney, respondenţii chiar au preferat să-şi păstreze anonimatul pentru a nu-şi pune în pericol carierele. Un animator a spus că "o să aibă probleme dacă îşi spune părerea despre noua versiune", iar un altul a comentat că "echipele versiunilor 2D întâmpină cu resentimente uriaşe remake-urile. Poate dacă am fi fost recompensaţi pentru munca noastră situaţia ar fi diferită".

Dar poate că cel mai usturător răspuns a venit din partea animatorului David Stephan, care a realizat hienele din filmul original şi a supervizat poate cea mai celebră scenă a animaţiei, The Circle of Life, când micul Simba este prezentat supuşilor tatălui său, regele Mufasa. Faptul că scena a fost refăcută cadru cu cadru pentru remake-ul de anul acesta l-a determinat pe Stephan să comenteze public: "Dacă ai face un sondaj printre membrii echipei originale, cei mai mulţi ar spune 'Chiar era nevoie de asta?' Aproape că doare. Este trist că acţionarii companiei au acum un cuvânt de spus asupra filmelor care se realizează. Disney şi-a dat arama pe faţă şi acum spune răspicat: 'Da, nu vrem decât să facem bani'. Ca artist, sunt dezamăgit că asta vine din partea unui studio care înainte promova originalitatea şi arta."

Un alt aspect criticat David Stephan a fost faptul că remake-ul - despre care se spune că ar fi live-action, dar care este de fapt un CGI fotorealist - nu a reuşit să readucă pe ecran emoţia şi expresivitatea din animaţia originală. Aspectul "mă dădea afară din film", explică Stephan. "Mai ales când micul Simba se plimba de colo-colo. Era prea real. Şi când începea să vorbească îmi amintea de vechile filme despre natură cu animale ale căror buze se mişcă şi cu voci dublate. 'Ce ieftin arată', mi-am zis. Cred că acest remake a venit mai devreme decât ar fi trebuit", a mai comentat Stephan.

Probabil că nu este exemplu mai bun decât The Lion King pentru a arăta încăpăţânarea Disney de a face cât mai mulţi bani cu eforturi creative minime. Aici ne referim, desigur, la scenariu şi nu la efortul de producţie, care în cazul remake-ului este impresionant. Animaţia a fost lansată în 1994 şi a devenit filmul cu cele mai mari încasări în lume în anul respectiv. Disney a relansat filmul în format IMAX în 2002 şi în 2011 l-a relansat în format 3D. Premiera remake-ului de luna trecută a relansat, în cronicile din Statele Unite, o expresie usturătoare pentru Disney şi anume "faliment creativ". Noi i-am zis chiar "suicid creativ".

Ce părere ai despre remake-urile Disney? Crezi că se ridică la înălţimea filmelor originale?

Exploreaza subiecte similare:

The Lion King, Jon Favreau, Aladdin

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells