Drone militare, turism spaţial, furtul de identitate. 10 filme ce au anticipat corect viitorul

de Gloria Sauciuc în 2 Ian 2017
SF-ul 2001: A Space Odyssey, lansat în 1968, a anticipat turismul spaţial cu decenii înainte ca Virgin Galactic a lui Richard Branson să fi devenit realitate

Oare filmele SF anticipează tehnologiile viitoare numai pentru că scenariştii şi producătorii de film sunt buni observatori şi pot anticipa viitorul? Sau filmele sunt ele-însele o viziune a viitorului care urmează să se împlinească, subiectul lor fiind sursă de inspiraţie pentru ştiinţă şi tehnologie? Ţinând cont că o întreagă industrie câştigă bine din anticiparea viitorului, este firesc ca anumite informaţii din zona acesteia să ajungă în ficţiunea de cinema. Însă, pe de altă parte, şi inventatorii creditează câte o producţie SF care le-a inspirat creaţia.

Să aruncăm o privire la câteva dintre cele mai inspirate (deşi puţin îngrijorătoare) exemple de filme care prezic viitorul, via TotalFilm:

2001: A Space Odyssey (1968)
A anticipat: Computerele portabile, turismul spaţial, Staţia Spaţială Internaţională
Chiar dacă datarea acestor tehnologii-2001 este puţin greşită, putem confirma că filmul de Oscar al lui Stanley Kubrick este echivalentul cinematografic al lui Nostradamus. Pe lângă computerele portabile şi Staţia Spaţială Internaţională, filmul lui Kubrick anticipează turismul spaţial cu decenii înainte ca Virgin Galactic a lui Richard Branson să fi devenit realitate.

Weird Science (1985)
A anticipat: Imprimantele 3D
E adevărat, imprimantele 3D nu ştiu nici acum să creeze o Kelly LeBrock senzuală dintr-o păpuşă Barbie şi un computer cu aspect învechit. Însă conceptul unei imprimante capabile să construiască un obiect tridimensional după un model digital este ceva răspândit acum, pe când în 1985 era ceva de subiectul ficţiunii.

The Terminator (1984)
A anticipat: Dronele
În primul Terminator, apare o scurtă menţionare a unor avioane de luptă fără pilot. Atunci, ideea părea ridicolă şi fantastică. Acum, ştim că dronele sunt peste tot, de la teatrele de război la operaţiunile poliţiei şi chiar în aplicaţii mai banale.
În plus, se ştie că forţele militare britanice au un sistem de sateliţi numit tocmai Skynet.

The Truman Show (1998)
A anticipat: Reality Show-ul
Deşi la ora actuală o mare parte din programul TV este acest tip de program, în 1998 ideea unei emisiuni TV în care să urmăreşti aspectele private din viaţa de zi cu zi a unor protagonişti reali era ceva neobişnuit. Şi într-adevăr, filmul a ghicit corect ce apetit are publicul pentru viaţa privată a altora.

War Games (1983)
A anticipat: Hackerii şi războiul cibernetic
În 1983 Matthew Broderick a făcut un demo despre cum hacking-ul şi războiul cibernetic pot arăta. Şi chiar dacă filmul este destul de subţire în detalii, faptul că a avut premiera cu circa şapte ani înainte de începutul Internetului este ceva. Şi chiar fără amănunte exacte, faptul că vorbeşte despre un cyber-război a deschis ochii publicului.

Back to the Future 2 (1989)
A anticipat: Google Glass/Căştile VR
Seria Back to the Future a reuşit să fie o mină de aur pentru mai multe predicţii reuşite, însă cea mai vizibilă este poate aceea cu ochelarii inteligenţi şi căştile VR. Un prototip reuşit pentru Google Glass sau Oculus Rift.

Minority Report (2002)
A anticipat: Marketing-ul personalizat, interfaţa bazată pe gesturi
Steven Spielberg a angajat o echipă de futurologi pentru adaptarea poveştii lui Philip K. Dick, aşa că nu este surprinzător că viziunea lui asupra anului 2054 dovedeşte multă acurateţe. Interfaţa bazată pe gesturi pe care o foloseşte personajul lui Cruise anticipează numeroase experienţe din realitatea virtuală, iar marketingul personalizat a devenit ceva omniprezent.

Total Recall (1990)
A anticipat: Maşinile care se conduc singure.
Chiar dacă cyborgii criminali care călătoresc în timp nu sunt (din fericire) ceva real, Uber, Google şi Volvo s-ar regăsi cu plăcere în Total Recall cu ultimele lor dezvoltări.

Star Trek: The Motion Picture (1979)
A anticipat: Căştile bluetooth, Translator-ul universal, injecţiile sub presiune.
Chiar dacă navele şi iahturile spaţiale nu există deocamdată, câteva din accesoriile din primul Star Trek aveau un număr remarcabil de idei care au devenit realitate.

The Net (1995)
A anticipat: Furtul de identitate
Furtul de identitate, aşa cum a fost descris în acest thriller elogiat, părea improbabil la mijlocul anilor 90 - să ne amintim că pe atunci computerele foloseau încă dischete - însă la ora actuală sunt surprinzător de actuale.

Exploreaza subiecte similare:

2001: A Space Odyssey, Weird Science, the terminator, The Truman Show, Matthew Broderick, Back to the Future Part II, Minority Report, Total Recall, Star Trek: The Motion Picture, The Net

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells