Dracula, reîntoarcerea la emblematicul personaj al lui Bela Lugosi

de Ştefan Dobroiu în 2 Iun 2020
La anul se împlinesc nouă decenii de la lansarea megahitului anilor '30

Un clasic incontestabil şi un film de referinţă al genului horror, Dracula din 1931 a fost prima ecranizare oficială a celebrului roman al lui Bram Stoker, după Nosferatu, care apăruse cu aproape un deceniu înainte şi care "împrumuta" liber elemente din roman. Bine primit de critici şi de public, filmul şi-a lăsat imediat amprenta asupra cinema-ului, puţine producţii de la Hollywood având parte de mai multe continuări şi remake-uri.

Unul dintre punctele de atracţie ale horror-ului a fost actorul Bela Lugosi, etnic maghiar născut în oraşul românesc Lugoj când acesta se afla pe teritoriul Austro-Ungariei. Nefiind un vorbitor nativ de engleză, Lugosi a întâmpinat piedici în încercarea sa de a face carieră la Hollywood, dar pentru interpretarea lui Dracula accentul său s-a transformat din impediment în atu. Lugosi îl jucase deja pe Dracula în piesa de teatru inspirată de roman şi pusă în scenă pe Broadway cu începere din 1927.

Omul din spatele proiectului a fost producătorul Carl Laemmle Jr., care văzuse deja Nosferatu şi urmărise scandalul provocat în media de procesul intentat de văduva lui Bram Stoker regizorului german F.W. Murnau. Producătorul a obţinut drepturile de ecranizare şi a purces imediat la pregătirea producţiei. Dar, din nefericire pentru Lugosi, Laemmle pusese deja ochii pe actorul Lon Chaney, un star al filmului mut după apariţii în mega-succese de casă din perioada mută precum Cocoşatul de la Notre Dame (1923) şi Fantoma de la Operă (1925). Doar că Chaney a murit înainte de începerea producţiei, iar atenţia s-a îndreptat într-un târziu spre Lugosi.

Contele Dracula continuă să ne fascineze și să ne cheme într-o aventură în care putem obține… o groază de câștiguri surprinzătoare. Da, norocul e un aliat decisiv. Dar la fiecare rotire, experiența de joc e una în care descoperi noi dimensiuni ale acestei povești a celui mai celebru vampir din istorie. 40 de linii plătitoare și opțiunea de câștiguri mărite aduse de roiul de lilieci! Pentru că, da! Liliecii te pot conduce spre locul unde Dracula își ține comorile și poți să te alegi și tu cu ceva din bogăția strânsă de el de-a lungul secolelor. Deschide cont la Superbet.ro și încearcă noi senzații în această variantă de joc online ca la aparate a poveștii lui Dracula, una care mai are surprize plăcute pentru tine!

Evident, toţi creativii implicaţi în producţia filmului au vizionat întâi Nosferatu, păstrând părţi din acesta care nu erau şi în roman. Cooptat în producţie a fost şi directorul de imagine german Karl Freund, care ştia bine opera lui Murnau după ce lucrase cu acesta la The Last Laugh. În epocă s-a zvonit că Freund şi nu regizorul Tod Browning s-ar fi aflat în spatele unora dintre cele mai spectaculoase cadre ale filmului.

Poţi intra în atmosfera sinistră a universului lui Dracula cu ajutorului slot-ului Superbet inspirat de celebrul personaj. Acest slot a fost creat în parteneriat cu Universal Pictures, oferă un fundal înceţoşat, iar simbolurile principale îi reprezintă pe protagoniştii filmului. Grafica elaborată îi invită pe jucători în bârlogul lui Dracula, locul unde-ţi poţi pierde viaţa în orice secundă.

În 1999 criticul american Roger Ebert scria că "Dracula a fost ecranizat atât de des şi în atâtea moduri (...), încât a căpătat statutul unui libret de operă sau al unei piese de Shakespeare: cunoaştem pe de rost fiecare moment al poveştii, prin urmare ne interesează doar stilul şi producţia. Toate ecranizările serioase ale lui Dracula s-au raportat la interpretarea lui Lugosi şi nu la cea a lui Max Schrek, al cărui Nosferatu era mai puţin uman şi mai distant. Lugosi, cu privirea sa penetrantă şi părul negru şi strălucitor, se poate lăuda cu una dintre cele mai emblematice interpretări din întreaga istorie a cinema-ului".

Cea mai recentă ecranizare după romanul lui Bram Stoker a apărut chiar la începutul acestui an, într-o colaborare între Netflix şi BBC. Răspunzători de "resuscitarea" lui Dracula într-o miniserie de trei episoade, cu pronunţate accente revizioniste, sunt cineaştii britanici Mark Gatiss şi Steven Moffat, cunoscuţi mai ales pentru o altă resuscitare extrem de populară, Sherlock. În serialul disponibil pe Netflix, contele Dracula este interpretat de actorul scandinav Claes Bang. Suntem siguri că şi acesta a studiat cu atenţie interpretarea lui Bela Lugosi din filmul original...

Acest articol este susținut de Superbet, liderul național din domeniul Betting & Gaming. În oferta Superbet găsești și jocuri de cazinou inspirate din filme și seriale de succes. Distrează-te de acasă jucând de pe orice dispozitiv și trăind noi aventuri alături de personajele preferate din filmul Dracula. Poți juca acest slot video în cazinoul online, direct pe site-ul Superbet sau din aplicaţia Superbet Games. Deschide cont aici #SuperDistractia #ContinuaOnline

jinglebells