Dolittle: giumbușlucuri și memorie afectivă

de Gloria Sauciuc în 17 Ian 2020
Animalele se comportă precum oamenii, ceea ce îi va apropia și mai mult pe copii de universul acestor ființe

Dolittle, filmul de familie al săptămânii, v-a rezona mai ales cu cei care au copilărit în anii 1980 și care au avut sau încă mai păstrează în bibliotecă Doctorul Aumadoare, colecția de aventuri trăsnite ale doctorului care se înțelege de minune cu animalele. Cartea Doctorul Aumădoare (care a fost recent reeditată în România, cu desenele originale -  ilustratiile lui V. Cijikov) este dupa o poveste de Hugh Lofting, autorul lui Dolittle. Doctorul Dolittle a fost inițial eroul scrisorilor pe care Hugh Lofting le trimitea de pe front, în Primul Război Mondial, copiilor săi.

Robert Downey Jr. (fostul Iron Man) vorbește cu animalele în acest film, în care sunt atinse câteva teme mai cu greutate - managementul fricii (gorila Chee-Chee, voce Rami Malek, se teme să acționeze în situații cruciale, în pofida mărimii și forței sale), plus revenirea din trauma pierderii cuiva drag (Dolittle a rămas fără soție), plus faptul că animalele se comportă precum oamenii și au reacții omenești. Aceste ultime două aspecte îi va apropia și mai mult pe copii de lumea animalelor.

Acțiunea e liniară (doctorul și animalele sale pleacă din Anglia spre o insulă necartografiată pentru a găsi un leac pentru Regină), dar firul simplu al poveștii poate fi urmărit și înțeles ușor de către cei mai mici dintre spectatori. Animalele sunt foarte bine realizate și atașante - gorila fricoasă (Remi Malek), o gâscă entuziastă, dar nu prea isteață (voce Octavia Spencer), un struț cinic (Kumail Nanjiani), un urs polar exagerat de energic (John Cena), precum și un papagal extrem de încăpățânat (Emma Thompson), care este confidentul și cel mai de încredere sfătuitor al lui Dolittle. Michael Sheen si Antonio Banderas sunt baieții răi ai poveștii. 

Downey Jr. o ține în giumbușlucuri și scălămbăieli, iar prestanța pe care i-a dat-o rolul Iron Man e în pericol când începe să scoată din zona posterioară a unui dragon tot ce a înghițit acesta de-a lungul timpului provocându-i indigestie. Gazele eliminate din organism sunt - nu știm și nu înțelegem din ce motive - o poantă recurentă în acest film


Exploreaza subiecte similare:

Dolittle, Robert Downey Jr., Rami Malek

Alte știri din cinema

Nouă trilogie Spider-Man, în pregătire

Tom Holland va reapărea în rolul lui Spider-Man

4 motive să te uiţi la serialul cu escroci Pro şi contra

Serialul danez promovează câteva valori care îi fac povestea atrăgătoare

Sinopsisul extins pentru The Batman aduce în discuție un mister ce stă în centrul filmului

Atunci când Matt Reeves a preluat regia filmului de la Ben Affleck - acum peste patru ani - și-a expus planurile pentru o „variantă noir, de film polițist” a Cavalerului Întunecat

Black Snake Moan: Samuel L. Jackson, Christina Ricci și Justin Timberlake într-un joc pervers al destinelor

Thriller-ul muzical Black Snake Moan (2006) poate fi văzut vineri, 26 noiembrie, de la 00:30, pe postul TV1000

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cavallioty pe 18 ianuarie 2020 13:58
cred ca ai uitat sa mentionezi ca a fost desfiintat de critici,asa cum la alte filme nu omiti sa precizezi calitatea

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells