Documentarul „Victoria" inspiră un concurs pentru urbanişti

de Gloria Sauciuc în 11 Apr 2011
Documentarul „Victoria" inspiră un concurs pentru urbanişti

Documentarul „Victoria”, realizat de HBO Central Europe, scotea în evidenţă - la momentul lansării - drama unui oraş format în anii comunismului în jurul unui combinat chimic care s-a închis. Oraşul se confruntă cu grave probleme economice şi sociale. Dar el are poate una dintre cele mai active comunităţi pe Facebook. Cazul oraşului îndeamnă la reflecţie asupra câtorva teme importante: ce viitor au oraşele construite în jurul unei industrii astăzi aproape moarte? Există vreo posibilitate pentru ca ele să se dezvolte sustenabil în secolul XXI?

Un concurs naţional adresat studenţilor de la facultăţi cu profil tehnic (energie, construcţii, automatică, transporturi etc.), arhitectură şi urbanism provoacă tinerii să creeze un plan de dezvoltare a oraşului Victoria până în anul 2020, pe baza tehnologiilor sustenabile (compatibile cu mediul înconjurător).

Competiţia:

Competiţia naţională Victoria 20.20 este organizată în două etape. Într-o primă fază, desfăşurată în perioada 1 aprilie – 28 aprilie, studenţii trebuie să formeze o echipă de minim 3, maxim 5 membri şi să vină cu o idee creativă de a îmbunătăţi viaţa în oraşul Victoria.  Ideile trebuie să vizeze soluţii sustenabile în unul sau mai multe din următoarele domenii: transport, energie, industrie, sănătate, calitatea spaţiului public, siguranţă şi confort urban. Totodată, ele trebuie să respecte principiile dezvoltării durabile şi să folosească cel puţin o tehnologie modernă, compatibilă cu mediul înconjurător.

În etapa a doua, vor fi selectate cinci echipe care vor elabora un proiect complex de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Aceştia vor beneficia de ajutor din partea  experţilor Siemens şi specialiştilor în urbanism, dar şi de suport financiar. Fiecare din cele cinci echipe finaliste va avea un mentor din cadrul Siemens, care va oferi îndrumare studenţilor în definitivarea temei alese.

La sfârşitul lunii mai, un premiu în valoare de 2000 de EUR se va acorda echipei cu cel mai ambiţios proiect de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Alte două echipe vor putea câştiga 500 de EUR. Mai multe detalii despre concurs şi despre oraşul Victoria puteţi găsi pe pagina de Facebook www.facebook.com/victoria2020.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cucky11 pe 13 aprilie 2011 00:39
Imi poate spune cineva cum as putea face rost de documentarul Victoria? Eu impreuna cu colegi mei, suntem inscrisi la acest concurs si ne-ar ajuta foarte mult daca am viziona acest documentar.

Cine ma poate ajuta, adresa de mail: cucky11@gmail.com
Va multumesc

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells