Doctor Sleep, continuarea pe care antologicul The Shining o merita

de Gloria Sauciuc în 22 Nov 2019
Dacă clasicul din 1980 era - printre altele - despre alienanta izolare, continuarea este despre „lumea ca un loc flămând”, gata să înghită „strălucirea” din fiecare dintre noi

Secvențe antologice din The Shining, unul dintre cele mai importante filme ale tuturor timpurilor, revin în Doctor Sleep, la fel și personajele din primul film (jucate de alți actori, bine aleși), sequel-ul fiind un horror bine structurat, cu un grad de complexitate suficient pentru a menţine viu interesul spectatorului şi dincolo de efectele imediate tipice genului.

Luptând, și la 40 de ani distanță, cu fantomele trecutului, Danny Torrance (Ewan McGregor) mai are de dus un război - cel cu entitățile malefice care se hrănesc cu „strălucrirea” celor înzestrați asemenea lui. Confruntarea finală aduce surprize după surprize fanilor The Shining. Dacă primul film era - printre altele - despre alienanta izolare, continuarea este despre „lumea ca un loc flămând”, gata să înghită „Strălucirea” din fiecare dintre noi. Iată, mai jos, de ce ne-a plăcut filmul și de ce i-am acordat opt stele din zece.

În anii 1980, în materie de premise realmente originale se remarca - în domeniul fantasticului horror - halucinanta viziune a hotelului multilateral bântuit din romanul lui Stephen King The Shining (1977), devenit trei ani mai târziu film, unul dintre cele mai influente din istoria cinematografiei, semnat de Stanley Kubrick. Titlul făcea referire la abilitatea supranaturală a băiețelului Danny Torrance de a vedea lucruri pe care alții nu sunt capabili să le vadă și de a comunica telepatic.

Filmul The Shining nu se concentra însă pe acest aspect, ci îl avea ca potagonist pe Jack Torrance (Jack Nicholson) - scriitor în criză de inspiraţie cu o lungă şi zbuciumată relaţie cu alcoolul, care îi lua cu sine pe soția sa Wendy (Shelley Duvall) și pe fiul lor Danny (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși. Jack fusese angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic de acest hotel, cum frigul și zăpada făceau zona inaccesibilă turiștilor. Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante. Jack va înnebuni din cauza influenţei nefaste a hotelului, în timp ce fiul Danny, dotat cu puteri supranaturale, este încontinuu conştient de prezenţele malefice din nenumăratele camere ale imensei clădiri izolate de lume.

Doctor Sleep continuă povestea lui Danny Torrance (Ewan McGregor), la 40 de ani după îngrozitorul lui sejur la Hotelul Overlook, centrându-se pe abilitatea lui extraordinară, pe acea „strălucire” la care făcea referire filmul din anul 1980. Doctor Sleep este o continuare îndreptățită a întâmplărilor din The Shinning, în niciun caz un sequel inutil, ca multe alte recente continuări fără rost ale unor povești de succes. Povestea lui Danny Torrace merită spusă și este bine spusă.

După ce a încercat toată viața să își găsească pacea, căzut pradă băuturii și unei vieți sordide, Danny Torrance află că - asemenea lui - mai există persoane înzestrate cu acea „strălucire”, dar și nomade entități malefice care se hrănesc cu ea și se vede nevoit să apeleze din nou la puterile sale și să înfrunte fantomele trecutului. Totul pentru a o apăra pe Abra (Kyliegh Curran), o adolescentă înzestrată cu aceeași „strălucire” supranaturală. Danny reia legătura cu Dick Hallorann, cel care avea același dar ca el (și care îl ajutase la hotelul Overlook pe când era copil). Hallorann îl învață apoi pe micul Danny cum să ferece fantomele odată ce acestea vin să îl bântuie. Danny adult și adolescenta Abra se aliază împotriva nemiloasei Rose „the Hat” (Rebecca Ferguson) și a adepților ei, care se hrănesc cu „strălucirea” celor inocenți pentru a-și câștiga nemurirea.

În paralel, Danny lucrează ca infirmier la un azil de bătrâni. Are capacitatea de a anticipa moartea cuiva, așa că își folosește darul pentru a aduce consolare celor care trec pragul dincolo. De aici porecla de „Doctor Sleep”. Frica de moarte mărturisită de pacienții azilului emoționează și invită la reflecție, într-un mod în care alte horror-uri (în care se moare pe capete) nu o fac.

Regizat de Mike Flanagan, autor de filme horor (Absentia, Insomnia/Before I Wake, Ouija: Origin of Evil), care a mai ecranizat o carte de-a lui Stephen King, anume Jocul lui Gerald (2017), Doctor Sleep încheie seria de filme excelente lansate anul acesta după cărțile lui Stephen King - Pet Sematary și It Chapter Two. Fără să aibă cu totul potențialul unui film antologic, Doctor Sleep este o continuare merituoasă a lui The Shining.

Exploreaza subiecte similare:

Doctor Sleep, The Shining, Stanley Kubrick, Ewan McGregor, Kyliegh Curran, Mike Flanagan, Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells