Dintre joburile din spatele camerelor de filmat, doar 18% au revenit femeilor în 2017

de Cristina Grigore în 12 Ian 2018
În ultimele două decenii reprezentarea femeilor în zona cinematografică nu a înregistrat aproape niciun progres

Un studiu publicat miercuri de Centrul de analiză a reprezentării femeilor în film și televiziune din San Diego a arătat că ultimele două decenii au adus foarte puține schimbări în domeniu.

Practic, numărul femeilor care au lucrat în spatele camerelor de filmat – inclusiv ca producător, scenarist, director de imagine sau regizor - a rămas cam la același nivel, în ciuda faptului că această inegalitate a tot fost semnalată de studii, presă și unii reprezentanți ai industriei de film, arată și TheHollywoodReporter, care a preluat datele studiului.

Printre concluziile studiului se află cea legată de numărul mic de femei - doar 18% - ce au lucrat ca regizor, scenarist, producător, editor, producător executiv și director de imagine. Au fost analizate 3011 posturi din cele 250 de filme cu cele mai mari încasări în Statele Unite.

Dintre aceste filme, 30% au avut una sau zero femei în pozițiile din spatele camerelor. Doar 1% dintre acestea au avut 10 sau mai multe femei în echipă - 70% au avut ca angajați 10 sau mai mult de 10 bărbați. Cele mai multe femei sunt - în cazul acestor filme - din breasla producătorilor executivi - 19%. 16% au fost scenariste, 11% regizoare și 4% directoare de imagine.

Una dintre realizatoarele studiului, Dr. Martha Lauzen,  a remarcat din analiza datelor că peliculele ce au în scaunul regizoral o femeie tind să includă în echipă mai multe reprezentante ale genului. În filmele cu regizoare, scenaristele sunt în procentaj de 68%, spre deosebire de filmele regizate de bărbaţi, unde scenaristele înregistrează doar 8 procente.

„2016 a fost un an slab în ceea ce priveşte numărul femeilor-regizor. Aşa că nu mă mir că în 2017 a existat un mic salt înainte”, a spus Lauzen, referindu-se şi la mişcările de schimbare a industriei ajutate de eliminarea din sistem a unor nume ca Harvey Weinstein.

De puterea miscărilor iniţiate acum de unele organizaţii de la Hollywood depinde eliminarea discriminării de gen, mai spune cercetătoarea. Iar un număr mai mare de femei angajate în industria cinematografică şi de divertisment ar putea reduce şi cazurile de harţuire şi agresiune sexuală, a mai subliniat Lauzen. 

Alte știri din cinema

Mark Hamill confirmă revenirea lui Luke în Star Wars: Episode IX

Lansarea filmului este programată în Statele Unite pe 20 decembrie 2019, când va debuta şi pe marile ecrane de la noi

Sebastian Stan şi starul lui Fifty Shades, rivali în dragoste într-o dramă romantică

Triunghiul amoros va fi declanşat de personajul lui Shailene Woodley

Durata lui Aquaman, dezvăluită. Filmul va ţine peste două ore

Filmul se lansează la noi pe 21 decembrie

Spin-off-ul lui Fast & Furious, în impas. Universal, dat în judecată de un producător

Neal Moritz, un vechi producător al celebrei serii, cere daune de zeci de milioane de dolari

Părerea ta

Spune-ţi părerea
viorellll pe 12 ianuarie 2018 15:07
Pe mine ma intereseaza calitatea filmelor nu cine le face...
rob1cul pe 14 ianuarie 2018 02:38
nu s-a inregistrat aproape niciun progres deoarece in ultimele decenii, 82% dintre femei le place MAI MULT sa fie IN FATA CAMERELOR de filmat, de obicei cat mai sumar imbracate. Din cauza ca in spatele camerelor nu isi pot arata ceva piele, cel putin 50% din cele 82% o fac in FATA CAMERELOR.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells