Din culisele marelui succes "The Birds": Cum a filmat Alfred Hitchcock o scenă cu păsări reale

de Daniel Dumitrescu în 19 Aug 2020
Tippi Hedren a fost nevoită să îndure o săptămână chinul filmărilor cu păsări reale care se repezeau agitate spre ea

După marele succes din 1960 înregistrat de "Psycho", următoarele două pelicule semnate de Alfred Hitchcock, "Păsările" (1963) și "Marnie" (1964) i-au consolidat celebrului regizor statutul de "maestru al suspansului".

"The Birds" ("Păsările"), titlu de referință semnat de Hitchcock, este, totodată, una dintre cele mai enigmatice pelicule ale marelui regizor, cu o influență majoră asupra genului horror, notează Far Out Magazine.

"Păsările" și "Marnie" au reprezentat rampa de lansare a carierei actriei Tippi Hedren. Aceasta nu mai jucase într-un film, însă Hitchcock a remarcat-o într-o reclamă TV și i-a oferit un contract. Totuși, la scurt timp după această ofertă, lucrurile s-au complicat. Hedren a spus că regizorul dezvoltase o obsesie bolnavă pentru ea și îi adresa observații dure și aluzii sexuale.

"Trebuia să ies din povestea asta. Aveam de-a face cu unul dintre cei mai puternici bărbați din lumea filmului și era dificil, jenant și insultător. Mi-a zis: 'Dacă pleci, o să-ți ruinez cariera'. Și asta a făcut", a povestit actrița.

"Vreți s-o omorâți?"

Una dintre cele mai grele perioade în care Tippi Hedren a lucrat cu Hitchcock a fost cea în care s-au turnat scenele de final pentru "Păsările". Hedren urma să intre, așa cum era stabilit, într-o mansardă în care urma să fie atacată de păsări. Fusese asigurată că pasările erau doar niște machete acționate mecanic, așa cum se întâmplase la scenele anterioare. Numai că planurile s-au schimbat și ea nu a fost anunțată, astfel că a fost nevoită să îndure o săptămână chinul filmărilor cu păsări reale care se repezeau agitate spre ea.

Actrița a avut nevoie de ajutor medical după această experiență. "Când am ajuns pe platou, am aflat că nu urmau să folosească păsări mecanice pentru că făcuseră o colivie în jurul ușii pe care urma să intru și acolo erau ținuți corbi, pescăruși și porumbei pe care dresorii de păsări îi asmuțeau spre mine, timp de o săptămână", a povestit Hedren.

YouTube: 

Deși experiența traumatizantă la care a fost supusă actrița a necesitat intervenția unui medic, regizorul nici nu concepea să oprească filmările. "Hitchcock a spus: 'Nu se poate odihni o săptămână, n-avem cu cine să filmăm'. Iar doctorul l-a întrebat: 'Și ce vreți să faceți? S-o omorați?'"

Evadare dintr-o închisoare mentală

Ulterior, Hitchcock i-a sabotat cariera actriței, forțând-o să respecte contractul, fără a-i mai oferi vreun rol important. După succesul obținut de "Marnie", în 1964, au mai trecut trei ani până când Hedren a fost distribuită într-o alta peliculă importantă, într-un rol secundar din "A Countess from Hong Kong", al lui Charlie Chaplin. Însă următoarele ei roluri nu au mai fost la fel de bune precum cele oferite de Hitchcock.

"Am trecut cu mult timp în urmă peste ce mi-a făcut Hitchcock pentru că nu am vrut să-mi ruinez viața din cauza asta", a spus actrița. "A fost ca și cum mă aflam într-o închisoare mentală, dar acum nu mai are niciun efect asupra mea. Am făcut ceea ce trebuia ca să scap de asta", a adăugat ea.

Tippi Hedren, acum în vârstă de 90 de ani, a renunțat la film, ocupându-se de apărarea drepturilor animalelor. Ea a înființat o rezervație pentru felinele mari, pe un teren de 32 de hectare din California.


Foto: Hepta

Exploreaza subiecte similare:

The Birds, Marnie, Alfred Hitchcock, A Countess from Hong Kong, Tippi Hedren

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells