Dictatori în filme

de Gloria Sauciuc în 10 Mai 2012

Sacha Baron Cohen se ia de dictatorii moderni în noua sa comedie, Dictatorul, regizată de Larry Charles (Bruno, Borat), cu premiera în România pe 18 mai. Inspirat de excesele lui Saddam Hossein şi Muammar Gaddafi, Cohen îl interpretează pe generalul Alladeen, hotărât să-şi dea viaţa pentru ca democraţia să nu învingă niciodată.

Cu această ocazie, Cinemagia vă prezintă câteva filme cu şi despre dictatori.

Afișează:
1 din 8

The Great Dictator a fost primul rol vorbit al lui Chaplin, iar coincidenţa nu e deloc suprinzătoare: un dictator trebuie să poată vorbi mult. Charlie Chaplin joacă două personaje: un simpatic frizer evreu, celălalt un dictator sinistru, Hynkel (inspirat din înfăţişarea lui Hitler), iar efectul este unul satiric. Printre scenele comice se numără un dans al dictatorului cu un glob pământesc.

Deşi la momentul premierei Statele Unite erau încă în pace cu Germania nazistă, filmul lui Chaplin a devenit o condamnare internaţională a lui Hitler şi a regimului nazist cu politica sa antisemită: în film sunt descrişi drept "oameni maşină, cu minţi de maşină şi inimi de maşină". Hitler mai fusese portretizat, alegoric, în filmul lui Fritz Lang The Testament of Dr. Mabuse.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 10 mai 2012 10:36
Cel mai impresionant film din lista prezentata mi s-a parut a fi The Last King of Scotland.
morfil pe 10 mai 2012 11:15
Si mie la fel. Forest Whitaker a interpretat perfect rolul dictatorului, nu stiu cum l-au ales la casting, dar au facut o alegere inspirata. Cel mai mult m-a fascinat trecerea dictatorului de la idealurile de la inceput la paranoia sfarsitului guvernarii sale. Acest fenomen il regasim in destinul malefic al oricarui dictator, chiar si al lui Ceausescu.
Manusa pe 10 mai 2012 13:46
Mie mi-au placut The Last King of Scotland si The Great Dictator cu Chaplin, au fost filme foarte bune.
Bayard pe 10 mai 2012 14:41
Nu stiu care e cel mai bun film din lista... am vazut doar vreo 2, ma bucur insa ca deocamdata nu s-a facut un film cu cel mai rau dictator al secolului trecut Pol Pot. Sunt anumiti dictatori gen Hitler si Stalin, despre care e bine sa invatam cat mai mult, ca sa ne ferim in viitor (pt ca si acum sunt adorati de multi) si unii gen Pol Pot, Idi Amin care pur si simplu trebuie uitati
Gloria pe 10 mai 2012 15:28
O mentionare a lui Pol Pot se face in Avocatul terorii (2007), avocatul Jacques Verges amintind in documentarul lui Barbet Schroeder despre acest client al sau, unul dintre numeroasele figuri detestabile ale istoriei pe care le/a aparat, cu mijloacele legii. Alaturi de Pol Pot, Jacques Verges i-a mai reprezentat ca avocat al apararii pe Wadi Haddad, fondator al terorismului international, prin “exportarea” celui palestinian, Klaus Barbie, cunoscut ca “macelarul”, seful Gestapoului din Lyon, vinovat de crime de razboi (e responsabil de moartea a 4000 de oameni), sau Carlos Sacalul, asociat Frontului Popular de Eliberare a Palestinei – acuzat de atentate cu bomba, luare de ostatici, intemeietor al Organizatiei teroriste “Frontul Islamic Armat” si, totodata, cel care a fost angajat de Securitatea de la noi sa-i lichideze pe disidentii români din strainatate si sa distruga sediul din Munich al Radio Europa Libera.
cosmin742000 pe 10 mai 2012 14:42
In sfarsit ni se prezinta 7 filme adevarate din 7 . Cel mai bun dupa mine e primul The Great Dictator cu Chaplin .Bine ca nu a fost inclus in lista si ultimul" film " cu Sacha Baron Cohen.
Lewis pe 10 mai 2012 17:03
How about Der Untergang filmuml care ne povesteste ultimele zile ale Führerului ?
alex_il_fenomeno pe 30 mai 2012 17:13
Chaplin , cel mai bun din toate timpurile !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells