« Înapoi la pagina festivalului

Debutanţii de la Cannes 2012

de Gloria Sauciuc in 2 Mai 2012
Debutanţii de la Cannes 2012

La începutul acestei săptămâni, Festivalul de Film de la Cannes anunţa ultimele trei filme selectate în competiţia Un Certain Regard - pe lângă o producţie americană, Gimme the Loot, de Adam Leon (SUA), un film francez - Renoir, de Gilles Bourdos şi Djeca, de Aida Begic (Bosnia-Herţegovina). Aceste trei filme întregesc lista de 20 filme ale secţiunii. Actorul şi regizorul britanic Tim Roth va fi preşedintele juriului Un Certain Regard, parte a Selecţiei Oficiale a Festivalului de la Cannes.

Această secţiune a Festivalului, introdusă în 1978 de Gilles Jacob, prezintă în fiecare an douăzeci de filme aparţinând diverselor stiluri şi atitudini, toate lucrări "originale şi diferite", care caută recunoaştere internaţională. Un Certain Regard este una din secţiunile Selecţiei Oficiale a Festivalului, care se derulează în paralel cu competiţia pentru Palme d'Or, la sala Debussy a Palatului Festivalului.

În 1998, Premiul Un Certain Regard a fost introdus în cadrul secţiunii pentru a recunoaşte tinerele talente şi pentru a încuraja lucrările inovative prin acordarea unor facilităţi de distribuire a filmelor în Franţa. Din 2005, premiul constă în 30.000 euro, oferiţi de către fundaţia Groupama Gan.

Tim Roth, preşedintele juriului Un Certain Regard 2012, este un actor britanic a cărui carieră a început în televiziune înainte de a continua cu cinematograful, odată cu The Hit în regia lui Stephen Frears.

Tim Roth a apărut pentru prima oară la Cannes cu Reservoir Dogs şi Pulp Fiction în regia lui Quentin Tarantino (laureat cu Palme d'Or în 1994), filme care i-au adus renume internaţional.

În 1995, a fost nominalizat pentru Oscar cu rolul său din Rob Roy (regia Michael Caton-Jones). Roth a regizat primul său film în 1999: The War Zone, ceea ce i-a adus nominalizări la Cannes, Sundance şi Toronto. De asemenea, a mai apărut în The New World în regia lui Terrence Malick, în Don't Come Knocking în regia lui Wim Wenders, în Planet of the Apes în regia lui Tim Burton, în Funny Games în regia lui Michael Haneke şi în Everyone Says I Love You, de Woody Allen. Din 2009, a jucat rolul principal din serialul american de televiziune Lie to Me.

Tim Roth va acorda Premiul secţiunii Un Certain Regard, împreună cu celelalte premii, sâmbătă pe 26 mai 2012, cu o zi înainte de închiderea Festivalului. Premiul Un Certain Regard pentru 2011 a fost acordat ex-aequo pentru Arirang, în regia lui Kim Ki-Duk (Coreea de Sud) şi pentru Halt auf freier Strecke al lui Andreas Dresen (Germania), filme distribuite în cinematografele franceze cu puţin înaintea Festivalului.

Iată lista completă

7 días en La Habana, regizat de Benicio del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabio, Gaspard Noé, Laurent Cantet
Mystery, regia Lou Ye
Miss Lovely, de Ashim Ahluwalia
La Playa DC, de Juan Andrés Arango
Djeca (Childen), de Aida Begic
Les chevaux de dieu (God's Horses), de Nabil Ayouch
Trois mondes, regia Catherine Corsini
Antiviral, de Brandon Cronenberg
Le grand soir, Benoit Delépine, Gustave Kervern
Laurence Anyways, regia Xavier Dolan
Después de Lucía, regia Michel Franco
A perdre la raison, de Joachim Lafosse
Gimme the Loot, regia Adam Leon
Student, regia Darezhan Omirbayev
La pirogue (The Pirogue), regia Moussa Toure
Elefante blanco, de Pablo Trapero
Confession of a Child of the Century, regia Sylvie Verheyde
11.25 The Day He Chose His Own Fate, regia Koji Wakamatsu
Beasts of the Southern Wild, regia Benh Zeitlin
Renoir, de Gilles Bourdos

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 3 mai 2012 21:02
Cu lista completa , asteptam sa vedem care vor fi premiantii...
alex_il_fenomeno pe 20 mai 2012 19:34
sunt sigur ca majoritatea vor ajunge foarte departe !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells