Deborah Chen, fondatoarea primului Cinema VR din România: „În 10 ani, VR va aduce schimbări majore în societatea noastră”

de Gloria Sauciuc în 7 Iun 2017
Din 13 iunie, la Bucureşti, în Veranda Mall, românii pot viziona filme în primul cinematograf de realitate virtuală de la noi

Una dintre cele mai extravagante tehnologii ale momentului intră şi în România, cu posibilitatea utilizării ei la scară extinsă: The VR Cinema, primul cinematograf de realitate virtuală, locul în care - odată intrat - te poţi detaşa aproape complet de mediul fizic.

Fondatoarea The VR Cinema în România este Deborah Chen, pasionată de VR, specializată în finanţe. „România, deși e o țară mică, este deasupra graficului din multe privințe. E suficient să privești internetul din România, aici conexiunea e mai rapidă decât oriunde altundeva în lume”, a declarat Chen, într-un interviu acordat publicaţiei Cinemagia.

Se vor difuza calupuri alcătuite din mai multe filme VR, cu o durată totală medie de 30 de minute, durată considerată ideală pentru o prima experiență în VR.

Fondatoarea The VR Cinema în România a vorbit despre motivele pentru care a ales ţara noastră pentru a lansa acest cinematograf inedit, ce aduce VR-ul ca tip nou de experienţă şi ce filme vom vedea în acest format.

Ce anume v-a convins să lansați acest tip unic de cinema în România?
Deborah Chen: Pe moment, toate echipamentele de realitate virtuală au un cost prohibitiv, și acesta este motivul pentru care am dorit să lansez un cinema VR. Ceea ce am vrut, în esență, a fost să aduc oamenilor această experiență, și nu doar tinerilor, ci și copiilor, bunicilor, celor care nu au altfel ocazia să descopere VR.

Vin din Londra, fac parte din a doua generație de chinezi britanici. Londra este acum un teren fertil pentru creativitate și pentru tehnologii noi. Din motive personale, am ajuns la București și de atunci încoace m-am îndrăgostit de România.

România, deși e o țară mică, este deasupra graficului din multe privințe. E suficient să privești internetul din România, aici conexiunea e mai rapidă decât oriunde altundeva în lume.

Cât privește realitatea virtuală, vorbim de un lung drum de la SF la adoptarea pe scară largă, proces la care vrem să contribuim. Vrem cât mai mulți oameni posibil să îmbrățișeze această tehnologie cât se poate de repede.
Nu planificăm să fim pe plus în primul an, deoarece compania ne sponsorizează biletele, însă pentru viitor sperăm să devenim unul dintre cei mai mari distribuitori globali.

Ce alte țări, înafară de România, au cinematografe VR, din ceea ce știți?
Deborah Chen: În Europa,  mai știu doar de încă unul, în Olanda. Se spune că ar fi planuri de a deschide unul în China. Și când se face în China ceva, se face la scară largă, deci mă aștept la un lanț de cinematografe VR.

Cum ați ajuns în fruntea proiectului?
Deborah Chen:  Ei bine, sunt implicată în mod normal în finanțe. Mă ocup de decizii investiționale. Asta e partea plicticoasă, dar din fericire mă ocup și de lucruri creative.

Am fost fascinată de mult timp de VR și apoi l-am întâlnit, la Amsterdam, pe Jip Samhoud care a devenit un content partner la noi. Jip este un pionier în domeniul realității virtuale. Am discutat și am făcut brainstorming, mi-a plăcut ideea de cinema VR în România, și după ce am venit la București am luat inițiativa.

În 10 ani, VR va aduce schimbări majore în societatea noastră. Va fi un privilegiu pentru mine să joc un rol în asta, mic sau mare.

Există și alte locații VR pregătite pentru a fi deschise în viitor în România, pe lângă cinematograful pe care îl veți lansa pe 13 iunie?
Deborah Chen:  Vom începe cu un spațiu de 150 metri pătrați la Veranda Mall pentru primul, și apoi sperăm să extindem în restul țării.

La Festivalul de Film de la Cannes, la standul românesc s-au putut urmări şase scurtmetraje VR, realizate de echipe româneşti. Le-aţi văzut? Se vor difuza în acest cinematograf de realitate virtuală deschis la Bucureşti?
Deborah Chen: Nu am văzut încă versiunile finale la toate aceste scurtmetraje, dar mi-au fost arătate fragmente în diferite etape ale producţiei. Unele scurtmetraje sunt mai potrivite pentru cinema decât altele. Suntem cu siguranţă aici pentru a ajuta să promovăm toate talentele autohtone.

Cum am mai spus, unul din obiectivele noastre este să permitem tinerilor regizori de VR să ajungă prin creaţiile lor la un public cât mai larg fiind singura platformă de distribuţie din România.

Ce ar avea de spus un specialist în neuroștiință despre influența VR asupra creierului uman? Există oare noi conexiuni? VR îi va ajuta pe copii, ați spus deja că realitatea virtuală va fi introdusă în școli în scop educațional.
Deborah Chen:  Realitatea virtuală (VR) este adesea numită „mijlocul de comunicare suprem”/"final medium". Asta este datorită unei puteri fără precedent de a împărtăși idei și experiențe. Filmele în realitatea virtuală sunt extraordinar de eficiente în a crea empatie și a stimula acțiunea și imaginația. Și mai important, realitatea virtuală folosită cu scop educativ va permite cursanților să învețe mai repede și în mod interactiv, mai mult decât oricând altcândva.

Să ne imaginăm o oră de geografie în care elevii au ocazia să meargă pe gheața din Antarctica. Sau o oră de istorie unde elevii văd față în față ororile sclaviei. Sau o oră de istoria artei unde eleii îl văd pe viu pe Monet ori pe Renoir, sau poate văd în 3d o pictură de Van Gogh. Sau o oră de fizică în care elevii merg pe Marte, observă pe viu fenomenul lansării unei rachete pe orbită și apoi planifică o lansare de rachetă.

Planul pentru asemenea lecții există deja, însă problema fundamentală este disocierea între lecția din carte și lumea reală. Realitatea virtuală va acoperi acest decalaj, făcând aceste experiențe intuitive și reale.

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 8 iunie 2017 15:22
"Să ne imaginăm o oră de geografie în care elevii au ocazia să meargă pe gheața din Antarctica. Sau o oră de istorie unde elevii văd față în față ororile sclaviei. Sau o oră de istoria artei unde eleii îl văd pe viu pe Monet ori pe Renoir, sau poate văd în 3d o pictură de Van Gogh. Sau o oră de fizică în care elevii merg pe Marte, observă pe viu fenomenul lansării unei rachete pe orbită și apoi planifică o lansare de rachetă."
-> deja imi vine sa ma intorc la scoala! Sa reinvat totul. :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells