Deadpool 2, mai obraznic şi mai obscen

de Gloria Sauciuc în 22 Mai 2018
Comedia de acţiune cu supereroul ireverenţios rulează pe marile noastre ecrane

Primul Deadpool, lansat în 2016, schimba definitiv fața benzilor desenate, adresându-se unui public mai matur, pregătit pentru un film cu supereroi nerecomandat minorilor sub 15 ani, pentru obrăznicia protagonistului, obscenități, ironie şi bufonerii. Totodată, „Deadpool” reinventa comedia de acţiune. Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur la categoria „Comedie sau musical” iar Ryan Reynolds, la categoria „Cel mai bun actor”. Deadpool devedea, așadar, primul film de acţiune cu super-eroi care primea o nominalizare la Globul de Aur la categoria „Comedie sau musical”. Filmul a primit, de asemenea, o nominalizare la Writers Guild of America, la categoria „Cel mai bun scenariu adaptat” şi o nominalizare la Premiul PGA pentru „Cel mai bun film”.

Mai puţin subtil decât prima parte, în ceea ce priveşte calitatea umorului, în sequel protagonistul continuă să se adreseze direct spectatorilor. Deadpool este permanent conștient de faptul că este un personaj; ne face permanent cu ochiul (metaforic mai ales), nouă spectatorilor. Ia peste picior alţi supereroi Marvel (mai ales membri X-Men), producțiile DC, lenea scenariștilor, face trimiteri destul de des la alte filme (scena antologică din Basic Instinct devine în Deadpool 2 un moment grotesc, dar provocator de hohote de râs). Pe de altă parte, superputerea lui Deadpool de a se autovindeca e exploatată în cele mai sângeroase, scabroase, amuzante și ireverenţioase moduri. Un punct în plus îl merită filmul pentru renunțarea la stereotipuri: în Deadpool 2 vedem o variantă „expandată” a supereroului Firefist, sub forma tânărului mutant supraponderal Russell Collins.

Dacă în primul film, Wade Wilson (Ryan Reynolds) luptă bună parte din film ca să aibă parte de o operaţie estetică (fost soldat în Forţele speciale, se va trezi cobai în programul Weapon X, program ce îi va oferi puteri supraumane, dar îl va lăsa desfigurat), în Deadpool 2 Wade Wilson își deplânge soarta și caută tot soiul de metode să se autolichideze. Dar puterile lui autoregenerative îi vin de hac și îl mențin viu. Ca să îi dea un scop în viață, Colossus îl cooptează în prima misiune, ce îl are pe dolofanul Firefist cap de afiș. Lucrurile se complică atunci când din viitor apare Cable (Josh Brolin). Deadpool trebuie acum să formeze o trupă cu care să îi vină de hac villain-ului cu braț robotic.

Ryan Reynolds a jucat rolul principal, a participat la scrierea scenariului şi a produs Deadpool 2. Chiar dacă locul regizorului Tim Miller a fost luat în timpul filmărilor sequelului de David Leitch, regizorul filmelor „John Wick” şi „Atomic Blonde”, există o continuitate coerentă între original și Deadpool 2.

Pe de altă parte, tinând cont că Disney și Twentieth Century Fox, companiile care dețin drepturile pentru Marvel respectiv pentru X-Men, sunt în curs de fuziune, am putea spera ca Deadpool să apară nu doar în povești individuale, ci și în viitoarele filme X-Men ori poate în viitorul Spiderman. Deşi e un personaj mult prea excentric pentru a se integra alături de ceilalţi supereroi ori mutanţi.

Nu rataţi cele două secvenţe de după generic, ca să vedeţi ce se poate face cu un dispozitiv destinat călătoriei în timp. Autoironia îl salvează pe Deadpool şi pe Ryan Reynolds după generic.

Dedic această cronică prietenei mele Felicia, cu care am văzut primul film, pe care l-a adorat, și care astăzi nu mai este printre noi.

Exploreaza subiecte similare:

Deadpool 2, Ryan Reynolds

Alte știri din cinema

Selecție Berlinală 2019: Monștri., de Marius Olteanu, în secțiunea „Forum”

Secţiunea, aflată la cea de-a 49-a ediție, este cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei

Premierele săptămânii 18-24 ianuarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Iată filmele din 2018 cu cel mai bun scor pe Rotten Tomatoes

Topul nu include doar blockbustere precum Black Panther…

Anne Hathaway va juca într-o nouă adaptare a romanului lui Roald Dahl, Vrăjtoarele

Va prelua rolul lui Anjelica Huston din filmul lansat în 1990

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 22 mai 2018 16:17
Sper ca producatorii si scenaristii acestui film să nu fi pus mai mult bază pe dialogurile obscene ”a la Deadpool” in detrimentul altor aspecte ale filmului pentru că atunci...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells