De la fabrica de ciment, la regie. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre frații Dardenne

de Cinemagia în 31 Mar 2017
O fată necunoscută este găsită moartă. O doctoriță anchetează. Nu vrea ca tânăra să dispară ca și cum nu ar fi existat vreodată… Filmul La fille inconnue/Fata necunoscută, în regia fraților Dardenne, rulează în cinematografele noastre

La fille inconnue este povestea unei doctorițe din periferiile Belgiei zilelor noastre, care încearcă să investigheze moartea ciudată a unei paciente imigrante pe care nu o primise pentru o consultație. Măcinată de o vină nejustificată, doctorița nu vrea ca Fata necunoscută să dispară ca și cum nu ar fi existat vreodată… Cel mai nou film al fraților Dardenne o aduce în rolul principal pe Adèle Haenel, de două ori câștigătoare a Premiului César.

La fille inconnue/Fata necunoscută a făcut parte din Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes de anul trecut, festival care decernase Palme d'Or-ul de două ori până acum fraților Dardenne.

Născuți și crescuți în zona Seraing, orașul oțelului belgian din regiunea Liège, în Valonia vorbitoare de limbă franceză, regizorii Jean-Pierre și Luc Dardenne, al căror lungmetraj, La fille inconnue/Fata necunoscută, a avut recent premiera în cinematografele din România, s-au inspirat mereu puternic din realitatea socială a vremurilor. Zona, orașul natal și traiul la marginea societății îi vor urmări pe regizorii belgieni pe tot parcursul carierei.

Martori la grevele și tulburările sociale ale anilor '60, copiii familiei Dardenne, care spun despre ei că sunt „o singură persoană cu 4 ochi", s-au întors în regiunea natală după terminarea studiilor. O vreme au fost angajații unei fabrici de ciment, pentru ca mai târziu, în 1975, să înceapă să își realizeze primele documentare, filmând gravele tulburări economico-sociale ale zonei de pe râul Meuse de la mijlocul anilor '70.

Prima lor casă de producție a fost Dérives, prin care au realizat peste 80 de documentare, atât propriile filme, cât și pe cele ale altor regizori.

Luc Dardenne: „Autostrada ne inspiră. Mașinile trec la nesfârșit și în mare viteză, la fel cum lumea își urmează nepăsătoare cursul"

Anul 1987 marchează o schimbare importantă în viețile lui Jean-Pierre și Luc Dardenne, când cei doi regizori hotărăsc să nu se mai limiteze la realitatea surprinsă prin intermediul documentarelor, ci să vorbească despre marginalizarea urbană modernă prin narațiunea unui lungmetraj. Primele două filme, Falsch (1987) și Je pense à vous (1992) nu au avut, totuși, parte de succes notabil.

În 1994, frații înființează propria companie de producție de film, Les Films du Fleuve, care produce primul lor lungmetraj premiat, La promesse (1996). Odată cu Rosetta (1999) începe o perioadă glorioasă a regizorilor belgieni la festivalul de la Cannes: șapte filme selectate în Competiția Oficială (dintre care cinci au fost premiate!): Rosetta (1999, Palme d'Or), Le fils (2002), L'enfant (2005, Palme d'Or), Le silence de Lorna (2008), Le gamin au vélo (2011), Deux jours, une nuit (2014) și La fille inconnue (2016).

Cu o carieră remarcabilă în spate, Jean-Pierre Dardenne spune, totuși: „Nu suntem Steven Spielberg. El este un regizor de succes, nu noi".

De 20 de ani, frații Dardenne își filmează toate peliculele acasă

„Încă de la La promesse, din 1996, am tras toate scenele din lungmetrajele noastre în Seraing. Chiar înainte de a scrie scenariul pentru La fille inconnue/Fata necunoscută, când încă nu aveam nimic mai mult decât o idee vagă despre povestea unui medic, am știut deja că vom filma la autostradă și la râul Meuse", spune Jean-Pierre Dardenne. „Locația ne-a fost clară înainte de a scrie scenariul". „Autostrada ne inspiră“, spune Luc Dardenne. „Mașinile trec la nesfârșit și în mare viteză, la fel cum lumea își urmează nepăsătoare cursul, dezinteresată de ce se întâmplă în viața doctoriței Jenny”.

Câțiva dintre actorii care lucrează cu cei doi regizori fac parte din distribuția mai multor lungmetraje realizate de ei. Așa cum locațiile de filmare alese sunt laitmotive foarte personale.

Îi regăsim în La fille inconnue, ca și în alte pelicule precedente, pe Jérémie Renier, starul din L’enfant (2005), cu roluri și în La promesse (1996), Le silence de Lorna (2008) și Le gamin au velo (2011), Fabrizio Rongione – a jucat, de asemenea, în Rosetta (1999), Le gamin au velo (2011) și Deux jours, une nuit (2014), sau pe nelipsitul Olivier Gourmet, care a colaborat cu frații Dardenne la toate producțiile acestora, din 1996 încoace.

Exploreaza subiecte similare:

La fille inconnue, Adele Haenel, Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne, La Promesse, Jérémie Renier, Le Silence de Lorna, Rosetta, L'enfant, Le Gamin au Vélo, Olivier Gourmet

Alte știri din cinema

Jason Momoa nu a văzut încă Aquaman, iar motivul este înduioşător

Filmul se va lansa în cinematografele noastre pe 21 decembrie

O potenţială regizoare a lui Black Widow crede că „este foarte obositor să vezi un film Marvel”

Lucrecia Martel este de părere că s-ar putea renunţa la unele efecte vizuale

Viitorul film Pixar se numeşte Onward. Vor face parte din distribuţie Tom Holland şi Chris Pratt

Regizorul Dan Scanlon explică, pe scurt, care este povestea animaţiei aflate în pregătire

A doua şansă: Jennifer Lopez şi linguriţa de sirop

Revenirea divei la cinema reuşeşte să ofere ceea ce promite

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells