De la Burgas la Borat: fantastica poveste a Mariei Bakalova

de Ştefan Dobroiu în 13 Feb 2021
Actriţa din Bulgaria, în plină ascensiune după rolul din Borat 2

Se întâmplă des ca România să se compare cu Bulgaria, mai ales atunci când vrea să "dea bine". Dar iată că ţara vecină cu o populaţie de aproape trei ori mai mică a reuşit performanţa de a avea o actriţă, pe Maria Bakalova, nominalizată la Globurile de Aur pentru cel mai bun rol de comedie. Dincolo de rezervele noastre legate de relevanţa acestor premii, o nominalizare pentru o actriţă est-europeană este o adevărată catapultă la Hollywood. Iată mai jos povestea tinerei de 24 de ani, iar la finalul articolului poţi afla ce nou rol într-un proiect de anvergură a primit ea.

În articolul "Călătoria Mariei Bakalova de la Burgas la Borat şi visul împlinit chiar când renunţase la el", publicaţia Deadline retrasează itinerariul actriţei de la Burgas, oraşul bulgăresc de pe malul mării, până la Los Angeles. Este povestea unei extraordinare şanse: tot ce ar fi împiedicat-o pe Bakalova să obţină un rol într-un alt film, inclusiv accentul slav, a devenit un atu pentru ca ea să devină Tutar, fiica protagonistului interpretat de Sacha Baron Cohen din Borat Subsequent Moviefilm.

Visul a început în adolescenţă, când Bakalova studia actorie şi flaut în oraşul natal. "Am început să visez că ajung în Los Angeles şi mă plimb cu trollerul după mine pe străzile acelea cu palmieri, cu semnul Hollywood dominând totul. Îmi spuneam: 'într-o zi voi ajunge o mare actriţă'", a declarat Bakalova pentru Deadline, amintind de o celebră declaraţie a lui Marilyn Monroe.

Dar visurile din adolescenţă s-au lovit ulterior de realitatea evidentă. "Am ajuns să-mi spun că sunt doar visuri de copil, în Europa de Est nu există niciun semn Hollywood". Actriţa a lăsat Hollywood-ul în pace şi a început să se concentreze pe o carieră mult mai realistă în cinema-ul european.

Chiar dacă preocuparea ei era legată de cinema, studiile de actorie de la Academia Naţională de Arte Teatrale şi Cinematografice din Sofia, unde a devenit studentă, se concentrau aproape exclusiv pe actoria de teatru. Un salt înainte l-a reprezentat colaborarea cu Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, duo-ul regizoral din spatele unor succese de critică precum Lecţia/The Lesson/Urok şi Gloria/Glory/Slava. Grozeva şi Valchanov erau singurii care predau actorie de film la Academie, iar Bakalova avea grijă să nu lipsească de la niciun curs, ba chiar le-a devenit asistent personal pe gratis pentru experienţă.

Colaborarea din spatele camerei s-a fructificat într-un mic rol în cel mai recent proiect al celor doi regizori, The Father, film premiat cu Globul de Cristal la festivalul de la Karlovy Vary în 2019 şi reprezentantul Bulgariei la Oscar 2021. The Father nu a intrat pe lista scurtă a celor 15 titluri rămase în cursa pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun film străin.

The Father este şi filmul în care Bakalova a fost văzută Nancy Bishop, directoarea de casting care se ocupa de Borat Subsequent Moviefilm. Când încă nimeni nu auzise că sequel-ul este în producţie, tuturor studentelor la actorie de la Academia din Sofia li s-a cerut să trimită o probă înregistrată pentru un rol în engleză. Rezervele au fost mari, pentru că Bakalova nu avea deloc încredere în accentul ei slav şi, cum habar n-avea că proba este pentru Borat 2, actriţa se temea să nu fie racolată de o reţea de trafic de carne vie...

Aceeaşi rezervă a avut-o şi la călătoria la Londra, unde trebuia să dea o probă cu Sacha Baron Cohen. Însoţită de Julian Kostov, un actor bulgar a cărui carieră la Londra şi Los Angeles era în plină ascensiune, actriţa a pornit recorderul telefonului mobil înainte de a intra în sală şi i-a spus lui Kostov că, dacă lucrurile degenerează, îi va strecura mobilul pe sub uşă, ca probă într-un eventual proces...

Ştim deja că nu un eventual proces o aştepta pe actriţă dincolo de uşă. Actriţa s-a descurcat de minune cu toate instrucţiunile trăsnite din timpul probei (de exemplu să reacţioneze de parcă vede pentru prima oară o chiuvetă sau un aparat de aer condiţionat) şi rolul a devenit al ei. Poate că în filmul montat totul pare uşor, dar rolul a presupus multe interacţiuni imprevizibile cu persoane reale, de exemplu Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, sau membrele exclusivistei Asociaţii a Femeilor Republicane Hillsborough, unde Bakalova, în rolul lui Tutar, a ţinut un discurs despre masturbare.

După lansarea lui Borat 2, Bakalova a devenit clienta CAA, cea mai importantă agenţie de impresariere artistică de la Hollywood, şi deja a obţinut un nou rol de anvergură: actriţa va juca alături de Leslie Mann, Pedro Pascal şi Karen Gillan în The Bubble, o comedie Netflix regizată de Judd Apatow. Filmul are în vedere un grup eteroclit de actori, prizonieri în timpul pandemiei într-un hotel.

Sursa foto: www.facebook.com/mariabakalovaofficial

Exploreaza subiecte similare:

Maria Bakalova, Sacha Baron Cohen, Judd Apatow, Leslie Mann, Karen Gillan, Pedro Pascal, Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Urok, Slava

Alte știri din cinema

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells