De Crăciun, trei mega-filme pentru copii

de Gloria Sauciuc în 4 Dec 2010
De Crăciun, trei mega-filme pentru copii

Nu mai puţin de trei animaţii se lansau la cinema anul trecut în luna decembrie, iar Alvin şi veveriţele 2 avea premiera chiar în ziua de Crăciun, oferind părinţilor o alternativă pentru celebrarea acasă, în mod tradiţional, a sărbătorii. În 2010, luna decembrie vine cu o ofertă mai variată.

Distribuitorii aduc la cinema de Ajun ecranizarea romanului alegoric Călătoriile lui Gulliver, varianta cu Jack Black şi Emily Blunt, animaţia în format 3D Megamind, plus fantasy-ul Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori de zi. Dacă Ponyo, Planet 51 şi Arthur et la vengeance de Maltazard, din 2009, aveau un grad de adresabilitate redus la publicul de până în 12 ani, anul acesta şi părinţii pot păşi în sala de cinema pentru spectacole care să-i stimuleze nu doar vizual.

Megamind, cu morală subtilă pentru cei mari, captivant pentru cei mici

 

Megamind este primul dintre cele trei filme care îşi va face intrarea în luna decembrie la cinema. În România are premiera pe 10 decembrie, iar cronicile care au apărut până acum în presa internaţională sunt mai mult decât favorabile. Total Film descrie filmul ca pe un fantasy satiră în stil retro, deopotrivă inteligent şi plin de emoţie, care atrage şi pe cei mici şi pe adulţi. "Subtil, energic şi foarte amuzant", concluzionează publicaţia. Se pare că Tom McGrath a reuşit să îmbine comicul de situaţie pe care îl întâlneam în filmele Madagascar (el a regizat al doilea film al seriei), cu ritmul mai lent, glumele mai inteligente şi o notă sensibilă - dar nicidecum sentimentală - ale animaţiei Despicable Me (cu care Megamind împarte premisa). Ca un plus, în Megamind 3D-ul nu este doar un element de marketing pentru promovarea filmului, prezent doar cu numele pe afiş. Veţi vedea că starul 3D-ului din acest film este oraşul însuşi: au loc lupte deasupra şi în jurul zgărie-norilor cu adevărat incitante, apoi perspectivele panoramice de la nivelul străzii oferă o imagine de mare adâncime.

Pe de altă parte, The New Yorker scrie că Megamind are acelaşi punct de plecare ca şi Despicable Me, lansat tot anul acesta, însă acţiunea 3D, plină de imaginaţie, e mult mai reuşită. "Glumele se succed în ritm alert, ca şi sugestiile ironice, marca studioului DreamWorks Animation. Metro Man (cu vocea lui Brad Pitt) e un personaj la fel de complex ca Megamind. Un Superman încrezut, mereu zâmbind, cu o tunsoare de Elvis, mereu ţinta omagiilor concitadinilor. Cu bărbia cam prea ascuţită, musculatura cam prea proeminentă şi o atitudine mereu îndrăzneaţă, nu prea e un reper moral, nici un erou. E doar un star. Însă, atunci când Metro Man ajunge să fie înfrânt şi e crezut mort, Megamind se află într-o dilemă existenţială: nu mai are niciun duşman, prin urmare nici scop în viaţă. Şi asta e poanta filmului - neobişnuit de subtilă pentru un film de animaţie - că binele şi răul nu au sens unul fără altul". The New Yorker aminteşte că Megamind e plin de referinţe la cultura pop, şi alte momente care vor să arate cât de ştiutor e filmul în subcultura benzilor desenate. Fanii înrăiţi vor putea recunoaşte în Megamind parodierea lui Superman de către Marlon Brando, sau fragmente din Highway to Hell de la AC/DC. Imaginea este aproape perfectă, iar 3D-ul reuşeşte, cu discreţie, să o îmbunătăţească. Coloana sonoră de Hans Zimmer şi Lorne Balfe e plăcută şi discretă pentru o comedie de acţiune. Şi însăşi decorul, luminosul Metro City, o combinaţie fericită de arhitectură monumentală şi spaţii largi, e o contrapondere fericită a negurosului Gotham City al lui Batman, îşi continuă publicaţia pledoaria pentru Megamind.

Cine/ce este Megamind?

Povestea îl are în centru chiar pe Megamind, se pare cel mai inteligent erou negativ pe care l-a cunoscut vreodată lumea. Şi cel mai păgubos. De-a lungul anilor a încercat să cucerească Metro City în toate felurile posibile. De fiecare dată a dat greş în mare stil din cauza lui Metro Man, un supererou cu mantie şi tot tacâmul, invincibil până în ziua în care Megamind chiar reuşeşte să-l învingă. Dintr-odată, Megamind se trezeşte că nu mai are niciun scop în viaţă. A devenit un erou negativ fără un rival. Îşi dă seama că cel mai rău lucru care i se putea întâmpla a fost să-şi atingă ambiţia de-o viaţă. Aşa că se hotărăşte să creeze un oponent, un nou supererou numit „Titan”. Acesta va fi mai mare, mai bun şi mai puternic decât a fost vreodată Metro Man. Titan, în schimb, se prinde repede că e mult mai distractiv să fie erou negativ decât băiat cumsecade. Aşa că acum Titan nu îşi pune în gând doar să stăpânească lume, ci vrea, pur şi simplu, să o distrugă. Cel mai deştept om din lume poate, oare, să ia şi el o decizie înţeleaptă, măcar o dată în viaţa lui? Diabolicul geniu va cădea în capcana pe care şi-a întins-o singur şi va deveni erou fără voie în propria sa poveste...

Cronicile din Narnia: accentul pe acţiune, filmul evoluând rapid spre o lume a luptelor cu săbii, pasajelor magice, monştrilor marini computer-generated

 

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader/Călătorie pe mare cu Zori de zi se lansează tot pe 10 decembrie în România. Acţiunea din Dawn Treader este cel mai apropiată de romanele lui Tolkien dintre toate cărţile seriei Narnia şi nu e lipsită de veleităţi epopeice, scriu cei de la The Guardinan.

The Voyage Treader e ultima aventură în lumea fantastică a lui Lucy şi Edmund, ceea ce dă celui de-al treilea film o rezonanţă dulce-amăruie. Acţiunea se petrece în Anglia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Edmund (Skandar Keynes) şi Lucy (Georgie Henley), stând în casa vărului lor, sunt înghiţiţi de un tablou (nu de un dulap) şi ajung din nou în Narnia, unde se trezesc la bordul unei minunate corăbii, Dawn Treader, unde îi aşteaptă prinţul Caspian (Ben Barnes) şi secundul său, Gary Sweet. Aventurile lor maritime implică şapte săbii, care - odată recuperate şi puse pe masa lui Aslan (voce: Liam Nesson) - vor scăpa Narnia de un rău fără margini. Enervantul verişor Eustace face parte din echipă: el va fi păstrătorul baghetei care deschide poarta Narniei celor care cred în ea, o dată ce restul eroilor se vor maturiza şi vor uita fanteziile copilăriei. Ca şi în Prinţul Caspian, accentul se pune pe acţiune, filmul evoluând rapid într-o lume a luptelor cu săbii, pasaje magice, monştri marini şi balauri computer-generated.

Regizorul britanic Michael Apted - cu o experienţă în filme de lungmetraj datând din anii '70 - a realizat filmul "aproape fără pată, similar stilului Harry Potter", menţionează cronicarul de la The Guardian. "Perspective ascendente sau descendente, compoziţii de impact, cadre în mişcare: nimic din ce ţine de camera de filmat nu e lăsat la voia întâmplării". Totuşi, "filmul pare să ducă lipsa eroilor negativi cu adevărat periculoşi, precum Vrăjitoarea Albă jucată de Tilda Swinton sau Uncle Miraz al lui Sergio Castellitto, iar duşmanul pare să fie numai demonul interior, pe care fiecare personaj trebuie să şi-l înfrângă", sunt de părere cei de la Filmlink.

Călătoriile lui Gulliver, chiar în vacanţa de Crăciun

 

A treia propunere a Cinemagia pentru părinţii şi copiii iubitori de film este, în luna decembrie, producţia Gulliver's Travels, ce se va lansa pe 24 decembrie. Povestea e modernizată faţă de cea clasică, iar momentul lansării noii ecranizări în România este cât se poate de bine ales. Să nu uităm că un film cu Gulliver nu a mai rulat în cinematografele noastre de... 33 de ani; acesta va fi al treilea film cu Gulliver şi ale sale călătorii care rulează în cinematografele din România.  The 3 Worlds of Gulliver a avut premiera la noi în... 1963, iar Gulliver's Travels în 1977.

Rob Letterman (cunoscut pentru Monsters vs Aliens/Monştri contra extratereştri) a regizat, iar Jack Black este un Gulliver poate uşor prea nătâng faţă de cum ne aşteptam de la personajul original. Emily Blunt va da prinţesei liliputane frumuseţea, aspectul uşor aerian, dar şi stropul de magie pe care le aşteptăm.

Aflat într-o călătorie spre Bermuda, Lemuel Gulliver eşuează pe ţărmul unei ţări necunoscute pentru a se trezi capturat de o mulţime de omuleţi de-o şchioapă. Călătorul va afla curând că ţara respectivă se cheamă Lilliput, iar locuitorii acesteia liliputani. Devenit repede favoritul fiicei regelui liliputan (Emily Blunt), Gulliver va cădea curând în dizgraţie când va refuza să atace un regat vecin şi rival. Va reuşi eroul nostru să scape de cruda-i pedeapsă şi să revină în Anglia lui natală?

Tu ce filme vei bifa în calendarul lunii decembrie? Scrie în comentariu şi vârsta.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Laura pe 4 decembrie 2010 17:42
22 ani. Nu am copii, dar ma voi uita cu placere la toate cele trei filme.
calinsiatat pe 4 decembrie 2010 18:01
15 ani. Pe toate le astept cu nerabdare:D!!!
MissBlossom01 pe 4 decembrie 2010 18:03
O sa incerc Megamind :)
blastpit pe 4 decembrie 2010 18:27
L-am vazut pe megamind:)...foarte frumos filmul iti va face placere sa te uiti la el.Umatorul pe care il voi incerca e sigur Gulliver...cat despre narnia ma mai gandesc
anna.n pe 4 decembrie 2010 19:14
19 ani.eu consider ca o parte din noi va fi un copil toata viata..deci eu sigur ma voi uita la ele
Andreea pe 4 decembrie 2010 19:56
Narnia si Gulliver. 17 ani :D.
elena pe 4 decembrie 2010 19:59
26 ani. Pare interesant.
Radu1994 pe 4 decembrie 2010 20:01
Megamind nu ma prea atrage fiind o animatie facuta in paint.....in rest destul de interesant....oricum cel mai astept e Little Fockers.....

daca tot scriem varsta: 16 ani :D

NightChild pe 4 decembrie 2010 20:13
21 ani. Toate par interesante, chiar sunt curios cum e Megamind.
Kun pe 4 decembrie 2010 20:33
18 :x orice gen daca e frumos:D
Lale pe 4 decembrie 2010 21:28
16 ani.
Little Fockers , il astept cu nerabdare!!

TheBigPurple pe 5 decembrie 2010 10:52
13 ani spre 14 :D sunt nerabdatoare sa le vad.
Barbaru pe 5 decembrie 2010 11:04
40 si ma uit cu placere la la ori ce fel de desene fie ca e tom si jerry ori ca e liga dreptati ori aventurile lui goku ori din manga.megamind e super misto si merge pe ideia lui shrek. imi mai plac genul ala de desene in care un actor interactineaza cu desenele gen ""space jam""
alex pe 5 decembrie 2010 16:17
18 ani,cu siguranta Narnia
Andy pe 5 decembrie 2010 17:08
bai,mi-e gulliver mi se pare "awsome",deci pe el il incerc primul.....apoi megamind si poate pe final narnia.........bestial....15 ani
MissBlossom01 pe 5 decembrie 2010 18:13
:))))
Piratu pe 5 decembrie 2010 18:18
toate par sa aiba potential ca filme,unul sigur o sa-l prind la cinema sa-l vizionez.......
robbiex2 pe 5 decembrie 2010 19:44
Megamind si atat :) restul nu imi prezinta nici un interes.
Vortex pe 5 decembrie 2010 20:41
Ca la gradinita:"Am x ani si vleau sa vad ...".Toate sunt interesante,cu putin fanasy de craciun parca intri mai bine in spritul sarbatorilor.
javrek pe 5 decembrie 2010 20:55
toate k toate fratilor, filme misto d Craciun "to set the mood", dar fara zapada "pe sistem" n e iarna adevarata...cel putin asa crede copilul din mine...
S8tan pe 5 decembrie 2010 22:42
27 ani si nu am perdut nici o animatie sau film de copii la cinema...chiar daca sunt privit ciudat de parintii sau bunicii din sala...Copilul din mine nu va muri niciodata...
fefe pe 6 decembrie 2010 00:02
18 ani.. guliver sigur vreau sa-l vad:D
Moody pe 6 decembrie 2010 11:21
Cred ca o sa ma uit la toate 3, nu stiu daca o sa reusesc in decembrie sa le vad pe toate dar o sa incerc. 23 de ani
v0ltz pe 6 decembrie 2010 14:46
Doar Guliver cred :D
brigitte_k22 pe 6 decembrie 2010 15:17
25 de ani. Gulliver ma atrage cel mai mult dintre astea 3 filme. Dar astept cu nerabdare si Tangled, care din pacate apare abia in ianuarie...
Andrei1993 pe 6 decembrie 2010 22:43
Am 17 ani si voi viziona toate filmele,pentru ca nu trebuie sa ai neaparat o anumita varsta pentru a vedea ceva filme de comedie chiar daca sunt animatie.
JojoB pe 7 decembrie 2010 00:36
film cu jack black??? 19 anisori la exterior, dar cam de 9 inside :D ...perfect pt filme de genu'
Kos_min pe 7 decembrie 2010 18:46
27,pare ok,nu o sa fie un mega film,o sa ma uit pt jack black!
Krakatau pe 8 decembrie 2010 18:41
Io am 19 si din astea cred ca doar la Megamind ma voi uita. In schimb, abia astept Little Fockers.
SilverKnight pe 11 decembrie 2010 20:52
18 ani o sa le vad pe toate:)Abia astept cronicile din narnia...primele parti mi-au placut foarte mult
deea1102 pe 15 decembrie 2010 22:24
18 ani. Cu siguranta Narnia ptr ca primele parti mi-au placut mult si la fel si cartile (merita citite dar cu cat mai devreme cu atat mai bine...oricum nu strica nimanui cate o carte mai usoara din cand in cand dar cu o poveste frumoasa)...apoi Megamind si in final Gulliver........animatiile vor fi intotdeauna binevenite indiferent de varsta fiecaruia ... abia astept Tangled:)
legolas05 pe 25 decembrie 2010 14:37
ma voi uita la toate.....sunt frumoase
alex_il_fenomeno pe 27 noiembrie 2011 17:29
ma intreb ce va rula anul .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells