De ce eu?, de vineri pe ecrane

de Ştefan Dobroiu în 9 Feb 2015
Thrillerul lui Tudor Giurgiu ar putea provoca valuri în viaţa politică

De vineri vom vedea pe marile ecrane din întreaga ţară De ce eu?, thrillerul politic în regia lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait. Republicăm cu această ocazie cronica scrisă cu ocazia premierei mondiale a filmului în cadrul secţiunii Panorama Special a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Aici un interviu cu regizorul Tudor Giurgiu.

"În cinema-ul românesc atât de lipsit de filme de gen (cu excepţia, în ultima vreme, a unor comedii), Tudor Giurgiu compensează cu De ce eu?, thriller politic prezentat zilele acestea în selecţia secţiunii Panorama Special a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Este un nou pas făcut în direcţia unui cinema local matur şi divers, iar filmul de 130 de minute are toate şansele să fie primit cu interes de publicul din România. Iată mai jos de ce.

Cinemagia a ieşit de la film cu senzaţia (probabil mai mult sau mai puţin naivă) că România s-a schimbat mult în cei 13 ani scurşi de la sfârşitul tragic al procurorului Cristian Panait, reinventat în thrillerul lui Giurgiu sub numele de Cristian Panduru. Jucat convingător de Emilian Oprea, pe care l-am putea numi "următorul Dragoş Bucur" al cinema-ului nostru, procurorul Panduru se va trezi încolţit de hidra cu nenumărate capete a corupţiei din România anului 2002, destinul său lăsând în urmă multe întrebări şi, foarte probabil, devenind un exemplu de integritate pentru generaţiile următoare de procurori.

De ce eu? îşi prezintă eficient eroul încă din primele minute: Panduru este tânăr, popular şi ambiţios. Are tenacitate şi o siguranţă de sine foarte bine redate de Emilian Oprea, prin urmare nimeni nu se miră când procurorul-şef Codrea (Mihai Constantin) îi oferă cel mai "fierbinte" caz al momentului: cel al procurorului orădean Bogdan Leca (Alin Florea), acuzat de abuzuri în exerciţiul funcţiunii. La început uimit de această oportunitate, Panduru nu ezită să accepte dosarul, conştient că rezolvarea lui va fi un imens pas înainte pentru cariera sa.

Filmul realizează un contrast sugestiv între viaţa personală lipsită de griji a eroului şi surprizele apărute în cazul Leca. Iubita lui Panduru, jurnalista Dora (Andreea Vasile), este un mijloc bun al scenariului să arate făgaşul bine stabilit al vieţii procurorului: planuri de călătorii, de căsătorie, de achiziţionare a unui apartament alternează cu discuţiile tot mai aprinse provocate de acuzaţiile la adresa lui Leca. Discuţiile cu superiorii se transformă în presiuni, iar ameninţările voalate devin tot mai explicite. Idealist şi obsedat de ideea unei justiţii corecte, Panduru se lasă afectat de climatul nociv din jur, dar nu cedează, insistând că dosarul Leca poate fi privit dintr-o perspectivă diferită.

Filmat eficient de Marius Panduru (în a doua jumătate a filmului mişcările circulare ale camerei în jurul eroului sugerează punerea sa la zid), De ce eu? beneficiază de scenografia excelentă a lui Cristian Niculescu, acesta aducând pe ecran un 2002 rece, învăluit în fum de ţigară. Scenografia lasă loc şi comentariilor la adresa justiţiei de atunci: în prima scenă, sediul unde lucrează Panduru este în lucrări de renovare, iar comentariile personajelor sugerează clar că justiţia are şi ea nevoie de o renovare din temelii.

O idee prea lung ca să fie cu totul eficient, De ce eu? greşeşte şi cu includerea unei aventuri a lui Panduru cu o studentă. Este neclar cât este adevăr şi cât ficţiune în filmul lui Tudor Giurgiu, deşi schimbarea numelui eroului sugerează că premisa cunoscută din ziarele epocii a fost atent modificată pentru o ecranizare mai convingătoare. În context, transformarea eroului într-un "cavaler fără de prihană" ar fi fost mult mai utilă (ştim cu toţii cât de flexibil este avertismentul "film inspirat din evenimente petrecute în realitate"), căci statutul său "şantajabil" ştirbeşte în parte din tensiunea ultimelor câteva zeci de minute.

Unul dintre atuurile filmului este Emilian Oprea, a cărui interpretare competentă şi convingătoare face cinste unui om care ar putea fi lesne perceput ca un erou al justiţiei româneşti. Regizorul întregeşte portretul sumbru al acesteia cu informaţii privind evoluţia ei în cei 13 ani scurşi de la moartea lui Cristian Panait, perioadă în care zeci de politicieni şi magnaţi au ajuns după gratii. Cu iureşul de arestări politice din ultima vreme, nu se putea găsi un moment mai bun pentru lansarea lui De ce eu?, de văzut în cinematografele din ţară cu începere din 27 februarie."

Exploreaza subiecte similare:

De ce eu?, Tudor Giurgiu, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Mihai Constantin, festival:berlin 2015, Dragoş Bucur, Cristian Niculescu

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 9 februarie 2015 11:24
Un film captivant , de urmarit....
cosmin742000 pe 26 februarie 2015 12:34
Eu nu cred ca va creea niciun val in viata politica de la noi , la cat de nesimtiti sunt politicienii nostrii
doinarac pe 26 februarie 2015 20:50
Intrebare catre Cinemagia , de aflat : acest film romanesc are vreo varianta SUBTITRATA, care sa ruleze , pentru cei cu deficiente de auz ?
S-a gindit cineva la ei ?
Daca nu inca, va exista in curind posibilitatea la un film romanesc , sa existe si ruleze si o astfel de varianta? macar un spectacol anume ? precum in unele tari din UE .
Pina la urma si varianta prezentata la festivaluri in strainatate, subtitrata in engleza si tot ar fi utila....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells