Cursa, de Mircea Daneliuc, online pe CINEPUB

de Cinemagia în 22 Ian 2016
Primul road movie românesc modern

Pe CINEPUB poate fi vizionat, gratuit și legal, filmul de debut al lui Mircea Daneliuc, „Cursa (1975), cu Tora Vasilescu, Mircea Albulescu și Constantin Diplan în rolurile principale.

În 2016, CINEPUB vă propune (re)descoperirea, film cu film, a  „lupului  singuratic al filmului românesc” (Titus Vîjeu).

După „Iacob”, operă de maturitate, puternică, răvășitoare, road movie existențial, pe CINEPUB puteți viziona  debutul regizoral în lungmetraj al lui Mircea Daneliuc: „Cursa”.

„La doi-trei ani de la faimoasele Teze din iulie[…], Daneliuc oferea prin filmul său de debut o replică îndrăzneață proiectelor radicale ale lui Nicolae Ceauşescu.” (Titus Vîjeu).

Cursa este opera care deschide un șir lung de filme despre, cu și pe drumul a trei decenii de realism socialist și grotesc post comunist, filtrate de lupa necruțătoare a lui Daneliuc. Alături de Wenders, Godard, Fellini și mai tânărul Zvyagintsev, regizorul român este unul dintre marii maeștrii europeni ai genului road movie și doar un destin ciudat a amînat sine-die recunoașterea pe măsură a solitarului erou anti-sistem.” (Lucian Georgescu).

Filmul spune povestea lui Savu și Panait, doi șoferi care lucrează pentru o firmă de construcții-montaj. Ei trebuie să asigure deplasarea unui utilaj gigant. Pe drum, o întâlnesc pe Maria, o tânără plecată spre logodnicul ei, aflat chiar în localitatea de destinație a transportului. Maria și-a pierdut atât actele de identitate, cât și biletul de tren. 

După lansarea filmului „acceleratul Daneliuc e tras pe linie moartă. Să aştepte acolo, să-şi limpezească gândurile, să se cumințească”. Motivul? „Nu scoți din visterie bani ca să finanțezi filme în care publicul să poată vedea o altfel de lume decât cea proiectată de principiile însuflețitoare ale partidului”. (Titus Vîjeu)

Pe CINEPUB urmează alte titluri de Mircea Daneliuc, iar spectatorii vor putea să afle dacă „acceleratul Daneliuc” s-a lăsat „cumințit” - sau nu - odată cu următoarele filme...

Filmele sunt disponibile online, gratuit și legal pe CINEPUBInformații despre toate filmele din portofoliul Cinepub se găsesc pe site-ul oficial. 

Cinepub.ro (www.cinepub.ro) este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj. 

Exploreaza subiecte similare:

dosar: cinepub

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells