Cum s-o dai să fie bine?

de Ştefan Dobroiu în 14 Ian 2011
Cum s-o dai să fie bine?

Amatorii de muzical (şi fanii Christinei Aguilera) se vor duce în weekend la Burlesque, iar copiii îşi vor trage părinţii spre Ursul Yogi. Chiar şi aşa, rămân o mulţime de fani ai comediei, iar aceştia cu siguranţă se vor îndrepta spre The Dilemma/Cum s-o dai să fie bine? (traducere extrem de nimerită din mai multe puncte de vedere). Noi trebuie să-i avertizăm: dintre filmele prezente în acest moment pe marile ecrane, mai mult râzi la Tangled/O poveste încâlcită decât la noua încercare comică a lui Ron Howard. Fără să fie lipsit de momente bune (vreo două sunt antologice), The Dilemma suferă din cauza nehotărârii: prea dramatic pentru o comedie, prea lipsit de profunzime pentru o dramă.

Cel mai de apreciat lucru la The Dilemma: este întotdeauna imprevizibil, deşi premisa nu se înscrie printre cele mai ofertante. În vizor avem doi prieteni vechi, Ronny (Vince Vaughn) şi Nick (Kevin James), acum parteneri într-o firmă de design auto. Faptul că sunt pe cale de a semna un mega-contract şi trebuie să respecte un deadline foarte strâns le aduce suficientă tensiune, dar lucrurile se complică şi mai mult când Ronny o surprinde pe Geneva (Winona Ryder), soţia lui Nick, sărutându-se cu un bărbat mult mai tânăr. Acum ajungem la titlu: ce să facă Ronny, să-i spună sau nu lui Nick ce a văzut, punând astfel în pericol noua afacere? Cu o coloană vertebrală atât de şubredă, The Dilemma se sprijină pe actori pentru a reuşi să te convingă, dar tot îţi lasă impresia că vezi două filme în acelaşi timp.

Channing Tatum ne dă cel mai simpatic personaj, iar la polul opus stă ţanţoşă Queen Latifah.


Poate că o să cazi o vreme în plasa glumelor facile (şi uneori fizice), dar Ron Howard ştie că poate mult mai mult de-atât, prin urmare îţi pregăteşte o serie de scurtcircuite foarte dramatice, iar combinaţia este mult mai întunecată decât te-ai aştepta din trailer. Dintre actori, cel mai bine pare să se descurce Winona Ryder, deşi personajul ei este cu totul şi cu totul antipatic. O anumită scenă plină de ameninţări te face să ţi-o aminteşti pe actriţa din Vârsta inocenţei şi-ţi dovedeşte că dintre cei patru protagonişti ea ar avea cel mai mult potenţial. Dacă Jennifer Connelly (a câştigat un Oscar pentru excelentul O minte sclipitoare, tot în regia lui Ron Howard) este total nefolosită încă din scenariu, nici Vince Vaughn sau Kevin James nu prea au ce oferi, iar rezultatul este unul crunt pentru o aşa-zisă comedie: nu-ţi place niciun personaj, nu ajungi să ţii cu niciunul.

O surpriză plăcută este, în schimb, Channing Tatum, în rolul lui Zip, amantul mult mai tânăr al Genevei. Dacă l-ai cunoscut pe Tatum dansând în Step UP şi l-ai văzut apoi făcând acrobaţii în G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei (o să-l mai vezi în chip de soldat roman în The Eagle, la jumătatea lunii februarie), iată că acum actorul îşi explorează iarăşi calităţile comice, iar personajul său ajunge să fie nu doar cel mai simpatic din întregul film, dar şi protagonistul unui moment antologic (pe care Howard îl împinge numaidecât pe panta dramaticului). La polul opus lui Tatum se află Queen Latifah (am iertat-o numai după ce am mai ascultat o dată I Know Where I've Been, superba melodie din Hairspray) şi personajul ei Dana, o mitralieră de glume explicite şi declaraţii fără perdea.

Dacă nu te aştepţi să râzi la fiecare minut şi eşti dispus să treci peste momentele neconvingător de dramatice, Cum s-o dai să fie bine? poate ajunge să-ţi distragă totuşi atenţia de la o săptămână grea de lucru. Noi i-am dat doar nota 5 ("aşa şi-aşa").

Râsete cu Ron Howard

Unul dintre cei mai versatili regizori de la Hollywood, Ron Howard a mai abordat genul şi clar cu mai mult succes. Pe lista titlurilor lejere din cariera lui stă la loc de cinste Cine a furat Crăciunul/How the Grinch Stole the Christmas, în acest moment cel mai de succes film despre Crăciun lansat vreodată. Giumbuşlucurile lui Jim Carrey, distribuit în rolul morocănosului Grinch, şi rimele lui Dr. Seuss au făcut ca filmul de 120 de milioane de dolari să strângă 345 la sfârşitul periplului său prin cinematografele din toată lumea.

Dar mai actual ca subiect şi original (deşi este inspirat de o producţie canadiană) este EDTv. Un adevărat insucces la box-office, EDTv l-a adus pe Matthew McConaughey în atenţia producătorilor de comedie (peste doi ani actorul urma să apară în The Wedding Planner, primul titlu dintr-o suită de comedii romantice) şi i-a oferit lui Ellen DeGeneres ultimul rol comic al carierei. Subiectul e foarte potrivit pentru o seară când vrei să trândăveşti cu un film uşor în casă: o televiziune produce o emisiune reality tv, în care să urmărească 24 de ore din 24 un american de rând. La preselecţie iese în faţă Ed (McConaughey) şi, dacă în primele zile acesta nu prea face lucruri interesante, trăsnita familie a eroului va transforma emisiunea într-un succes.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
diana7 pe 14 ianuarie 2011 10:49
abia astept sa vad filmul asta
victor_neo75 pe 14 ianuarie 2011 17:30
Singura comedie romantica de vazut pt mine pana la primavara este No Strings Attached ('Fara obligatii') cu Ashton Kutcher si Natalie Portman (premiera la noi pe 11 februarie 2011). E singura comedie romantica care pare reusita din trailer! Ar mai fi de vazut Love and Other Drugs ('Dragoste si alte dependente') cu Jake Gylenhaal si Anne Hathaway (premiera pe 21 ianuarie 2011)!
Piratu pe 14 ianuarie 2011 21:15
in primul rand majoritatea traducerilor la titlurile filmelor sunt departe de "adevar" si la asta in loc de "Dilema" ori "O dilema" avem ceva de genu "Cum s-o dai mai bine?" mai prost de atat nu se putea si ca sa fie si ok au pus si semnu intrebarii.....halal...
Bayard pe 14 ianuarie 2011 23:47
A fost cea mai neamuzanta comedie din istorie!!! A fost o liniste mormantala in sala.... niste zambete pe furis la glumele mai bunicele. Au fost cateva si din astea, dar cum toate celelalte au fost ingrozitoare si plictisitoare, practic nu erai introdus intr-o atmosfera ilara. Tragic este ca 99% din toate replicile filmului au fost gandite sa fie amuzante.... ceea ce a stricat si povestile de dragoste ale celor 2 cupluri. Putea sa fie o drama sau nu stiu, un film romantic decent cu ceva umor, dar intentiile de comedie iti sareau in ochi la fiecare replica, si fiecare mimica a actorilor (parca asteptau aplauzele spectatorilor :)) ). Vince Vaughn joaca decent, in acelasi rol ca in toata cariera lui.... din pacate fara materialul necesar. In schimb Kevin James este de-a dreptul deprimant..... e ingrozitor, si ca joc si ca replici si ca tot. Noroc cu cele 2 personaje feminine care iti mai delecteaza privirea....
legolas05 pe 15 ianuarie 2011 00:39
nu pare a fi ceva bun....nu o sa merg sa ma uit
Radu1711 pe 15 ianuarie 2011 18:24
sunt nerabdator sa vad cum a iesit filmul
angelo pe 15 ianuarie 2011 22:41
care este titlul original al filmului?
Krakatau pe 16 ianuarie 2011 13:31
The Dilemma
scrie in articol...

Bart_Simpson pe 17 ianuarie 2011 20:16
Vince Vaughn si grasu' ala sunt amuzanti? Poate ca nu le inteleg eu poantele. Pacat de Queen Latifah...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells