Crulic, primit călduros la Chişinău

de Ştefan Dobroiu în 4 Nov 2011
Crulic, primit călduros la Chişinău

Micul cinematograf Odeon din Chişinău a fost luat cu asalt aseară de cinefilii moldoveni doritori să vadă primul lungmetraj animat realizat în România ultimelor două decenii. Evenimentul este istoric: Anim'est este primul festival din România care încearcă (şi reuşeşte cu succes) o ediţie în Republica Moldova.

Timp de patru zile, moldovenii vor putea să vadă peste 150 de animaţii de scurt şi lungmetraj, iar primirea entuziastă a filmului din deschidere, Crulic - drumul spre dincolo, sugerează că sunt toate şansele ca sala cinematografului Odeon să fie plină de acum înainte. Cinemagia a stat de vorbă cu o parte dintre spectatorii din sală, iar mulţi au spus că oraşul Chişinău duce lipsă de altfel de evenimente specializate. Mai pasionat de teatru, Chişinăul pare să îmbrăţişeze cât se poate de deschis această ediţie Anim'Est, unde vor putea vedea şi titluri cunoscute precum Despicable Me/Sunt un mic ticălos, dar şi câteva dintre cele mai premiate şi apreciate animaţii arthouse: Persepolis, premiat la Cannes acum câţiva ani, şi Iluzionistul lui Sylvain Chomet sunt cele mai bune exemple.

De cea mai călduroasă primire au avut parte reprezentanţii lui Crulic, animatorii Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, dar şi co-producătorul polonez Arkadiusz Wojnarowszki (foto de la dreapta la stânga). Asupra lor s-au îndreptat toate privirile, dar şi întrebările reprezentanţilor presei, care au avut timp să ia interviuri înainte şi după proiecţie. Şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la sfârşitul proiecţiei a fost una animată (la figurat), ceea ce arată că spectatorii moldoveni au fost impresionaţi de povestea din documentarul Ancăi Damian, despre românul Claudiu Crulic, decedat după luni de zile de grava foamei după ce a fost închis pe nedrept într-o închisoare poloneză. Bineînţeles, o parte din întrebările publicului nu au privit tehnicile propriu-zise de animaţie şi ar fi necesitat prezenţa Ancăi Damian în sală, dar regizoarea este invitată într-o mulţime de părţi ale lumii după succesul de la Locarno al filmului ei.

Pe lângă evenimentele aduse de la Bucureşti, printre care popularul Creepy Animation Night, în care timp de şase ore vor fi proiectate scurmetraje animate bizare, întrerupte de live act-uri audiovizuale (de sâmbătă de la ora 23), ediţia de Chişinău a Anim'est-ului are parte de un highlight aşteptat de mulţi: un calup de scurtmetraje animate realizate de Moldova Film între 1970 şi 1984, toate în regia lui Constantin Bălan, care le va şi prezenta publicului duminică de la ora 14.

Programul Anim'est mai cuprinde şi o retrospectivă Ion Popescu-Gopo, de la care Cinemagia cu siguranţă nu va lipsi, best of-uri Anim'est 2010 şi 2011, o competiţie românească şi calupuri de videoclipuri şi reclame. Spectatorii moldoveni se vor putea pune la curent şi cu 9, animaţia regizată de Shane Acker, invitatul special şi membru al juriului la ediţia de Bucureşti, dar şi cu laureaţii acesteia, printre care Memoria trupului, câştigătorul marelui premiu al festivalului.

Prima ediţie Anim'est Chişinău are loc între 3 şi 6 noiembrie, având ca unică locaţie cinematograful Odeon din capitala Republicii Moldova.

Deplasare posibilă prin amabilitatea Institutului Cultural Român

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu47hit pe 4 noiembrie 2011 14:38
Pai daca filmele sunt interesante e si normal sa vina lume...
daca-r fi altfel...

alex_il_fenomeno pe 4 noiembrie 2011 15:34
un film care are succes peste tot ! sper sa il vad si eu zilele acestea !
Gebeleizis pe 4 noiembrie 2011 22:59
O sa trec si eu maine pe acolo!
andu7zu pe 5 noiembrie 2011 02:04
Sper sa il vad si eu....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells