Cronică Un an din viaţă

de Gloria Sauciuc în 2 Iul 2011
Cronică Un an din viaţă

Un an din viaţă este un film mai potrivit ca piesă de teatru, dar - cu toate acestea - foarte frumos scris, captivant.

Lesley Manville - în rolul anxioasei, logoreicei, instabilei, închipuitei Mary - este pur şi simplu memorabilă. Pe măsură ce anii trec, Mary bea pahar după pahar, agăţându-se de familia lui Gerri şi Tom, refuzând avansurile lui Ken, un alt vechi prieten al cuplului, la fel de amator de alcool. Nu poate accepta că îmbătrâneşte. Se teme, tototdată, de singurătate şi tocmai de aceea face mereu alegeri greşite.

Personajele lui Mike Leigh îşi descoperă soarta pe măsură ce destinul lor este, gradual, dezvăluit. Povestea filmului este împărţită pe anotimpuri. Aparent banală, pentru că arată un an din viaţa unui cuplu fericit, de vârstă mijlocie, clasă mijlocie, Tom şi Gerri (Jim Broadbent şi Ruth Sheen). Însă Leigh insistă că în aceste poveşti de familie, cu un tempo lent al acţiunii, a găsit fascinaţia şi farmecul din vieţile oamenilor, chiar "obişnuite" sau "plicticoase". Iar noi îi dăm dreptate, pentru că filmul ne-a captivat.

"Viaţa e fascinantă", spune Leigh, şi nu e o diferenţă între viaţa obişnuită şi o alta. "Filmul e despre cum ajungem să ne împăcăm cu viaţa - cum ne înfruntăm pe noi înşine şi pe ceilalţi, cum înfruntăm ceea ce suntem", spunea regizorul la o conferinţa de presă.

Deşi abordează aspecte deprimante ale existenţei - singurătatea, nevoia nesatisfăcută de afecţiune, eşecul - Leigh îşi construieşte eroii cu empatie şi îi face vrednici de compasiunea noastră. Totodată, pe măsură ce personajele ni se arată în goliciunea lor, devin tot mai rizibile, dar în acelaşi timp umane.

Leigh şi-a câştigat locul în istoria cinema-ului mondial pentru dramele sale sociale, caracterizate prin poveşti cotidiene minimaliste ale unor personaje deosebit de complex construite. Este considerat, alături de Ken Loach, un exponent al reîntoarcerii la tradiţia realismului în cinematograful britanic.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 2 iulie 2011 13:50
Nu prea ma intereseaza subiectul,dar voi urmari filmul caci poate vad o interpretare buna.
Sorin87 pe 2 iulie 2011 14:13
nici mie nu mi se pare asa interesant
Dragomara pe 2 iulie 2011 16:00
Profunde sentimente de înstrăinare, de lipsă de comunicare, de autoizolare şi autosuficienţă mi-a creat filmul ăsta, cel pe care tocmai l-am văzut. Viaţa e fascinantă când te minţi că eşti fericit, că ai un scop, că eşti la fel ca toată lumea... etc. etc.
zeno.marin pe 3 iulie 2011 19:28
Tot n-am vazut inca niciun film al lui Mike Leigh, asa ca pe acesta poate am sa-l incerc dupa "Secrets & Lies"...
Multumiri Gloria pentru recomandare!

Dragomara pe 3 iulie 2011 19:49
Multe dintre ele au rulat/ relază pe canele de filme extra - dacă le pot numi astfel, pe cele plătite - ale operatorilor de televiziune prin cablu. Cel mai recent văzut, după "Un an din viaţă" este "Despre fericire şi alte nimicuri" (2008).
zeno.marin pe 4 iulie 2011 13:15
...asa este Dragomara, doar ca trebuie sa si...prinzi momentul exact atunci cand ai timp. Ma si intreb cati reusesc sa vada un film cap-coada, de la inceput, cati reusesc sa-si programeze pentru o seara un anumit film difuzat la TV etc. Foarte greu de realizat, pentru ca mereu intervine ceva. Ma rog, la mine cel putin... Solutia ramane filmul inregistrat. Mai exact descarcat ilegal pentru a fi urmarit cand timpul iti permite... E un fel de NPPV. (not pay per view :-P)
alex_il_fenomeno pe 4 iulie 2011 12:19
subiectul pare interesant . cred ca o sa vizionez acest film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells