Advertisement Advertisement

Cronică Jane Got a Gun: o atenție deosebită adusă personajelor

de Gloria Sauciuc în 19 Feb 2016
Natalie Portman, Joel Edgerton și Ewan McGregor în distribuția westernului cu lansarea pe 26 februarie

O femeie din Vestul salbatic, Jane (Natalie Portman), alături de soţul ei (Noah Emmerich) şi de fostul iubit pistolar Dan Frost (Joel Edgerton), trebuie să se apere de o bandă de tâlhari condusă de sinistrul John Bishop (Ewan McGregor). Iată, pe scurt, subiectul acestui western atipic, în care se dă o atenție deosebită personajelor.

Avem un cowboy tipic - jucat de unul dintre actorii pe care am început să-l îndrăgim din ce în ce mai tare (Joel Edgerton, remarcabil în jocul din Exodus: Gods and Kings/Exodus: Zei și regi, trecând prin interpretarea la fel de memorabilă din Black Mass și acum în rol de cowboy). Dar care nu acționează chiar ca un cowboy tipic - construiește bombe (probabil în Razboiul de secesiune a învățat asta) ca să scape de banda lui John Bishop. Avem apoi un șef carismatic de bandă de tâlhari (McGregor, aproape de nerecunoscut din spatele machiajului). Și atipic, o damsel in distress care trebuie salvată, dar care știe să și țină o armă în mână.

Filmul urmărește rețeta unui western, dar unul îmbogățit cu un mesaj feminist, ce lipsea din filmele unor John Ford sau Sergio Leone. Personajul lui Natalie Portman nu este doar o domniță la ananghie și nici doar o femeie a armelor, oricând gata să spulbere capete. Este un pic din amandouă, și ne-a plăcut acestă nuanță.

Rulează în regim de avanpremieră miercuri, 24 februarie

Totodată, personajele principale Dan Frost și Jane au complexitate și se dezvăluie treptat prin flashbackuri. Linia morală a poveștii este fină și sinuoasă, nu tranșantă ca într-un western tipic. Dar are locuri comune - plasarea în regiunea de frontieră a Vestului Sălbatic, scenele cu oameni înarmați și călări, ținutele de cowboy. Violența face notă diferită. Dacă multe westernuri au deviat spre comic sau spre poveste romantică, filmul Jane Got a Gun este unul sângeros. Muzica e marele absent, sau cel puțin așa am simțit noi; în mod cert nu mai este un personaj în sine așa cum reușea să facă Ennio Morricone cu compozițiile sale. Contrar westernurilor, în Jane Got a Gun încăierarea dintre cowboys și tâlhari nu se mai face în prezența a numeroși martori, spectatorul e singurul observator al „duelului”.

 Jane Got a Gun dă senzația unui episod din ceva ce putea să fie mult mai mare. Dar chiar și așa, faptul că mult amânatul proiect Jane Got a Gun nu mai este un miraj, ne bucură!

După ce regizoarea Lynne Ramsay a renunţat la proiect din prima zi de filmari, producătorii l-au angajat pe regizorul Gavin O'Connor pentru a salva situaţia. Cu acesta la cârmă, Jane Got a Gun a devenit un du-te vino cu actori celebri, comentează publicaţia hitfix.com, printre care Bradley Cooper şi Michael Fassbender, care întâi s-au alăturat iar apoi au părăsit proiectul. La un moment dat, lui Natalie Portman şi lui Joel Edgerton li s-a alăturat Ewan McGregor în rolul eroului negativ, filmările începând în a doua jumătate a lui 2013, pentru a se lovi mai apoi de întârzieri în post-producţie. Primul termen pentru premieră, februarie 2015, a fost din nou devansat, filmul fiind pregătit pentru începutul lui septembrie 2015. Ulterior, data premierei a fost stabilită pe 26 februarie 2016.

Exploreaza subiecte similare:

Jane Got a Gun, Natalie Portman, Noah Emmerich, Joel Edgerton, Ewan McGregor, Black Mass, Exodus: Gods and Kings, Sergio Leone, John Ford

Alte știri din cinema

Filmul „Monștri.” câștigă premiul cititorilor cotidianului german Tagesspiegel

Va rula pe marile noastre ecrane din toamna anului 2019

Ultima zi de filmări pentru Star Wars: Episode IX

Daisy Ridley, John Boyega şi Oscar Isaac sărbătoresc sfârşitul producţiei

Coconut, micul dragon - Aventuri în junglă, din 22 februarie pe marile ecrane

Se poate viziona în 2D, dublat în limba română, iar în unele orașe și în limba maghiară

Premierele săptămânii 15-21 februarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells