Cronică Green Lantern 3D: Protectorul Universului

de Gloria Sauciuc în 28 Iul 2011
Cronică Green Lantern 3D: Protectorul Universului

Green Lantern 3D: Protectorul Universului funcţionează ca un extraordinar  teaser (extins) pentru o continuare. Facem cunoştinţă cu personajele, intrăm în atmosferă (inclusiv cea a planetei Oa unde veghează Protectorii Universului şi unde îşi au sediul central toţi membrii Green Lantern Corps), călătorim în spaţiu. Dar mai rămân atâtea de descoperit.

În primul rând, planeta Oa şi mai mulţi membri Green Lantern, de vreme ce personajul lui Ryan Reynolds are de-a face doar cu  patru Green Lanterns. Cu Abin Sur, cel mai bun luptător, cu Thaal Sinestro (conducătorul Green Lantern Corps. Mentor al lui Hal Jordan, este la început neîncrezător în viitorul lui Hal ca agent Green Lantern), cu Kilowog (un sergent de instrucţie pentru noii recruţi ai corpului Green Lantern, cu vocea lui Michael Clarke Duncan) şi cu ihtiomorful Tomar-Re (vocea luiGeoffrey Rush). Sunt atât de multe elemente care puteau fi dezvoltate în Green Lantern, încât regizorul Martin Campbell şi scenaristul/producătorul Greg Berlanti au avut de ales: fie înghesuie elemente, fie merg pe o schemă mai simplă. Au şovăit, de vreme ce confruntării cu principalul personaj negativ al filmului i se acordă mult prea puţină atenţie. Dar filmul câştigă prin centrarea atenţiei pe emoţiile protagonistului, îndoielile lui, neîncrederea că inelul a făcut alegerea bună atunci când l-a făcut membru Green Lantern. Ne apropiem foarte mult de el, ne câştigă prin umanitatea arătată în slăbiciunile ei, îl înţelegem, e acel gen de erou la care toţi visăm în sinea noastră. Ajungem chiar să repetăm deviza Green Lantern Corp.:  "În plină zi, în sumbra noapte niciun rău nu o să-mi scape…"

Revenind la problema majoră a filmului,  faptul că punctul culminant este expediat: menţionăm că ceea ce trebuia să fie elementul de maximă spectaculozitate şi virtuozitate în tactica de luptă se întâmplă în aproximativ 5 - 7 minute, astfel încât confruntarea cu principalul villain al filmului, Parallax (vocea lui Clancy Brown), pare doar un subplot al producţiei. Măcar Hal Jordan se mişcă acrobatic în spaţiu, dovedind că au folosit cascadoriile învăţate cu Gary Powell (coordonatorul de cascade din seria Bond) şi cu gimnaşti din Cirque du Soleil.

Ryan Reynolds îşi joacă rolul corect, nu am sesizat vreo sclipire actoricească, însă Peter Sarsgaard - în rolul biologului Hector Hammond - are ceva din introvertirea Jokerului jucat de Heath Ledger, în plus o atonie pe care nu ţinem minte să o mai fi văzut surprinsă pe marele ecran, motivată de faptul că, deşi strălucit, Hector nu a reuşit niciodată să îndeplinească standardele nerealiste impuse de tatăl său, senator al Statelor Unite (jucat de actorul Tim Robbins), fapt pentru care a devenit profesor la un colegiu comunitar, alegându-şi o specialitate care îi plictiseşte şi pe cei mai răbdători elevi. Lui Hector Hammond tatăl îi face favoarea să cerceteze corpul fără viaţă al extraterestrului Abin Sur, însă - în timpul testelor - Hector se contaminează şi se transformă. E recrutat de Parallax însuşi, aşa că Hal Jordan mai are un duşman de învins.

Cu totul, filmul are potenţial să vă capteze, rămâi chiar cu sentimentul că mai sunt lucruri pe care merită să le afli despre această lume a Protectorilor Universului.

Green Lantern 3D: Protectorul Universului rulează din 29 iulie în cinematografele din oraşele Arad, Bacău,   Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova  Oradea, Piteşti, Paşcani, Timişoara.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
javrek pe 28 iulie 2011 14:09
repede cu cronica la "green lantern"...
dar de super 8 s a deranjat cineva din "redactie"?!
superb filmul(super 8)...are toate elementele unui film semnat steven spielberg. te tine in suspanas pana pe la mijlocul filmului referitor la ce/cum/ de unde si toate se descos in mod normal, natural, practic lasandu te pe tine- spectatorul- sa iti dai seama de ele...
un film in care protagonistii principali- un grup de copii normali,cu nimic iesit din comun. ai zice ca este un film cu copii pentru copii insa ai gresi...
recomand!

Gloria pe 28 iulie 2011 14:40
Cronica la Super 8 e pe site de vreo 2 saptamani:
http://www.cinemagia.ro/stiri/cronica-super-8-18627/

mu_zz_i pe 28 iulie 2011 14:42
Vezi daca il ia gura pe dinainte...
javrek pe 28 iulie 2011 15:38
gloria, multumesc...
Han_Solo pe 28 iulie 2011 14:53
Nu cred ca Green Lanter va beneficia de o continuare. A incasat doar vre-o 150 mil $ in toata lumea la un buget de 200 mil $. Ca sa scoata banii alocati pt bugetul filmului, are nevoie de aprox. 350-400 mil $ incasari.
legiune pe 28 iulie 2011 16:27
In legatura cu investitia pentru film de 200 mil$ luati in calcul ca o parte din bani au fost folositi sa creeze tehnologi pentru filmare si efecte, bani cheltiuiti acum fac un viitor film mai ieftin.
Crist11 pe 28 iulie 2011 15:38
E mai mult un film de aventura, Captain America ii va da praf.
legiune pe 28 iulie 2011 16:28
Din pacate ai dreptate, este cu cel putin 2-3 clase peste ...
legiune pe 28 iulie 2011 18:25
de ce?
legiune pe 28 iulie 2011 16:27
pacat ca este lansat asa tarziu in romania, o sa ii doara la incasari rau de tot.
Filmul in sine nu este unul rau, au facut cateva greseli masive si au fost sanctionati de catre fani rau de tot.
Greselile sunt:
1. nesiguranta personajului - prea au exagerat
2. omenirea prea este buricul universului in film, in loc sa puna accentul pe Lanternele Verzi si compania se pune accentul pe specia homo sapiens ...
3. cel mai penibil este mitul femei cantru al universului - totul sa invartit in jurul ei pana si personajul negativ era indragostit de ea.
4. ....
Din cate am inteles noi se va face o continuare la film, nici macar nu a evoluat principalul antagonist.
In legatura cu investitia pentru film de 200 mil$ luati in calcul ca o parte din bani au fost folositi sa creeze tehnologi pentru filmare si efecte, bani cheltiuiti acum fac un viitor film mai ieftin.

javrek pe 28 iulie 2011 18:45
deci am facut bine k m am dus la super 8 aseara...
javrek pe 28 iulie 2011 22:17
ok,ok! clar ca o sa merg si la green lantern!!! sunt fan a tot ce inseamna universul marvel, filme sf, roboti extraterestrii invadatori, alieni, predatori si lady gaga:D
xerses pe 28 iulie 2011 18:44
Foarte bine ca aceste cronici vin sa detalieze ceva din film...Ideea este sa fie cat se poate de obiective...sa nu induca celui care ar vrea sa vada filmul dorinta de a nu-l vedea daca este nefavorabila.
legiune pe 28 iulie 2011 21:54
este o cronica bunicica cu ceva exagerari, ca de exemplu comparatia " însă Peter Sarsgaard - în rolul biologului Hector Hammond - are ceva din introvertirea Jokerului jucat de Heath Ledger," Nimic nu se compara cu batman
Sorin87 pe 28 iulie 2011 23:21
abia astept sa vad filmul
legiune pe 29 iulie 2011 03:48
previzivbil
Bayard pe 29 iulie 2011 01:39
Eu am auzit numai de rau despre filmul asta.... sigur o sa ma duc sa-l vad, pt ca iubesc Green Lantern.... o sa zic mai multe dupa ce-l vad, ca sa nu reproduc parerile altora....
legiune pe 29 iulie 2011 03:48
Ai auzit de rau pentru ca dezamagirea este mare in ce priveste filmul, nu a meritat asteptarea de 2 ani.
alex_il_fenomeno pe 29 iulie 2011 12:05
este un film foarte asteptat , asa ca nici nu se merita sa stai pe ganduri in fata alegerii lui !
pe 19 august 2011 21:46
Comentariu șters

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells