Crimson Peak: atmosfera este atuul filmului

de Gloria Sauciuc în 16 Oct 2015
Horrorul poate fi văzut în cinematografe din 16 octombrie

De vineri a intrat în cinematografe Crimson Peak, cel mai recent film al lui Guillermo del Toro, hipnotic prin extraordinara atmosferă creată, nostalgic pentru fanii regizorului prin reintroducerea elementelor fetiș ale cineastului și a temelor care îl preocupă, dar mai ales inedit prin readucerea în atenția cinefililor a subgenului gotic romantic, la care s-au adăugat ceva elemente steampunk.

Asemenea castelului Allerdale Hall (supranumit Crimson Peak), construit pe teren mișcător, povestea scrisă de colaboratorul fidel al lui del Toro, Matthew Robbins (Mimic, Don’t Be Afraid of the Dark) stă să se dărâme prin lipsa de plauzibilitate a unor momentele ce împing acțiunea mai departe, din cauza unor aspecte insuficient clarificate și a unei confruntări finale deloc pe măsura atmosferei și suspansului create până în acel punct.

Poveste schematică și previzibilă, dar scenografie extrem de elaborată

Ceea ce mi-a plăcut însă este că prezențele supranaturale din film sunt grafice, figurative, nu doar sugerate. Imaginile terifiante au și o explicație locală - fantomele ieșite ca din iad sunt de fapt „plămădite” din argila roșie ce supurează sub înfiorătorul castel. Zgomotele care le însoțesc sunt mecanice. Mai sunt și altfel de fantome (că n-au murit toți la fel). Mai sunt și fantome cu braţele ca nişte tentacule de fum.

Locurile comune al genului horror nu lipsesc - castelul Crimson Peak este imens, sumbru și... complet izolat... Mai puțin plauzibilă mi s-a părut folosirea de către vctimele fraților Sharpe a cilindrilor de ceară pentru patefon. Un jurnal în care să scrie despre ororile îndurate nu ar fi fost mai la îndemână? Poate dragostea lui del Toro pentru mecanisme cu manetă/cheiță să fi fost motivul.

Insectele - personaje fetiș ale cineastului nu lipsesc. Fluturi viu colorați și fluturii cap de mort. Dar prezența lor e doar o metaforă prea puțin subtilă a antagonismului dintre protagoniste - bălaia, radioasa Edith Cushing (Mia Wasikowska) și tenebroasa Lady Lucille Sharpe (Jessica Chastain). În Labirintul lui Pan insecta-mecanism este cea care o călăuzește pe fetița Ofelia către lumea fantastică. În Crimson Peak, personajul Miei Wasikowska este elementul de legătură dintre lumea victoriană și cea a fantomelor. Capacitatea ei de a vedea spiritele care rătăcesc prin umbrele din Allerdale Hall o va face să dezgroape ororile ascunse în pereții casei.

Scenografia și costumele sunt somptuoase, iar Tom Hiddleston excelent în rolul lui Thomas Sharpe, străinul seducător și misterios care apare în viața familiei Cushing. Mia Wasikowska a făcut bine față genului horror, dar Jessica Chastain mi s-a părut depășită de rol.

Vă las să citiți mai jos prezentarea personajelor, așa cum apare ea în caietul de presă pus la dispoziția jurnaliștilor de către distribuitorul în România al filmului, RoImage 2000

Allerdale Hall este un conac gotic imens, așezat pe o colină englezească în pustietate, cu generații de secrete îngropate în zidurile sale. A primit numele de Crimson Peak de la faptul că e așezat pe un zăcământ profitabil de argilă roșie. Fiecare încăpere închide între pereții ei un mister, de la minele subterane, la podul cu acces interzis, de la bibilotecă, la liftul asemănător cu o peșteră.

Edith Cushing este scriitoare aspirantă, bântuită de fantomele trecutului. Și-a pierdut mama din cauza holerei când avea numai 10 ani, ceea ce a marcat-o pentru totdeauna. S-a maturizat acceptând de bunăvoie sarcina de a se îngriji de tatăl ei care înainta în vârstă, dar și căutând să se bucure, în același timp, de libertățile femeii în societatea finalului de epocă victoriană. Bântuită de amintirea unui avertisment al unei fantome, Edith a dezvoltat o fascinație pentru supranatural, și e hotărâtă să publice un roman gotic, când propria ei viață devine acum subiect de roman. Bălaia eroină din Crimson Peak este curajoasă și hotărâtă, și nu așteaptă să fie curtată sau salvată. Capacitatea ei de a vedea spiritele care rătăcesc prin umbrele din Allerdale Hall o va face să dezgroape ororile ascunse în pereții casei.

Sir Thomas Sharpe este străinul seducător și manipulator va aprinde în inima lui Edith sentimente pe care nu le va putea controla nici el. Fermecătorul baronet captivează înalta societate atât cu ideile sale avangardiste, cât și cu pașii de vals perfect executați. De când i-a murit tatăl, Sharpe a fost nevoit să facă uziană și ca de farmecul personal pentru a-și promova interesele ca să-și poată finanța invenția, un extractor de argilă care face munca grea a unei duzini de oameni.

 Misterioasa lady Lucille Sharpe e în stare de orice pentru a proteja trecutul șocant al familiei ei, dar nu toate secretele pot fi îngropate. Introvertita Lucille a crescut izolată la Allerdale Hall. Puțina dragoste pe care a cunoscut-o a împărtășit-o cu fratele ei Thomas, iar zilele și le-a petrecut cântând la pian sau colecționând moliile și fluturii pe care îi găsea în jurul conacului.

Spiritele de la Crimson Peak sunt un spectacol vizual supranatural. Zămislite din minele de argilă roșie care înconjoară domeniul Crimson Peak, fantomele sunt cheia unui mister mai amplu. Sunt ființe fizice care modelează lumea din jur după voința lor. De fapt, sunt emoții vii, suflete torturate cu ochi goi și guri deschise a urlet, figuri pe jumătate eterice care fac imaginația să o ia razna. Fantomele au un mesaj pentru Edith, dar e important ca ea să-și învingă frica și să vadă ceea ce sunt ele, de fapt.

Exploreaza subiecte similare:

Crimson Peak, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Guillermo Del Toro, Tom Hiddleston, Matthew Robbins

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 17 octombrie 2015 23:02
Musai de vazut...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells