Criminal: neverosimil, dar intens

de Ştefan Dobroiu în 12 Apr 2016
Kevin Costner face o nouă încercare de a reveni la filmul de acţiune

În momentul când într-un film de acţiune ai o asasină care scapă neatinsă deşi se află la punctul zero al unei explozii ce distruge un întreg etaj de clădire ştii că scopul filmului nu este verosimilul. Este şi cazul lui Criminal, care reciclează trei actori trecuţi de mult de prima tinereţe (Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones) şi le scade media de vârstă cu ajutorul lui Wonder Woman, Gal Gadot. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea şi ce nu la premiera de vineri.

Filmul suferă şi din cauza unei similitudini supărătoare a poveştii cu Self/less, de la care îl împrumută şi pe Ryan Reynolds. Agent CIA, acesta capătă încrederea unui hacker de geniu (Michael Pitt) şi anulează astfel un pericol nuclear. Dar când agentul este ucis, agenţia e disperată să afle unde este ascuns hackerul, prin urmare transferă memoriile agentului în creierul unicului receptor compatibil: criminalul condamnat Jericho Stewart (Costner), un psihopat aflat de decenii în închisoare. Lipsit de emoţii şi incapabil să simtă emapatie, Jericho se va trezi curând invadat de amintirile agentului.

În ciuda subiectului exagerat, filmul beneficiază de o interpretare captivantă a lui Kevin Costner, văzut recent şi într-un cameo din Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii. Nu am priceput cum un bărbat care şi-a petrecut jumătate din viaţă într-o închisoare americană poate fi şi un şofer ce se descurcă perfect pe străzile din Londra (şi după o operaţie pe creier), dar asta e doar una din uimirile pe care spectatorul atent va trebui să le înfrunte de-a lungul celor 113 minute ale filmului. Personajul compensează, totuşi, cu reacţii imprevizibile şi de umor uneori involuntar, dar mai consistent decât te-ai putea fi putut aştepta pentru un film nerecomandat minorilor şi presărat din plin cu scene violente.

Cert este că Criminal are suficienţi muşchi pentru a-i prinde în mreje pe spectatorii doritori de o distracţie facilă, inundată în Cola şi ritmată de ronţăitul popcornului, la cinema, mai ales într-un weekend ploios de aprilie. Nu contează că ai pe ecran trei actori excelenţi ai generaţiei 60+ care nu oferă nimic nou din punctul de vedere al interpretării, important este împuşcăturile, sângele şi urmăririle (ba chiar submarine şi niscaiva focoase nucleare) îţi distrag atenţia de la hăurile din scenariu.

Pe lângă carisma celor trei actori din rolurile principal, Criminal vine şi cu un aer de modă veche care ar putea plăcea fanilor action-urilor din anii '80, gen reînviat cu succes de franciza The Expendables/Eroi de sacrificiu. Abordarea este familiară pentru că în spatele lui Criminal se află Millennium Films, compania producătoare a francizei, iar cele două producţii mai au un punct comun: mare parte din filmări au avut loc în Bulgaria, în studiourile Nu Boyana. Faptul că Criminal nu pică în capcana terorismului, aşa cum fac un număr cumplit de mare de action-uri recente, este un plus greu de ignorat al filmului.

În acest moment Criminal are 0% cronici pozitive pe Rottentomatoes.com, dar crede-ne pe cuvânt: nu este chiar atât de rău...

Exploreaza subiecte similare:

criminal, Batman V Superman: Dawn of Justice, Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Michael Pitt, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Self/less

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells