Copiii teribili ai Berlinalei, în premieră la BIEFF

1 Oct 2014
Festivalul filmului experimental proiectează patru filme de la Berlinală

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF celebrează cea de-a cincea ediţie prin inaugurarea unui parteneriat unic în România cu Berlinale Forum Expanded, ce va cuprinde proiecţia specială a patru filme din selecţia renumitului festival, din 2014.

Alături de această premieră absolută în ţara noastră, BIEFF adaugă încă o colaborare fără precedent în peisajul evenimentelor româneşti de film: parteneriatul cu celebrul International Film Festival Rotterdam, manifestare de referinţă în încurajarea şi promovarea inovaţiei în cinema.

Programul Rotterdam va aduce pe ecranele din Bucureşti filmele câştigătoare ale Tiger Awards şi marchează încă un pas în fructuoasa colaborare a BIEFF cu evenimentele majore din domeniul cinematografic din ţările de Jos.

Competiţia Internaţională pleacă la drum într-o formă revoluţionară: între 10-14 decembrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cele 33 filme din 18 ţări selectate în acest an vor fi organizate pe cinci teme de maxim interes pentru direcţiile actuale din cinema: Alternative History, Family Ties, Recycled Cinema, In Search of a Soul şi Urban Ghosts.
 
Programele de tradiţie cu care BIEFF şi-a obişnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs - Cannes, cinefilii se vor întâlni cu filmele unuia dintre marii maeştri ai cinema-ului experimental, al cărui nume va fi dezvăluit în curând.
 
Popularul program de film-dans, care s-a bucurat de o sală arhiplină la ediţia trecută, va fi prezentat anul acesta în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam.
 
Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2014, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Locarno, Veneţia, Berlin) vor putea fi urmărite în cadrul proiecţiei-eveniment Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, iar cele mai curajoase demersuri artistice ale ultimului an vor fi prezente în cadrul programelor Diary Films şi Female Gaze, susţinute de IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam şi, respectiv, de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.
 
Pentru a sărbători împreună crearea unei active comunităţi de film experimental românesc în cei cinci ani de existenţă BIEFF, publicul va putea viziona şi Romanian Cinematic Experiments – 11 filme create de cineaşti români care se adaugă celor patru filme româneşti din competiţie.
 
BIEFF a fost iniţiat în 2010 şi se bucură de sprijinul uneia dintre cele mai marcante voci pe scena filmului contemporan de avangardă: Peter Greenaway, preşedintele onorific al festivalului.

În 2013, 8.000 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele BIEFF. La ediţiile trecute, BIEFF i-a avut ca invitaţi pe Peter Greenaway, Terry Gilliam, Gustav Deutsch, György Pálfi, precum şi mulţi reprezentanţi ai festivalurilor europene de renume. Peter Greenaway a prezentat la BIEFF 2011, pentru prima oară în Europa de Est, un spectacol de live-cinema bazat pe montajul în timp real în faţa a 3.000 de spectatori a unui impresionant material vizual din filmul The Tulse Luper Suitcases, acompaniat de DJ-ul olandez Huibert Boon.
 
În 2013, Terry Gilliam s-a intalnit pentru pentru prima oară cu publicul din România în cadrul unui masterclass şi a premierei celui mai recent film al său, The Zero Theorem.

O multitudine de premiere, multe introduse de autorii lor, cineaşti de renume în circuitul festivalier, masterclass-uri, seminarii şi un workshop de film experimental îi vor atrage pe spectatori începând cu 10 decembrie, când se va da startul noii ediţii BIEFF.

Exploreaza subiecte similare:

Peter Greenaway, The Zero Theorem

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells