Comedia romantică, un gen în agonie. Iată motivele care au dus la această situaţie

de Gloria Sauciuc în 9 Iul 2017
Un gen care, timp de ani întregi, a dat naștere unor staruri, acum este ocolit

La început, au fost Julia Roberts și Meg Ryan. Roberts o portretiza pe fata abordabilă din vecini în comediile romantice ale anilor 90, printre care Pretty Woman, My Best Friend s Wedding, Runaway Bride și Notting Hill, în timp ce Ryan juca în alte succese ale genului: When Harry Met Sally și You ve Got Mail. În timp, li s-a alăturat Sandra Bullock: While You Were Sleeping, Two Weeks Notice, The Proposal și Reese Witherspoon, care s-a intersectat cu genul în Sweet Home Alabama și Just Like Heaven. Cândva o marcă a Hollywood-ului, acum comedia romantică a ajuns la ananghie...

În clipele lui de glorie, un film precum Pretty Woman era pe locul 4 ca încasări, dar în 2017, adică 26 de ani mai târziu, nu putem găsi o comedie romantică nici măcar în top 50 al box-office-ului, notează publicaţia Slate. Blockbustere, filme de animație, din când în când horror-uri sunt - mai nou - la ordinea zilei.

Actrițele de categorie A nu mai fac comedii romantice

Nici actrițele de categorie A nu se înghesuie să joace în comedii romantice. Jennifer Lawrence a jucat în serii de filme de succes, dar nu se grăbește pe urmele lui Meg Ryan. Nici Kristen Stewart, sau mai nou-venitele Margot Robbie, Brie Larson sau Shailene Woodley nu au jucat în comedii romantice. Un gen care timp de ani întregi a dat naștere unor staruri, acum este ocolit cu totul de către actrițele tinere. Ce s-a întâmplat oare?

În parte, pentru că Hollywood-ul a creat genului o reputație proastă, scrie publicaţia Slate. În plus, filmele despre femei vor avea greutăți în a găsi același respect precum filmele despre bărbați, iar filmele cu supereroi au mult mai multă prestanță decât vreo comedie romantică în care vreo restauratoare cam împiedicată trebuie să aleagă între doi pretendenți. Așa că, atunci când genul i-a căutat succesori Juliei, Sandrei, lui Reese și lui Meg, nu a găsit cele mai bune opțiuni, ci actrițe semi-populare: Katherine Heigl, Jennifer Lopez, Kate Hudson. Echipa de categorie B.

Dacă Jennifer Lawrence primea prima nominalizare la Oscar la 20 de ani, pentru independentul Winter s Bone, ea avea să capete succes comercial abia după al doilea Oscar, cu seria The Hunger Games. Succesul lui Margot Robbie are amprenta lui Martin Scorsese, în timp ce Kristen Stewart alege ea însăși pe cei mai buni regizori de cinematograf de artă.

Așadar, regizorii de comedii romantice precum Marc Lawrence sau Anne Fletcher nu prea ajung aproape de aceste actrițe tinere. Mai degrabă au șanse regizori de Oscar precum David O. Russell, Woody Allen sau Cameron Crowe, cei care refuză o etichetă de ”comedie romantică” filmelor lor. Russell chiar declara odată ”Atunci când Silver Linings Playbook a fost descris drept o comedie romantică, mi s-a făcut rău”, deși filmul chiar se suprapunea cu brio genului.

Nici în categoria de buget mediu regizorii nu se îndreaptă spre comedii romantice, ci se îndreaptă tot spre filme de Oscar. Lawrence a jucat de curând în Mother, regia Darren Aronofsky, și urmează să apară în Bad Blood, semnat de alt nominalizat la Cel mai bun regizor, Adam McKay.

Pe vremuri, Bullock, Roberts, Witherspoon aveau contracte în care puteau influența ele însele scenariile, pe când acum actrițele sunt tot mai dependente de deciziile bărbaților din branșă, care - previzibil - nu se îndreaptă către comedii romantice, concluzionează publicaţia Slate.

Exploreaza subiecte similare:

Jennifer Lawrence, Meg Ryan, Julia roberts, Pretty Woman, My Best Friend's Wedding, Runaway Bride, Notting Hill, When Harry Met Sally, You’ve Got Mail, Sandra Bullock, While You Were Sleeping, Two Weeks Notice, The Proposal, Reese Witherspoon, Sweet Home Alabama, Margot Robbie, Brie Larson, Shailene Woodley, Marc Lawrence, Kristen Stewart, Katherine Heigl, jennifer lopez, Kate Hudson, Silver Linings Playbook, Winter's Bone, Adam McKay, The Hunger Games, David O. Russell, Woody Allen, Cameron Crowe

Alte știri din cinema

James Franco ajunge la o înțelegere cu două foste eleve care l-au acuzat de abuz sexual

Franco „a îndepărtat îmbrăcămintea de protecție de pe eleve înainte de a simula sexul oral într-o scenă de orgie”...

Dacopaţi, păzea: parodia Secretul lui Zorilo, în pregătire

Luptele dintre daci şi romani arată altfel în comedia ce se va lansa la sfârşitul anului

Allen v. Farrow, lansat luni, vine cu noi dovezi și dezvăluiri despre Woody Allen

Miniseria poate fi urmărită în România

Un nou rol de Oscar pentru Joaquin Phoenix după Joker

Ari Aster și Joaquin Phoenix vor colabora cu A24 pentru filmul Disappointment Blvd.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 10 iulie 2017 09:34
Bridget Jones...
Cretzulynne pe 10 iulie 2017 09:36
Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Mila Kunis, Gwyneth Paltrow...
Cretzulynne pe 10 iulie 2017 09:39
Drew Barrymore, etc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells