« Înapoi la pagina festivalului

Claude Lelouch, premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012

14 Mai 2012
Claude Lelouch, premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani) va fi celebrată la TIFF 2012. Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră/Lifetime Achievement Award în cadrul proiecţiei speciale a filmului său, Un bărbat şi o femeie, organizată în onoarea sa, pe 6 iunie.

Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate în secţiunea 3X3, spectatorii fiind invitaţi să-i (re)vadă, în cadrul proiecţiei speciale, pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant în celebrul Un bărbat şi o femeie/Un homme et un femme, premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966. Hitul său internaţional l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor, Un bărbat şi o femeie aducând în săli, la vremea sa, nu mai puţin de 4 milioane de spectatori.

Un succes imens de casă şi de critică a fost şi musicalul epic Unii şi alţii/Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981. În film joacă şi Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat al ediţiei din acest an a TIFF. Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul De la un film la altul/ D'un film a l'autre, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale şi prin cei 51 de ani de când Lelouch a înfiinţat casa de producţie Les Films 13.

Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu nume ca Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud. A mai regizat, printre altele, Mizerabilii/ Les miserables, Bărbaţi, femei, mod de folosire/ Hommes, femmes, mode d’emploi sau Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d'un enfant gâté. În 2009, a filmat la Bucureşti Iubiri din trecut/ Ces amours-là, o comedie muzicală cu Audrey Dana şi Anouk Aimée în distribuţie, un proiect amplu şi un demers nostalgic care a parcurs cei peste 40 de ani de cinema ai lui Claude Lelouch.

Secţiunea 3X3 va trece din Franţa în Danemarca, apoi în Japonia – alături de  Lelouch, vor fi celebraţi regizorii Ole Christian Madsen şi Hitoshi Matsumoto. Cineastul danez va fi reprezentat în selecţie de Raţiunea Kirei: O poveste de dragoste/ Kira's Reason, mult-apreciata dramă în stil Dogma, Praga - o istorie de dragoste veche, cu Mads Mikkelsen pe afiş, şi recentul SuperClasico, ales pe lista scurtă a nominalizaţilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2012.

Din opera popularului actor japonez Hitoshi Matsumoto vor rula la TIFF cele trei filme pe care le-a semnat ca regizor: Marele japonez (Big Man Japan/Dai-Nihonjin), selecţionat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2007, Samurai fără sabie (Scabbard Samurai/Saya-Zamurai), povestea unui bătrân samurai care a refuzat la un moment dat să mai lupte, proiectată la Locarno anul trecut, şi Simbolul/Shinboru, o comedie absurdă despre un bărbat care se trezeşte într-o cameră albă, fără uşi şi ferestre, şi se chinuie din răsputeri să evadeze din ea.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 1 iunie 2012 14:51
un regizor nemaipomenit ! filmele sale sunt fabuloase !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells