CinePOLSKA – ediţia cu numărul 16 a Festivalului Filmului Polonez în România

de Cinemagia în 12 Oct 2020
Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se vor desfășura în perioada 16-22 octombrie 2020, pe platforma online TIFF Unlimited

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival.

Din cauza situaţiei deosebite din acest an, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă.

În cadrul festivalului va fi prezentat cel mai nou film al renumitei regizoare Agnieszka Holland, Șarlatanul. Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor.

Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate. El a tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputație. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile.

Premiera mondială a Șarlatanului a avut loc în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70.

Festivalul aduce, de asemenea, un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie extrem de emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

Supernova este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut.

Bartosz Kruhlik, a cărui Supernova a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 și care participă în prezent la multe festivaluri internaționale, a fost invitatul ediției festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din acest an.

Un alt debut în lungmetraj este și Totul pentru mama mea, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska. Desfășurat într-un centru de reeducare pentru fete, aflăm că toată viața eroinei, interpretată minunat de Zofia Domalik, se bazează pe dorința de a-și găsi mama și de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată. Intrând în sufletul ei cu camera, regizoarea prezintă, totodată, relațiile de familie din Polonia contemporană - cele idilice, denaturate și idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă.

Programul CinePOLSKA:

  1. Icar. Legenda lui MieczysŁaw Kosz / Ikar. Legenda Mietka Kosza (regia Maciej Pieprzyca, 122 min.)
  2. Supernova (regia Bartosz Kruhlik, 78 min.)
  3. Şarlatanul / Szarlatan (regia Agnieszka Holland, 118 min.)
  4. Totul pentru mama mea / Wszystko dla mojej matki (regia Małgorzata Imielska, 103 min.)

Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se vor desfășura în perioada 16-22 octombrie 2020, pe platforma online TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Filmele vor avea subtitrare în limbile română și engleză. Toate filmele pot fi văzute gratuit, timp de şapte zile.

Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia și TIFF Unlimited.

Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina instytutpolski.pl/bucuresti.

Exploreaza subiecte similare:

Charlatan, Agnieszka Holland, Ikar. Legenda Mietka Kosza, supernova, All for My Mother

Alte știri din cinema

Jokerul lui Jared Leto primeşte o surprinzătoare nouă şansă

Jokerul rânjeşte din nou?

Miniseria The Queen's Gambit: ce sacrificii faci pentru a câştiga?

"Un lucru ştim despre Elizabeth Harmon şi acela e că îi place să câştige"

De ce să vezi Lincoln: Colecţionarul de oase, la AXN

Noul serial reia aventurile celebrului detectiv din cărţile lui Jeffrey Deaver

Scarlett Johansson, femeia perfectă în Bride

Regia este semnată de un câștigător de Oscar

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells