CineMAiubit - Ziua a doua, după-amiaza

de Mihnea Columbeanu în 9 Dec 2010
CineMAiubit - Ziua a doua, după-amiaza

Se zice că orice miracol durează doar trei zile. Poate pentru că selecţia de calitate din prima seară a fost doar o promisiune, nu tocmai o minune, durata s-a redus la numai trei ore. Grupajul din după-amiaza celei de-a doua zile s-a situat pe un nivel perceptibil inferior, atât printre cele opt filme unateciste, cât şi în privinţa celor trei străine.

"Texas Hold'em", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Răzvan Dutchevici; regia: Iulia Enculescu
Cu: Marius Drăguş, Eduard Haris, Ionuţ Măierean
Glumiţă amuzantă, dar gratuită: un cartofor păgubos e nevoit să târască după el prin oraş, de "lesă", un scaun office cu rotile. Treptat, "boala" se molipseşte, până când vedem trecători de toate soiurile şi categoriile, individuali, perechi sau grupuri, urmându-i exemplul - ba chiar şi vânzători stradali de scaune. Deşi majoritatea momentelor sunt realmente hazlii, lipseşte orice motivaţie şi sens (chiar şi în logica absurdului - care nu e deloc ilogic, şi nici absolut nonsens, în ultimă instanţă!) Filmat cam stângaci.

"Kinder Division", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Cristina Lambru, după o povestire de Dino Buzzati;
regia: Ispas Alexandru Aurelian
Cu: Andrei Trandafir, Oana Carmen Popescu, Mihai Petru Chinez, Gabriel Pavel Chinez, Robert Ionescu, Marius Florin Constantinescu, Dora Codiţă
O femeie plimbă un puşti, ambii în costume de la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe nişte câmpii din apropierea unei termocentrale (sau combinat siderurgic, sau altă unitate industrială similară de la finele secolului XX). Puştiul întâlneşte alţi copii şi încep să se bată în joacă, până când femeia îl ia acasă. O replică sugerează că numele lui e Adolf Hitler. Hodoronc-tronc. Exerciţiu amorf şi inutil.

"Zi festivă", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Simona Mantarlian, Bogdan Spătaru; regia: Teodora Lascu
Cu: Mihaela Rădescu, Adrian Titieni, Axel Moustache, Emanuel Pârvu, Mihaela Sîrbu
Majoratul unei fete se relevă ca fiind o ocazie formal-festivă mai importantă pentru familie, decât pentru ea. Studiu uman destul de fin, cu umor amar şi multă sinceritate, filmat corect - dar, din nefericire, lipsit de final(itate), ca atâtea dintre filmele claselor de regie de la U.N.A.T.C.

"1 din 10", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Bogdan Mureşanu; regia: Anton Groves
Cu: Valentin Popescu, Papil Panduru, Mihai Stănescu, Cristi Martin, Dan Ceorei, Mihnea Ştefan Petre
Spectaculoasă ratare a unui proiect care avea şansa de a deveni antologic. Premisele unui personaj unic în felul său, extrem de puternic şi semnificativ, încarnat cu harul său inimitabil de către Vali Popescu, şi filmat extrem de expresiv (uneori, chiar prea extrem!) de Tudor Panduru. Povestea eşuează din schematism - la modul cel mai paradoxal, dată fiind originalitatea conceptului de bază.

"Piticul tricolor şi ciuperca fermentată", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Millo Simulov
Cu: Ionuţ Vişan, Florin Galan, Paul Ipate
Vizualizare incredibil de amuzantă a halucinaţiilor unor drogaţi, plină de creativitate şi un umor mereu oscilant între fin şi grosier (dar motivat ca atare). Din nou, lipseşte o structură dramaturgică minimă, care să transforme exerciţiul într-un film cu cap, coadă şi sens.

"Rondul de dimineaţă", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Carmen Dîrvariu, Tudor Petremarin; regia: Tudor Petremarin
Proiect ambiţios şi elaborat, dar cu final incert. Mai multă atenţie la detaliile realiste şi de fineţe (procedurale, comportamentale etc.), o autocenzurare mai severă a îngroşărilor la nivel de personaje (scriitură, regie, interpretare), o concepţie de filmare mai sobră şi mai strict controlată, şi ar fi putut deveni o admirabilă comedie neagră. Liana Ceterchi, în rolul vecinei bigote, face toţi banii.

"Ultima fotografie", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Alexandru Cnejevici
Cu: Ioan Andrei Ionescu, Răzvan Gogan, Alexandru Georgescu, Adrian Păduraru, Antonia Ionescu Micu, Mihaela Velicu
În primul rând, un film de lucru cu personajele, conturate scenaristic din câteva trăsături definitorii, şi finalizate delicat împreună cu actorii. Fior dramatic consistent şi, spre lauda autorului, o vizibilă capacitate de a eluda unele informaţii de bază fără a cădea în neclaritate. Peste toate acestea, un discurs regizoral coerent şi o fotografie bună.

"A Way Out", Israel, Sam Spiegel, 2008
Scenariul şi regia: Elad Pankovski
Cu: Arthur Marchenko, Oksana Peshin
Premisă dramatică foarte puternică şi abil articulată, care ar fi putut duce la un film impresionant, dacă nu chiar sfâşietor, cu condiţia ca dezvoltarea dramaturgică şi, mai ales, stilul narativ şi vizual să fi putut depăşi nivelul unei corectitudini cam sterile.

"The Tour Guide", Cehia, F.A.M.U., 2009
Scenariul şi regia: Asmara Beraki
Cu: Jana Plodková, Martin Finger, David Novotny, Ivana Uhlirová
Intelectualist şi obscur, dar interesant filmat şi cu momente de mare discreţie şi sensibilitate (mai ales în secvenţele cu şarpele care şi-a pierdut reflexele).

"Clemency", S.U.A., Dodge, 2009
Scenariul: Chrish Frazier, Charlie Frazier, Joseph Albanese; regia: Joseph Albanese
Însăilătură puerilă, dar foarte ambiţioasă, în care inadvertenţele şi golurile logice sunt întrecute doar de teribilismele complet lipsite de inspiraţie. Păcat - începuse excelent (dar continuarea şi, mai ales, finalul arată că de fapt s-a pornit de la o povestire ratată din start, iar calităţile sporadice de pe parcurs sunt doar nişte accidente fericite).

"Draft 7", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Luiza Pârvu
Cu: Olimpia Melinte, Eduard Jighirgiu
În sfârşit, mult aşteptatul film foarte reuşit, păstrat pour la bonne bouche, ca să salveze grupajul de după-amiază. O foarte interesantă împletire graduală între realitate şi ficţiune, conducând cu mână sigură spre un final de o ambiguitate perfect echilibrată. Actori sinceri, expresivi şi nuanţaţi, regie discretă dar consistentă, imagine de nivel profesionist.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells