Cineaştii somează Camera deputaţilor să nu respingă noua lege a cinematografiei

de Ştefan Dobroiu în 23 Mai 2017
Votul de respingere cerut de Comisia de cultură este contestat de zeci de cineaşti

ACTUALIZARE: plenul Camerei Deputaţilor a respins Ordonanţa de modificare a legii cinematografiei. Industria de film din România funcţionează din nou pe baza legii din 2005, pe care cineaştii o consideră depăşită.

Pe 23 mai, plenul Camerei Deputaţilor votează proiectul de respingere al Ordonanţei de urgenţă ce modifica, la sfârşitul anului trecut, legea cinematografiei, înlocuind un text legislativ redactat în 2005  cu unul mai actual. Recomandarea Comisiei pentru cultură de respingere a Ordonanţei, respingere care ar reseta legislaţia la textul din 2005, a determinat zeci de regizori să someze deputaţii ca votul lor să nu se transforme într-un obstacol în calea industriei de film din România.

Două scrisori deschise au fost trimise deja pentru a atrage atenţia Camerei Deputaţilor că votul lor, bazat pe o decizie neargumentată a Comisiei de cultură, ar putea afecta grav viitorul cinema-ului românesc, unul dintre cele mai populare şi lăudate produse de export ale ţării. Mai mult, în data de 23 mai, la 9 dimineaţa, cineaştii organizează, în faţa clădirii Parlamentului, un miting de susţinere a noii legi.

O scrisoare deschisă a Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei atrage atenţia asupra modului cum Comisia de cultură şi-a dat avizul negativ: "În doar câteva minute, în lipsa oricărei dezbateri publice, fără invitarea și consultarea nici unui reprezentant al domeniului vizat de actul normativ și pe baza unor argumente neadevărate (precum faptul că ordonanța de urgenţă ar fi fost adoptată pe perioada vacanţei parlamentare) sau ridicole, fără nici o legătură cu conținutul său, comisia condusă de domnul deputat Gigel Știrbu a acordat acesteia un aviz negativ. Mai mult, raportul scris al Comisiei, redactat astăzi, 22 mai, nu include nici un argument cu privire la avizul negativ oferit", se precizează în scrisoarea deschisă.

Ordonanţa de Urgenţă 91/2016, adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş la iniţiativa Ministrului Culturii de atunci, Corina Şuteu, a fost redactată în urma unor lungi consultări cu unele dintre cele mai cunoscute nume ale industriei cinematografice din România, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu şi Florin Mihăilescu. O echipă a Ministerului a derulat o lungă perioadă de consultări atât cu zeci de nume din breaslă, cât şi cu reprezentanţi ai industriei din restul Europei, România fiind una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Regizorii Radu Jude, Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică, Tudor Cristian Jurgiu, Stere Gulea, Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Radu Muntean, Cristi Iftime, Emanuel Pârvu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Monica Lăzurean-Gorgan, Iulia Rugină au semnat deja această scrisoare deschisă, lor adăugându-li-se alte nume importante din industria de film din România.

O a doua scrisoare de susţinere a Ordonanţei a fost trimisă de tinerii cineaşti, a căror lansare în carieră este descurajată de vechea lege. "O eventuală respingere a ordonanţei ar echivala cu o întoarcere în timp, practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea coproducţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică." "Respingerea ordonanţei ar echivala cu decapitarea a încă unor posibile generaţii de cineaşti", se precizează în scrisoarea semnată, printre alţii, de producătorii Codruţa Creţulescu, Anamaria Antoci, Radu Stancu, Gabriela Suciu şi Claudiu Mitcu.

În dimineaţa zilei de 23 mai, cineaştii afectaţi de o eventuală respingere a Ordonanţei vor manifesta în faţa clădirii Parlamentului pentru a atrage atenţia plenului Camerei Deputaţilor cu privire la efectele nocive ale întoarcerii la legea din 2005.

Cu greu se poate găsi o imagine mai bună pentru a ilustra această situaţie decât un cadru din Aferim!, filmul lui Radu Jude premiat la Berlin care explorează şocant mentalităţile prăfuite şi abuzive ale trecutului.

Exploreaza subiecte similare:

Aferim!, Radu Jude, Tudor Giurgiu, cristian mungiu, Stere Gulea, Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Radu Muntean, Cristi Iftime, Emanuel Pârvu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Monica Lăzurean-Gorgan

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 23 mai 2017 20:37
Daca S-istii sunt la putere si pot taia si spanzura dupa cum doresc...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells