Cine sunt Străinii cu OSCAR

de Gloria Sauciuc în 2 Feb 2011

Pe 28 februarie 2011, Javier Bardem ar putea intra în istorie ca cel de-al optulea actor care primeşte un Oscar pentru un rol jucat în altă limbă decât engleza. Asta după ce - cu doi ani în urmă - Penélope Cruz soţia lui, obţinea Oscarul pentru rol secundar cu personajul colorat al pictoriţei spaniole María Elena, suferindă probabil de tulburare bipolară. În istoria Oscarurilor, însă, "străinii" care au luat cele mai multe statuete nu au fost spanioli, ci italieni, iar - la numărul de nominalizări - italienii şi francezii sunt pe acelaşi loc.

Academia Americană de Film a acordat primul premiu unui străin în 1961, Sophia Loren fiind cea care a "spart gheaţa" cu interpretarea ei din La Ciociara/Two Women. De atunci, nu mai puţin de 33 de actori care au jucat în altă limbă decât engleza au fost nominalizaţi, dovedind deschiderea Academiei.

Cu toate acestea, marotele contra "outsiderilor" sunt efervescente chiar şi în 2011. Să nu uităm unul dintre cele mai acide comentarii  de la Gala Globurilor de Aur de anul acesta: Robert De Niro declara  "Îmi pare rău că unii dintre membrii Asociaţiei nu sunt cu noi în seara aceasta, dar mulţi dintre ei au fost deportaţi chiar înaintea galei, o dată cu o parte dintre chelneri... şi Javier Bardem".

Trecând peste asperităţi, să vedem, în continuare, cine sunt cei mai talentaţi actori străini, răsplătiţi cu câte o statuetă de către membrii Academiei.

 

Afișează:
1 din 9

Sophia Loren a obţinut, la cea de-a 34-a ediţie a Premiilor Oscar (1961), premiul pentru interpretarea din filmul La Ciociara/Two Women, vorbind în italiană. Dar performanţa Sphiei Loren nu s-a oprit aici. Ea mai primea o nominalizare trei ani mai târziu, pentru Matrimonio all'Italiana/Marriage Italian-Style.

La ciociara e plasat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Cesira (Sophia Loren) şi fiica ei de 13 ani - Rosetta - părăsesc Roma de teama bombardamentelor aliaţilor. În drum spre satul natal al Cesirei, ele sunt violate de către un grup de soldaţi marocani. După ce îşi revin din această traumatizantă experienţă, cele două sunt conduse la Roma de un şofer de camion aparent prietenos, dar care nu se sfieşte să cumpere, cu o pereche de ciorapi, favorurile Rosettei. Aflarea adevărului de către Cesira compromite grav relaţia mama-fiică.

Cu toate acestea, deşi a fost de două ori "observată" de Academie, performanţa ei a fost depăşită de Marcello Mastroianni (care a avut trei nominalizări la Oscar). Pe acelaşi podium cu Loren şi-au mai făcut loc, de-a lungul timpului,  Isabelle Adjani (două nominalizări), Liv Ullmann (două nominalizări), Penélope Cruz (un Oscar pentru rol secundar cu Vicky Cristina Barcelona şi o nominalizare pentru rol principal).

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cetateanu pe 2 februarie 2011 10:20
Aici este vorba despre monstri sacri ai cinematografiei italiene si aici ma refer la cuplul de actori Sophia Loren si Marcello Mastroianni , ea frumoasa si foarte talentata el un seducator italian poate unul din cei mai buni actori din toate timpurile.
anca_luna pe 2 februarie 2011 11:32
O fi jucat Robert de Niro in italiana, dar totusi este actor american.....
E bine daca Academia este OPEN MINDED, mai ales ca ne "globalizam"!

JohnnyAddams pe 2 februarie 2011 11:33
"Cine sunt Străinii cu OSCAR"

Robert De Niro e strain?? Ce conteaza ca a jucat in lb. italiana cand titlul consta in nationalitatea castigatorilor?

Gloria pe 2 februarie 2011 14:05
Chiar daca De Niro s-a nascut la New York, am preferat cu buna stiinta sa-l includ in lista pentru rolul sau in limba italiana. Totodata, sa nu uitam ca tatal sau are ascendenta italiana si irlandeza, pe cand mama - germana, franceza si olandeza.
Moody pe 2 februarie 2011 14:22
Wow, ce lista de nume impresionante. Personal nu cred ca Javier Bardem are vreo sansa anul asta, dar vom vedea.
Milla pe 2 februarie 2011 14:24
Dacă o luăm după originile americanilor, cam 97% dintre ei sunt străini... America este totuși pământ colonizat singurii nativi fiind amerindienii, cei din hawaienii și inuiții toți aceștea la un loc nu fac 3%... așa că sorry, dar totuși De Niro este american, ori altfel îi considerăm pe toți străini...
Gloria pe 2 februarie 2011 15:00
Prin urmare, Milla, esti de parere ca nu trebuia deloc mentionat de Niro cu rolul lui in italiana in acest articol despre Oscarurile date pentru interpretari in alta limba decat engleza... daca e asa, ignorati-l; eu imi asum includerea lui in articol.
Milla pe 2 februarie 2011 15:14
Eu sunt de părere că acest detaliu din conținutul articolului nu corespunde cu titlul...adică e foarte ok că Robert De Niro a luat un Oscar, dar nu în calitate de străin...
legolas05 pe 2 februarie 2011 15:51
nu cred ca va castiga el
miercuri pe 2 februarie 2011 17:19
Inteleg ca e o chestie de preferinta pentru voi, dar nu ramane nimic de vazut in legatura cu sansele la Oscar ale lui Bardem anul asta. :P Nu stiu de ce preferati sa va amagiti.
O mica erata, Benicio del Toro e puertorican, nu spaniol.

Alex pe 2 februarie 2011 18:20
Ati auzit de ANNA MAGNANI, SIMONE SIGNORET, KATINA PAXINOU ?
Gloria pe 2 februarie 2011 18:53
Articolul se refera la actorii straini care au jucat in alta limba decat engleza. Prima propozitie din articol asta si spune. Simone Signoret a obtinut Oscar jucand in engleza in Room at the Top. Anna Magnani a luat Oscar cu The Rose Tattoo, film american. Katina a luat Oscar tot cu un film american, For Whom the Bell Tolls.
Imi dau seama ca, pentru cei care nu citesc articolul, ci doar titlul, trebuia sa pun titlul: "Interpretari in alta limba decat engleza premiate cu Oscar".

Milla pe 2 februarie 2011 19:56
Gloria, eu am citit cu atenție tot articolul tău... și nu înțeleg de ce te încăpăținezi, când din punct de vedere jurnalistic ai indus cititorul în eroare, pentru că unul la mână Oscarul este un premiu american, De Niro este cetățean american, atunci întrebarea mea firească este, de ce este străin De Niro de Oscar? (am formulat acestă întrebarea în același stil în care ai formulat tu titlul)
corinka pe 3 februarie 2011 09:13
Nu inteleg de ce atata agitatie, pentru interpretarea unui titlu. Puneti niste ghilimele la cuvantul strain, in cazul lui DeNiro si ati rezolvat problema.
In alta ordine de idei, nu ii prea dau sanse lui Bardem. Are deja un Oscar si, oricat de open-minded e Academia, daca tot ar fi sa ofere un al doilea Oscar, mai degraba i l-ar da iarasi lui Bridges decat lui Bardem. Cu toate acestea, pariez pe Firth.

alex_il_fenomeno pe 3 februarie 2011 11:25
Javier Bardem ar merita din plin Oscarul pentru prestatia sa , a dovedit in multe randuri ca este un mare actor care trebuie luat in seama !
Radu1711 pe 5 februarie 2011 17:52
Javier Bardem are sanse mari
andreeeeeeea pe 2 ianuarie 2012 23:55
M-am bucurat enorm cand a castigat Marion Cotillard Oscarul. A meritat din plin.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells