Cine alcătuiește Academia Americană de Film? Iată o analiză asupra clubului exclusivist ce decernează Oscarurile

de Gloria Sauciuc în 9 Feb 2020
Nu oricine se poate alătura acestui grup select

Mai sunt câteva ore până la decernarea Oscarurilor. Cei 8469 de membri votanți ai Academiei de Film au, an de an, poziția de a oferi cele mai prestigioase și cele mai râvnite premii din industria filmului. Nu este nicio coincidență că laureații - în majoritatea discursurilor de mulțumire - mulțumesc în primul rând Academiei, înaintea lui Dumnezeu, înaintea persoanei dragi sau a agentului de film. Însă cine sunt acești oameni cărora starurile le mulțumesc? Iată o analiză asupra clubului exclusivist ce decernează Oscarurile, via nbcnews.com

Un club exclusivist

Obiectivul Academiei de Film de la fondarea acesteia în 1927 a fost să mențină domeniul filmelor de cinema integrat în cultura populară. Și organizarea Oscarurilor au fost în fruntea acestui efort.

Organizația Academiei de Film este un grup-umbrelă care conține 17 ramuri ce îi reprezintă pe actori, pe directorii de casting, pe directorii de imagine, pe costumieri, pe regizori, pe producătorii de documentare, pe factorii de decizie, pe monteurii de film, pe artiștii de machiaj și coafură, pe specialiștii de marketing și PR, pe cei ce se ocupă de muzica de film, pe producători, pe scenografi, pe autorii de scurtmetraje și pe autorii de animații, pe realizatorii de sunet și de efecte vizuale, pe scenariști, dar și pe membri în general.

Totuși nu oricine se poate alătura acestui grup select.

Potențialii noi membri trebuie să fie recomandați de către doi membri ai Academiei care țin de ramura la care se candidează (nominalizații la Oscar, dacă nu sunt deja membri, sunt luat automat în calcul). Apoi nominalizările sunt evaluate de către o comisie a respectivei ramuri și, dacă sunt aprobate, sunt trimise la consiliul director al Academiei pentru verdictul final.

Prea exclusivist?

În mod tradițional, aceste bariere de selecție se crede că au făcut Academia să fie dominată de bărbați albi în vârstă - de altfel stereotipul demografic al industriei filmului.

Și această lipsă de diversitate a explodat în 2016 odată cu controversa #OscarsSoWhite, asta după doi ani întregi în care nu au fost nominalizați actori de culoare. Reacția media a generat un răspuns al lui Cheryl Boone Isaacs, pe atunci președinta Academiei, de a diversifica tipul de membri.

După patru ani, se poate vorbi despre un progres: proporția de femei-membru a crescut de la 25% în 2015 până la 32% anul trecut, în timp ce proporția persoanelor de culoare a crescut, discret, de la abia 8% la ceva mai mult, 16%, în aceeași perioadă.

Totuși, juriul încă duce lipsă de jurați.

Anul acesta, numai o singură actriță de culoare a fost nominalizată - Cynthia Erivo („Harriet”) pentru cea mai bună actriță (pentru cei care se gândesc la Antonio Banderas, actor spaniol, este de menționat că acesta nu este latino-american). Mulți critici au considerat că refuzul de a i se da regizoarei Greta Gerwig o nominalizare în categoria „Cel mai bun regizor” pentru Little Women  a fost cel mai mare refuz al sezonului.

„Au reacționat la problema diversității între membri aducând mai multe femei și mai multe persoane de culoare, însa acest gest nu se reflectă în nominalizări”, relatează Tom O Neil, redactor la Gold Derby, un site de predicții care tratează subiectul premiilor.

„Faptul că nominalizații au fost în general albi și mai puțin femei sau persoane de culoare este o critică la adresa reformelor pe care se crede că Academia le-a făcut, ca și faptul că nu avem o femeie nominalizată pentru cel mai bun regizor”, relatează O Neil.

Citind palmaresul în frunzele de ceai

Asemenea schimbărilor modelului demografic, faptul că această ediției a premiilor Oscar este plasată cel mai devreme în decursul anului din istoria Oscarurilor - perioada de vot s-a încheiat cu două săptămâni mai devreme decât de obicei - a oferit teren pentru numeroase speculații. Se crede că o consecință ar fi că numeroși votanți pur și simplu nu au avut timp să urmărească toate filmele nominalizate.

Așa că premiera tardivă a filmului 1917, considerând premiile câștigate la Asociația Producătorilor, Asociația Regizorilor și Globurile de Aur, a fost exact la momentul propice.

„Bifează câteva puncte importante”, susține Anne Thompson, redactor la Indiewire. „Este un film de război, genul care are priză la stereotipul de membru al academiei, bărbați albi maturi. Și filmul marchează o realizare tehnologică remarcabilă”.

Dar actorii încă alcătuiesc cel mai amplu segment al Academiei, cu 1324 de membri, aproape dublu față de segmentul imediat următor. Iar Parasite a câștigat, pentru cel mai bun ansamblu de actori, premiul cel mare de la Asociația Actorilor.

Prin contrast, o creștere semnificativă a avut loc la nivelul membrilor non-americani, estimați la 20% din numărul total de membri, ceea ce ar putea duce la un rezultat diferit atunci când se va deschide plicul.

„Ceea ce ei ar putea să favorizeze este un film văzut pe scară largă în întreaga lume, adică filmul Parasite”, susține Thompson. Producția sud-coreeană a câștigat 161,3 milioane de dolari la box-office-ul global până pe 30 ianuarie.

Așadar, adevărata întrebare rămâne: „Cine va spune mulțumesc, luni dimineața, Academiei?”

 

 

Exploreaza subiecte similare:

1917, Parasite, Greta Gerwig, Cynthia Erivo, oscar 2020

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lulutza pe 10 februarie 2020 21:41
Yuppppppy !!! in sfarsit am inteles ! Albii sunt de vina pt TOT !!! Gloria e de partea noastra.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells