Cinci milioane de dolari pentru o replică din Queen's Gambit?

de Ştefan Dobroiu în 17 Sep 2021
Superhitul Netflix a supărat o mare maestră a şahului din Georgia

Gigantul Netflix este dat în judecată de şahista Nona Gaprindashvili, prima femeie din istorie care a primit titlul de mare maestră a şahului. Motivul? O replică din Queen's Gambit/Gambitul damei, unul din superhiturile anului trecut şi producţie cu mari şanse la premiile Emmy care se decernează în noaptea dintre duminică şi luni. Conform acestei replici din ultimul episod al miniseriei Queen's Gambit, Gaprindashvili ar fi ajuns campioană fără să fi înfruntat vreodată un bărbat într-un joc de şah.

"Gaprindashvili este o pionieră a şahului feminin şi o emblemă a ţării sale de origine, Georgia. De-a lungul extraordinarei sale cariere, a câştigat numeroase campionate, a învins câţiva dintre cei mai buni şahişti din lume şi a devenit prima femeie din istorie care a primit titlul de mare maestră a şahului", se precizează în documentaţia depusă de avocaţii lui Gaprindashvili în procesul intentat în statul american California.

"Fără nicio ruşine şi în cunoştinţă de cauză, Netflix a minţit cu privire la reuşitele lui Gaprindashvili cu un scop cinic şi ieftin: să 'intensifice drama' şi să sugereze că eroina sa fictivă a reuşit ceea ce nicio femeie din istorie, inclusiv Gaprindashvili, nu a fost în stare să facă vreodată", detaliază avocaţii poziţia şahistei. "Iată cum, într-o poveste ce ar trebui să inspire femei arătând cum o tânără înfruntă bărbaţi la cel mai înalt nivel din lumea şahului, Netflix o umileşte pe unica femeie care chiar a înfruntat şi învins bărbaţi la acest nivel, în aceeaşi epocă", mai spun avocaţii şahistei.

Dacă vrei să revezi scena, o găseşti în ultimul episod, la minutul 29:50.

Exploreaza subiecte similare:

The Queen's Gambit

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SynOfficial pe 17 septembrie 2021 15:20
Bă eşti prost? E poveste fictivă...
StefanDo pe 17 septembrie 2021 15:49
dar replica era despre o persoana reala, identificata cu nume si prenume. Tu ce ai face daca intr-un serial Pro TV ti-ar da numele si ar spune ca ai ramas repetent si ai doar patru clase?
ishmael pe 18 septembrie 2021 14:47
a cerut 5mil ca sa aibe de unde sa scada la negociere. data viitoare Netflix sa foloseasca ceva fictiv pe de-a-ntregul
SynOfficial pe 18 septembrie 2021 10:23
Dacă ar fi relevant la poveste, nu m-ar deranja, Ștefan. Aici, era relevant la poveste, cel puțin așa reiese din articol, nu am văzut serialul.
StefanDo pe 18 septembrie 2021 13:15
a spune minciuni despre o persoana reala nu este niciodata relevant pentru o poveste fictiva. puteau folosi o sahista fictiva :) au sarit calul si e foarte posibil sa ii coste mult
SynOfficial pe 18 septembrie 2021 14:26
Ai dreptate, puteau folosi o șahistă fictivă.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells