Cinci mesaje optimiste în filmele biblice

de Cristina Grigore în 20 Apr 2014
Iubirea şi speranţa îşi găsesc sursa în învăţăturile Cărţii Carţilor

1. Noah

,,Parabola verde” a lui Darren Aronofsky abordează cu îndrăzneală textul biblic şi reuşeşte să pătrundă, cu ajutorul detaliilor dramatice şi profunde adăugate textului de bază, în structura duală a construcţiei umane, în care rezidă şi legătura cu Divinitatea.

Un aspect extrem de interesant al scenariului este dat de conflictul dintre Noe şi Tubal-cain, iar mesajul acestuia este unul subtil pozitiv: atâta timp cât omul va respecta şi iubi natura, cu toate vieţuitoarele sale, atâta timp cât omul nu-şi va etala cu orice preţ superioritatea prin crimă şi alte manifestări josnice, există încă speranţă pentru rasa umană.

2. The Ten Commandments

Filmul din 1956 al lui Cecile B. DeMille redă în mod grandios una dintre cele mai populare legende biblice: cea a lui Moise, eliberatorul evreilor din robia egipteană.

Evreul adoptat de fiica faraonului Ramses I ajunge un favorit al faraonului, dar în ciuda vieţii îndestulate şi a privilegiilor oferite de poziţia sa în structura administrativă a regatului, inima sa rămâne sensibilă şi atitudinea sa demnă.

După ce salvează de la moarte o bătrână sclavă evreică şi află despre Dumnezeul evreilor, Moise are revelaţia unei vocaţii mai puternice şi mai pline de satisfacţii decât întreaga putere şi lux al faraonului. Mesajul: există ceva mai mult dincolo de lucrurile materiale,ce bucură sufletul şi eliberează mintea. ,,Există o frumuseţe dincolo de simţuri, Nefteriri. O frumuseţe precum cea a văilor pline de verdeaţă şi oglinzii lacurilor. O frumuseţe a spiritului pe care tu nu îl înţelegi”, îi spune Moise iubitei sale egiptene.

3. Ben Hur

Deşi nu este inspirată direct din Biblie, povestea fascinantă  a evreului Ben-Hur merită menţionată datorită intersectării sale cu timpurile şi evenimentele descrise în Cartea Cărţilor. Drama personală al lui Ben-Hur este plină de momente critice, tensionate, ce îşi găsesc în mod pozitiv finalitatea datorită intervenției lui Iisus. Clasica şi ultra oscarizata producţie a anilor 1959 abundă în replici memorabile, însă cele mai emoţionante şi pline de optimism sunt cele legate de Mesia.

,,Am văzut ce poate face ura. Tatăl meu este consumat de ea. Dar am auzit de un tânăr învăţător care spune că iertarea este mai importantă şi iubirea mai puternică decât ura. Cred asta”, spune Esther, iubita lui Ben-Hur.

4. Barabbas

Povestea criminalului salvat în ultima clipă de la moarte de ura mai puternică a poporului evreu faţă de Iisus serveşte drept o parabolă - magistral transpusă cinematografic în producţia anului 1961, Barabbas, cu Anthony Quinn în rol central. Barabbas reprezintă omenirea pervertită în ochii Creatorului, pentru care un alt element al Divinităţii ,,trebuie să moară”  pentru a o purifica, pentru a o face să-şi găsească drumul drept spre Ceruri.

Iată ce îi spune protagonistului unul din creştinii pregătiţi pentru martiriul pregătit de romani: ,,Noi suntem doar începutul. Nu vom vedea când Cerurile vor coborî pe Pământ, însă chiar acum, aici, în aceste momente finale, Cerul este cu noi şi nu avem de ce ne mai teme. Peste noi, se vor aşeza ani mulţi, martiraje mute. Structura interioară a omului se schimbă greu, însă popoarele ne vor afla povestea şi se vor minuna şi îşi vor aminti speranţa noastră. Suntem la sfârşitul zilelor, putem să ne încredinţăm puţin durerii şi să spunem lumii… Rămâi cu Dumnezeu”.

5. Jesus of Nazareth, Passion of the Christ şi orice alt film ce redă viaţa şi patimile lui Iisus

De la James Cavizel la H.B. Warner (The King of Kings), personajul biblic cu cel mai mare impact, Iisus, a captivat publicul şi a adus pe marele ecran povestea tragică şi totuşi plină de speranţă a sacrificiului suprem. Pildele sale despre iubire, iertare, credinţă şi sursa adevăratei fericiri continuă să inspire şi să atingă publicul, captivându-l totodată prin bogăţia şi forţa imaginii.

Exploreaza subiecte similare:

Noah, The Ten Commandments, Ben Hur, Barabba, Jesus of Nazareth, The Passion of the Christ

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 21 octombrie 2014 00:42
Si cred ca inca se mai pot gasi multe, dar oricum, motivele sunt mai mult decat bune.
Ghemot pe 7 ianuarie 2015 00:36
Mesajul cel mai pătrunzător mi se pare cel din Noah!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells