Cinci dragoni de luat acasă

de Ştefan Dobroiu în 25 Mar 2010
Cinci dragoni de luat acasă

Zboară şi scot flăcări pe nări, plus că nu prea vin în mărimi mici, aşa că în majoritatea cazurilor să te apropii de un dragon nu prea e o idee bună. Cu toate acestea sunt şi excepţii, prin urmare ne-am propus o călătorie în cinci paşi prin lumea dragonilor simpatici.

Pe primul l-am văzut demult, tare demult, într-unul din primele filme fantasy care au putut fi văzute la televizor în România, în timp ce ultimul de-abia a apărut, 3D, pe marile ecrane din ţară.

În 1984 era cel mai scump film realizat vreodată în afara Statelor Unite sau a Uniunii Sovietice. Cei mai mulţi dintre români au fost nevoiţi să aştepte Revoluţia pentru a vedea Poveste fără de sfârşit, ecranizarea romanului lui Michael Ende realizată de unul dintre cei mai celebri nemţi de la Hollywood, Wolfgang Petersen. O parte din bugetul impresionant pentru Europa acelor vremuri a ajuns, la propriu, în trupul blănos al lui Falkor, dragonul norocos, care-l însoţeşte, salvează şi poartă pe eroul Atreyu pe tot cuprinsul minunatului tărâm Fantastica. Chiar dacă zboară şi, dacă se chinuie un pic, poate scoate flăcări albastre pe nări, marele lui merit este faptul că poartă noroc tuturor ce-l au aproape. O adevărată comoară la casa omului, are aspectul unui câine alb, nu foarte lăţos, ai cărui ochi rubinii se închid de plăcere când îl scarpini după ureche. Dacă ajungi vreodată la Bavaria Film Studios, te vei putea urca pe spinarea unei replici a simpaticului dragon norocos.

Poate că Eragon nu a făcut istorie în ceea ce priveşte fantasy-urile ultimului deceniu, dar nu avem cum să nu o amintim pe Saphira, mai ales că vocea ei este a nimeni alteia decât cea a frumoasei Rachel Weisz. Adevărat simbol al renaşterii unui tărâm cotropit de Galbatorix, despotul interpretat de John Malkovich, Saphira este ultimul dragon-femelă din Alagaesia şi cheia răzmeriţei pregătite de rebeli. Chiar dacă Saphira nu scoate flăcări decât într-una din scenele cele mai importante ale filmului regizat de Stefen Fangmeier, "monstrul" care împodobeşte şi coperta traducerii în română a cărţii scrise de Christopher Paolini poate fi cât se poate de feroce, iar dimensiunile fac cam dificilă păstrarea lui pe lângă casă. Dacă vrei să-l foloseşti ca babysitter propunem achiziţionarea unei draperii groase, iar Saphira poate veni la fereastră, seara la culcare, pentru a le citi celor mici poveşti sau, cine ştie, volumele următoare din seria Eragon, care cu siguranţă nu vor vedea niciodată lumina ecranului.

Dacă vrei o "cititoare" (şi nu cu toate atribuţiile tânărului Michael Berg din filmul pentru care Kate Winslet a primit primul Oscar din carieră), poate că nu ar fi o idee bună s-o chemaţi pe... Dragoniţă. Într-o animaţie în care unui măgar i se zice Donkey (adică Măgar), dragoniţa nu putea primi decât numele de Dragon, prin urmare nu va fi greu să-ţi aminteşti cum s-o chemi să-ţi încălzească o oală cu mâncare. Dacă prima întâlnire dintre Shrek, Măgăruş şi Dragoniţă nu s-a petrecut sub cele mai bune auspicii, iată că anul 2001 şi prima animaţie Shrek ne-o aduc pe cea mai sexy dragoniţă văzută vreodată la cinema. Nu vorbeşte ea prea mult (o fi rău, o fi bine?), dar felul în care clipeşte din ploapele cu gene rimelate este cât se poate de sugestiv, iar faptul că îl suportă pe Măgăruş 24 de ore din 24 o ridică pur şi simplu la rangul de eroină! Întâlnirea celor doi improbabili amorezi va duce la apariţia câtorva mici dragomăgăruşi care ar putea să primească roluri mai consistente în Shrek Forever After, cu premiera românească programată pentru 16 iulie.

Ştim, nu e dragon. Dar nici cal nu e! Nu scuipă foc şi nici nu zboară, dar astea sunt detalii tehnice şi nimic n-o să ne facă să-l scoatem pe Crusoe, simpaticul "monstru" din The Water Horse: Legend of the Deep/Eu şi monstrul meu din colecţia de dragoni de luat acasă. Bine, la Crusoe e mai complicat: chiar dacă poate sta bine merci în grădină, ar trebui ca această să fie mărişoară şi să aibă şi un lac în mijloc, eventual de dimensiunea unui adânc loch al nordului. La cât de jucăuş este, poate fi oricând un tovarăş de joacă pentru cei mici, iar dacă acestora le place să înoate chiar nu mai trebuie să-i păzeşti de pe mal., că se ocupă el de tot. Neîntrecut înotător şi întotdeauna pus pe farse, Crusoe este poate cel mai simpatic atu al producţiei lui Jay Russell lansată în România în cursul lui 2007.

În sfârşit, ajungem şi la un dragon pe care încă îl poţi vedea pe marile ecrane din ţară. Nu te uita la el că arată de parcă ar fi făcut din pielea de pe un pantof scâlciat: Toothless o să-ţi câştige inima imediat şi, dacă nu uiţi să-i aduci un peşte din când în când, o să-ţi devină cel mai bun prieten. Emoţionant şi din cauza micului său handicap care-i face zborul să depindă de bunul său prieten Hiccup (vocea lui Jay Baruchel, pe care o să-l vezi la începutul lui aprilie în She's Out of My League), Toothless este probabil simbolul a celei mai simpatice colaborări umano-dragonice din filmele recente şi-al deschiderii pe care e bine s-o avem faţă de cei diferiţi de noi. Ca să-ţi dai seama despre ce vorbim, aşteaptă finalul lui How to Train Your Dragon, care te va lua prin surprindere din cel puţin un punct de vedere.

Care ţi se pare cel mai simpatic dragon de mai sus? Mai ştii vreun dragon simpatic văzut la cinema sau la televizor?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
that pe 25 martie 2010 09:42
Crusoe din filmul Eu si monstrul meu pare cel mai simpatic(chiar daca nu e dragon)
darky88 pe 25 martie 2010 10:02
Toothless fara indoiala :D prea dragalas si haios :X toata sala era in extaz.
andyLOL pe 11 august 2012 10:43
da..f. haios si sweet :*
copila_satanista pe 25 martie 2010 10:13
ma duc pe la pet-shop sa vad ce gasesc
Alina pe 25 martie 2010 10:47
Crusoe, simpaticul "monstru" din The Water Horse: Legend of the Deep/Eu şi monstrul meu ...un dragon simpatic si sensibil.

Mi-au mai placut dragonii din filmul Avatar, foarte bine realizati avand in vedere tehnicile folosite.(cica exista in Indonezia dar micuti nu mari:D)

angesa pe 25 martie 2010 10:56
Avem de unde alege, mai mult decat aici in articol!
Nu veneau cei din Harry Potter cu dragoni din Romania? :-)))
Sa-i intrebam de unde anume din romania i-au procurat!!!!

victor_neo75 pe 25 martie 2010 11:13
Dintre dragonii de film, il aleg pe Crusoe din "The Water Horse" (2007), iar dintre cei animati, si oricum cel mai bun in general, il aleg pe Toothless in "How to Train Your Dragon" (2010) pt. ca a fost cel mai simpatic dragon realizat vreodata.

Si puteati sa il puneti si pe Draco (vocea lui Sean Connery) in filmul fantastic de aventuri "Dragonheart" din 1996.

mary_teo99 pe 25 martie 2010 12:04
Mie imi place de Toothless din "How to Train Your Dragon" ca e simpatic, dar cred ca mai stiu un dragon care e acela din Harry Poter si Pocalul de Foc.:P
RvN11 pe 25 martie 2010 12:26
bine zis victor, drako din "Dragonheart" a fost magistral :). Joaca bine si dennis Quaid in filmul ala. merita si el un loc in acest top, la drako ma refer.
Delia pe 25 martie 2010 13:58
Toothless ! Pana la el il iubeam pe Syd din Ice Age:)))) Toothless mi-a luat mintile :)))))))))
Rossalie pe 25 martie 2010 15:19
safiraa :X

Eragon e unul din preferatele mele

safira e foarte draguta

Marius pe 25 martie 2010 19:42
Votez si eu pentru Draco "Dargon heart"...
bogdan0125 pe 25 martie 2010 22:13
Cel mai simpatic mi se pare dragonul din "How to Train Your Dragon", chiar daca nu e foarte original e simpatic.
shadow87 pe 25 martie 2010 22:21
Din lista as fi pus si pe The Great Dragon (Merlin 2008 Series BBC).
sylverr_47 pe 26 martie 2010 00:47
uite aici http://www.youtube.com/watch?v=kddGfamwGS4 cei mai periculosi dragoni! :>
DogFather pe 26 martie 2010 00:49
Dragonu aka 47 ii face pe toti astia la un loc.
anca_papichulo pe 26 martie 2010 01:31
a-ti uitat de filmul cu sean connery in rolul de dragon care a fost foarte misto, Dragonheart :)
claudiu-daniel-lugoj pe 26 martie 2010 12:24
Cel mai simpatic este acela din filmul Eu si monstrul meu,asa mi se pare mie.
mr. morbius pe 26 martie 2010 19:50
cel mai simpatic dragon e acela din eu si monstrul meu,am auzit de film.

mai sunt si aia din AVATAR.

... pe 26 martie 2010 21:33
ah, saphira 8->

desi filmul nu este reusit, cartile sunt geniale

hagiandrei pe 26 martie 2010 23:38
Cel mai simpatic: How to Train Your Dragon , The Water Horse: Legend of the Deep
Cel mai serios: Eragon

Lalolica pe 27 martie 2010 12:15
cel mai simpatic dragon este Drako din Dragonheart, vocea colosului Sean Connery care ii este data lui Drako este magnifica!!................parerea mea DRAKO merita primul loc!!
Yasemin pe 27 martie 2010 21:38
eu aleg Eu si mostrul meu si Eragon
adrianaroman pe 4 aprilie 2010 15:09
Deocamdata, Falkor ramane cel mai tare dragon dintre cei 5 de-aici. Dar eu pe locul 2 l-as pune tot pe Drako, din "Dragonheart", cu vocea inegalabilului Sean Connery.
stefy pe 5 aprilie 2010 01:27
eu l-as fi bagat pe inerno care evoluiaza in infernis
stefy pe 5 aprilie 2010 01:30
am citit pe internet ca cel mai puternic dragoneste infernis
Radu1711 pe 8 aprilie 2010 00:29
Eragon si How To Train Your Dragon imi plac foarte mult
Ralucaishere pe 19 aprilie 2010 15:01
Toothless... ii asa de scump :)))
mie chiar imi place... :d

Katalin02 pe 3 mai 2010 20:17
Crusoe și după Toothless ! mai ales Crusoe :)) care este atât de adorbil și mic, numai bun de ținut ca animal de companie :))
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 08:52
chiar imi plac filmele cu dragoni , au succes la public! mie unul mi-a placut mult Eragon!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells