Cele mai tari seriale poliţiste

de Ştefan Dobroiu în 6 Aug 2013
Mistere "imposibil" de dezlegat şi multă adrenalină în serialele lui 2013

Azi am urmărit teaser trailerul următorului sezon al serialului Sherlock, unul dintre cele mai lăudate producţii de televiziune recente. Că-i place sau nu, Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) are o concurenţă de temut în 2013, cu o mulţime de titluri puternice lansate pe micile ecrane din lume în acest sezon. Iată mai jos câteva dintre cele mai interesante mini-serii sau seriale de televiziune, ale căror investigaţii, poliţişti şi răufăcători ar putea atrage atenţia.

The Fall
Când ultimul episod al unei mini-serii bate recordul de audienţă al celorlalte episoade, ştii că scenariştii şi-au făcut treaba ca lumea. Este cazul lui The Fall, producţie lansată în mai în Marea Britanie pe postul BBC Two. Gillian Anderson apare în rolul Stellei Gibson, o expertă în cazuri de omucidere invitată în oraşul nord-irlandez Belfast după ce poliţia locală nu reuşeşte să rezolve cazul unei crime. Stella este prima care îşi dă seama că oraşul se confruntă cu acţiunile unui criminal în serie şi vânătoarea începe.

Interesant este faptul că serialul scris de Allan Cubitt urmăreşte şi activitatea criminalului, Paul Spector (interpretat de Jamie Dorman, cunoscut din serialul ABC Once Upon a Time), arătându-l cum îşi pregăteşte următoarea crimă. Motivaţiile lui şi vânătoarea coordonată de Stella Gibson sunt explorate pe parcursul a cinci episoade care s-au bucurat de atât de mare succes, încât producătorii au preferat un final deschis şi anunţarea unui nou sezon aşteptat în 2014.

Top of the Lake
Are doar şapte episoade, este creată de Jane Campion şi vine din Australia: mini-seria Top of the Lake arată ce se întâmplă într-un mic orăşel neozeelandez când Tuy, o fată de 12 ani însărcinată, dispare de acasă. Jane Campion, cunoscută mai ales ca prima regizoare din istorie răsplătită cu Palme d'Or (se întâmpla în 1993, pentru Piano), explorează chimia volatilă a oraşului în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi ale cărui secrete acoperă decenii de istorie personală.

În centrul atenţiei este Robin Griffin (Elisabeth Moss), o poliţistă care transformă într-o datorie de onoare descoperirea misterului din spatele dispariţiei micii Tuy. Peisajele superbe ale Noii Zeelande, asprimea locuitorilor din Lake Top şi brutalitatea relaţiilor dintre personaje fac toţi banii, iar Top of the Lake devine una dintre cele mai imprevizibile şi convingătoare producţii TV din 2013. Holy Hunter apare într-unul dintre cele mai surprinzătoare roluri ale carierei, iar Lucy Lawless (adică Xena, prinţesa războinică) are un rol secundar în care noi n-am fost în stare să o recunoaştem.

Broadchurch
Faptul că britanicii chiar se pricep la seriale poliţiste este dovedit şi de Broadchurch. Cele opt episoade ale primului sezon s-au bucurat de atât de mare succes, încât producătorii au decis pregătirea unei continuări, deşi cazul uciderii unui băiat de 12 ani este rezolvat în final. Serialul a pus Marea Britanie pe jar şi a fost lăudat unanim de către critici, care i-au apreciat interpretările extrem de convingătoare (David Tennant şi Olivia Colman apar în rolurile celor doi detectivi însărcinaţi cu descoperirea ucigaşului), dar şi modul cum este explorat efectul crimei asupra familiei victimei şi a locuitorilor minuscului oraş de pe litoralul Angliei. Lansat în martie, Broadchurch a devenit unul dintre subiectele favorite de conversaţie ale britanicilor, transformându-se într-un exemplu clasic al subgenului "whodunit".

The Bridge
Americanii revin în forţă cu The Bridge, difuzat de postul FX, doar că serialul se bazează o producţie scandinavă ce porneşte de la o premisă asemănătoare. Cinemagia nu a văzut Bron, co-producţia danezo-suedeză, dar punctul de pornire al acesteia (cadavrul secţionat al unei judecătoare este descoperit exact pe linia de frontieră) se potriveşte perfect cu spinoasa situaţie politică dintre Statele Unite şi Mexic.

Doi poliţişti, unul mexican (Demian Bichir) şi unul american (Diane Kruger) trebuie să rezolve cazul cât mai repede, căci devine curând evident că judecătoarea nu este unica victimă a unui criminal preocupat de inechitatea relaţiilor americano-mexicane. Provocat de faptul că mexicanii sunt desconsideraţi în comparaţie cu americanii, criminalul le pregăteşte câteva surprize autorităţilor de ambele părţi ale graniţei, zdruncinând cu viclenie prejudecăţile celor două comunităţi.

Exploreaza subiecte similare:

Broadchurch, Top of the Lake, The Fall, The Bridge, Gillian Anderson, David Tennant, Olivia Colman, Jane Campion, Holly Hunter, Lucy Lawless, Elisabeth Moss, Diane Kruger, Demián Bichir, Sherlock, Benedict Cumberbatch

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladimir84 pe 6 august 2013 10:33
The Fall si Broadchurch sunt intr-adevar foarte interesante. Top of the Lake nu m-a impresionat.
Musa.del.Arte pe 6 august 2013 11:11
As propune si Orphan Black pentru aceasta lista. Nu e politist, nu 100%, dar o buna parte din el se desafsoara intr-o sectie de politie sau in jurul unor anchete.
Deathless pe 6 august 2013 13:18
Cum de lipseşte Luther de-aici?
Cinefilul007 pe 6 august 2013 23:09
Luther e excelent, dar e mai vechi
octavinspector pe 6 august 2013 14:51
Dexter !!
andreea7214 pe 6 august 2013 18:33
Chiar nu v-ati prins ca este vorba de seriale noi?
Kalrak pe 6 august 2013 22:57
Da stiu ca este vb de reclama ...
Kalrak pe 6 august 2013 22:57
X-Files, Cracker si NY PD BLUE
ionutzoo7 pe 14 august 2013 02:29
Bron e incredibil.Nordicii sunt buni la asa ceva.
alex_il_fenomeno pe 14 august 2013 14:40
Eu le prefer pe cele clasice, in frunte cu Murder:She Wrote sau Columbo. Din cele recente, Sherlock.
n0ne pe 21 august 2013 22:18
E vorba de 2013, nu de ce va place voua!
Tyson_Kyd pe 9 septembrie 2013 14:37
Misto .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells