Cele mai mari roluri ale uriașului Al Pacino

de Gloria Sauciuc în 25 Apr 2017
Al Pacino împlinește marți, 25 aprilie, 77 de ani. Iată o retrospectivă a rolurilor memorabile ale actorului

Cu o multitudine de roluri iconice, e greu să nu credem că Al Pacino este unul dintre „titanii” cinematografiei americane și mondiale. De la primul său rol, unul minor în filmul independent Me Natalie, şi până la rolul din biografia lui Phil Spector, cariera lui Pacino a fost întotdeauna remarcabilă.

Odată cu rolul din filmul The Panic in Needle Park (1971), cariera lui Pacino a demarat cu adevărat. Un film sumbru, care spune povestea unui dependent de droguri - Bobby, în New York-ul anilor 1970, şi iubirea lui cu o femeie de asemenea dependentă de droguri, Helen (Kitty Winn). Un succes al criticii, The Panic a câştigat un premiu la Cannes pentru Winn şi un altul pentru regizorul Jeffrey Schatzberg, însă Pacino a fost principalul câştigător, deoarece a intrat în atenţia lui Francis Ford Coppola.

Dacă acum cu greu ni-l putem imagina pe Michael Corleone jucat de altcineva decât de Pacino în Naşul (1972), la momentul respectiv distribuirea actorului a fost cel puţin controversată. Deşi nu părea opţiunea ideală, Coppola a renunţat la actori consacraţi precum Robert Redford, James Caan şi Warren Beatty, supărând multă lume de la Paramount Pictures. De fapt, înainte ca regizorul să arate producătorilor o repetiție a scenei în care Corleone îl împuşcă pe McCluskey, producătorii erau gata să îi concedieze pe amândoi. Totuşi, Coppola şi Pacino au reuşit să temrine cu bine filmul, câştigând unul Oscarul pentru Cel mai bun regizor, celălalt pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Chiar şi aşa, mulţi actori ar fi avut de suferit în umbra unui succes timpuriu, însă Pacino a ştiut să capitalizeze succesul Naşului. Primul rol după Naşul a fost în filmul poliţist Serpico, regia Sidney Lumet. O adaptare reuşită a unei poveşti adevărate (cazul poliţistului sub acoperire din New York-ul anilor 70), filmul a avut de câştigat datorită nuanţelor aduse rolului de Pacino. După un al doilea rol în Naşul II din 1974, Pacino a colaborat din nou cu Lumet pentru Dog Day Afternoon (1975). De data asta, Pacino se alătura unei distribuţii la fel de valoroase: John Cazale, Chris Sarandon, Charles Durning. Filmul nu a reuşit decât un premiu pentru Cel mai bun scenariu, contrat meritelor sale.

Însă punctul de maxim a fost rolul baronului drogurilor Tony Montana din Scarface (1983), semnat Brian De Palma. O variantă sumbră şi degenerată a visului american, filmul surprinde un joc al lui Pacino mult mai puţin nuanţat şi mai dur. Atacat de critici, rolul anunţa viitoarele distribuiri din anii 1990 ale lui Pacino.

După Revolution (1985) şi Sea of Love (1989), Pacino revenea pe ecran cu Naşul III (1990) şi cu roluri în Dick Tracy (1990) şi Glengarry Glen Ross (1992). Însă rolul de marcă al anilor 1990 a fost cel din 1992, din Parfum de femeie (1992), care i-a adus un Oscar. Actorul pornea pe un drum care îl readucea pe val. În 1995, juca rolul unui poliţist care se opunea personajului lui Robert De Niro în Heat (Michael Mann).

Însă rolul său magistral abia urma să vină: rolul Diavolului însăşi - deşi sub masca unii avocat new-yorkez, în thriller-ul The Devil's Advocate. Nici rolurile din Donnie Brasco (1997) şi din The Insider (1999) nu aveau să dezamăgească, deşi juca alături de actori mai tineri - Johnny Depp şi Russell Crowe.

Din nefericire, în noul mileniu, rolurile lui Pacino au fost mai degrabă rarefiate, cu Insomnia (2001, Cristopher Nolan), şi cu rolul din The Merchant of Venice (2004). Rolurile bune aveau să vină mai degrabă din televiziune, cu Angels in America (2003) şi You Don't Know Jack (2010). Ce ne mai pregătește îndrăgitul actor, urmează să aflăm.

Care este personajul vostru preferat dintre cele aduse la viață de Al Pacino?

Exploreaza subiecte similare:

Al PAcino, The Panic in Needle Park, Kitty Winn, Francis Ford Coppola, The Godfather, Serpico, The Godfather: Part II, Dog Day Afternoon, Scarface, Revolution, Sea of Love, Dick Tracy, Glengarry Glen Ross, Brian De Palma, The Devil's Advocate, Heat, Scent of a Woman, Donnie Brasco, The Insider, Insomnia, The Merchant of Venice, Angels in America, You Don't Know Jack

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 25 aprilie 2017 18:55
1. The Devil's Advocate
2. You Don't Know Jack
3. Scent of a Woman

Theodor2011 pe 26 aprilie 2017 13:37
1 Scent of a Woman 2 The Godfather 3 Scarface :)
Sylvester77 pe 25 aprilie 2017 23:31
Urias in roluri negative. Un rol de om normal e prea pitic la morala sa faca.
olteanubr pe 26 aprilie 2017 16:08
Urmaritil in Scarecrow, dupa mine in cel mai bun rol al sau
Theodor2011 pe 26 aprilie 2017 02:02
Cea mai buna prestatie (in opinina mea) din impresionanta sa cariera cinematografica, este cea din Scent of a Woman, in rolul personajului orb pe nume Frank Slade (colonel in rezerva). Alte prestatii pe masura ale lui Al Pacino, au fost cele din: The Godfather (in rolul mafiotului Michael Corleone), Scarface si Carlito's Way.
Al Pacino, alaturi de Robert De Niro, in opinia mea, sunt cei mai buni actori ai lumii din ultimii 40 de ani.

levy_nagy pe 27 aprilie 2020 18:42
corect
Dimz pe 26 aprilie 2017 13:08
Ati omis Carlito's Way. Unde si acolo e magistral.
Theodor2011 pe 26 aprilie 2017 13:36
Eu, nu l-am omis (vezi comentariul meu, putin mai sus)
Dimz pe 26 aprilie 2017 15:07
Ma refeream in articol.
DAMME pe 27 aprilie 2017 01:22
ce compozitie a reusit in Scarface intre personajul fictiv sii Al omul nu va mai reusi vreun alt actor in vreun film, lectie de actorie, spune in cartea sa ca era indragostit de o femeie atunci.
multi ani inainte maestre !

lili22 pe 27 aprilie 2017 16:50
Greu de spus care e cel mai bun rol al sau, dar cand stateam pe treptele teatrului din Palermo, unde s-a filmat finalul trilogiei The Godfather , ma simteam fericita, doar acolo a calcat si acest zeu al cinematografiei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells