Cele mai influente filme

de Ştefan Dobroiu în 21 Aug 2013
Află titlurile care au schimbat o dată pentru totdeauna cinema-ul

În materialul lor "50 Most Influential Films", cei de la Total Film enumeră titluri care au lăsat urme adânci în istoria cinematografului, convingând noi regizori că ar trebui să preia idei sau stiluri. Iată în materialul de mai jos câteva filme fără de care istoria cinema-ului nu ar fi fost aşa cum o ştim.

Bineînţeles, ierarhia Total Film poate fi contestată. Redactorii revistei de cinema pun pe primul loc Psycho al lui Alfred Hitchcock, care, pe lângă inventivitatea subiectului şi nonconformismul relaţiei cu protagonista interpretată de Janet Leigh, a folosit şi un tertip de marketing ce a schimbat modalitatea de consum a filmului la cinema: spectatorii nu mai aveau voie să intre în sală o dată proiecţia începută! Mai că ne-am dori să se împământenească aceeaşi practică şi în zilele noastre. În orice caz, în 1960 Hitchcock a reuşit să transforme o banală vizită la cinema într-un eveniment, Psycho devenind unul dintre cele mai profitabile filme din toate timpurile.

Cu Cetăţeanul Kane, Orson Welles a adus o mulţime de inovaţii în ceea ce priveşte tehnici de filmare, de montaj şi de creare a decorurilor. Welles mai este recunoscut şi drept primul "auteur": regizor, scenarist, producător şi actor principal în Cetăţeanul Kane, cineastul s-a identificat total cu celebra sa producţie. Totodată, a fost admirat şi invidiat de generaţii întregi de regizori pentru modul cum a reuşit să folosească banii studiourilor RKO realizând exact filmul pe care îl voia, fără să dea socoteală finanţatorilor.

Star Wars intră în topul pe locul trei, căci George Lucas a reuşit să creeze formula mega-blockbusterului: buget mare, efecte speciale de ultimă generaţie (efectele puse la punct de echipa sa sunt în continuare folosite de cineaşti), aventură şi urmăriri în spaţiu, amestecate pentru a genera un tip de divertisment ce nu poate da greş. Este o formulă pe care mulţi au încercat să o reproducă, printre ei chiar şi Lucas.

În top îşi mai fac apariţie King Kong, filmul original, pentru utilizarea revoluţionară a tehnicii stop-motion, dar şi Jaws/Fălci, prima producţie hollywoodiană cu lansare extinsă, pe sute de ecrane, formulă absolut universală în prezent. Peter Jackson este în top ten cele trei Stăpânul inelelor şi ideea de a la filma simultan şi lansa la un an distanţă, tactică tot mai răspândită în acest moment pentru minimizarea costurilor. It Happened One Night a lansat o formulă de comedie extrem de nefamiliară în epocă, formulă respectată până acum de mai toate comediile romantice. Filmul cu Clark Gable şi Claudette Colbert este cunoscut şi pentru că este unul dintre cele doar trei titluri din istorie ce au reuşit câştigarea "big five"-ului la premiile Oscar: Cel mai bun film/regizor/actor/actriţă/scenariu.

The Jazz Singer, lansat în 1927, a dovedit marilor studiouri cât de important este ca filmul să aibă sunet. La câţiva ani de la lansarea acestei producţii Warner Brothers, mai toate filmele de la Hollywood se bucurau de acest indispensabil accesoriu al imaginii. Pe aripile vântului a influenţat prin anvergură mai toate producţiile aşa-zis "epice" de la Hollywood, iar Metropolis a arătat în 1926 cum pot fi realizate SF-urile, cuprinzând premise filozofice în continuare folosite în producţiile de gen. Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (1937) a fost primul lungmetraj muzical animat. În ziua de azi încă este folosită formula (un exemplu ar fi animaţia Frozen, aşteptată în ultimul weekend al anului) pusă la punct de extraordinarul Walt Disney.

Avatar se află în top pentru modul în care a convins cineaştii de posibilităţile tehnologiei 3D, iar Bonnie and Clyde (1967) arunca pe ecran o violenţă nemaivăzută până atunci, împingând la extrem rezervele publicului şi-ale cenzurii. Night of the Living Dead (1968) a lansat un gen în continuare popular, filmul cu zombi, iar Jurassic Park a adus şi el o revoluţie în industria efectelor speciale, dovedind cât de convingătoare pot fi imaginile realizate pe calculator.

Exploreaza subiecte similare:

Psycho, Jaws, king kong, Jurassic Park, Snow White and the Seven Dwarfs, It Happened One Night, Bonnie and Clyde

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
MikkaelWolfganger pe 21 august 2013 11:08
Intrebare: e vreo problema daca se pune un link in descriere(aici ma refer la probleme legale sau de concurenta, nu stiu) ?Nu de alta, dar este lenea mare sa stau sa caut pe net un articol de pe un site pe care, in general, nu il accesez.Plus ca poate mai sunt oameni care vor sa vada intreg clasamentul. :)

PS: http://www.totalfilm.com/features/50-most-influential-films/

TheJesus pe 21 august 2013 13:14
Exact,au facut un articol de tot rahatul,in loc sa vad un top frumos ma uit dupa filme printre randuri.
legiune pe 21 august 2013 22:59
Aprobat @TheJesus.
mitsuko pe 21 august 2013 11:25
mai veniti si noi cu ceva original, in loc sa traduceti toate articolele de pe total film... avem si noi acces la site, ba chiar si la reviste, stim si noi engleza..
supaflY pe 21 august 2013 16:09
Helăăăuuuu???!! The Matrix unde este? Daca trilogia asta nu a a fost influenta...
MikkaelWolfganger pe 21 august 2013 16:29
E pe undeva pe 31 in topul alora de la total.
legiune pe 21 august 2013 22:59
Asa a fost ordinul.
wildinthecountry pe 21 august 2013 16:17
As mai adauga urmatoarele filme ca fiind foarte influente : Terminator -1984, Bullitt-1968,Pulp Fiction-1994,Fight club-1999, Taxi Driver-1976, Butch Cassidy si Sundance Kid-1969.
cristi23 pe 22 august 2013 12:47
un articol interesant .la fel si topul cu cele 50 de filme.......mi-ar placea sa vad toata lista....
Musa.del.Arte pe 22 august 2013 12:58
Metropolis '27, si cu asta am spus tot!
alex_il_fenomeno pe 28 august 2013 18:24
Un articol bun, acopera mai toate genurile si stilurile posibile.
Tyson_Kyd pe 5 septembrie 2013 20:30
Very true .
denisa_liza pe 11 martie 2014 18:03
un articol interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells