Cele mai bune momente de la gala TIFF 2018

de Cinemagia în 5 Iun 2018
800 invitați, spectatori și jurnaliști au fost prezenți la gala prezentată de președintele festivalului

După Ursul de Argint câștigat în luna februarie, la Berlin, regizorul Marcelo Martinessi este premiat la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), încheiate duminică, 3 iunie. Este pentru prima dată când TIFF are în competiție un film din Paraguay, o premieră încununată chiar cu marele premiu.

Thrillerul minimalist Vinovatul/The Guilty (r. Gustav Moller) a atras admirația cinefililor de la TIFF, drept pentru care a fost distins cu Premiul publicului, oferit de Mastercard. De altfel, Mastercard a oferit bilete la filme, acces la petrecerea Mastercard și o experiență VIP la gala de închidere TIFF, pentru 2 persoane. În plus, peste tot în locațiile TIFF s-a putut plăti cu cardul Mastercard. Începând cu data de 9 noiembrie, filmul Vinovatul/The Guilty va intra în cinematografele din România. Povestea este a lui Asger Holm, centralist la serviciul de urgenţă, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că are de-a face cu o infracţiune mult mai periculoasă decât s-ar fi aşteptat.

Nu mai puțin de 800 invitați, spectatori și jurnaliști au fost prezenți la gala TIFF prezentată de președintele festivalului, Tudor Giurgiu. Alte câteva zeci de mii de oameni au admirat prin intermediul transmisiunilor live, pe Facebook și YouTube, aparițiile de pe covorul roșu ale actorilor Fanny Ardant, Jean-Marc Barr, Vlad Ivanov, Florin Piersic, Dorian Boguță, Ana Ularu, regizorilor Cristi Puiu, Adina Pintilie, Andrei Crețulescu, Tedy Necula și ale vedetelor TV Andreea Esca și Amalia Enache.

Invitata de onoare a ediției, Fanny Ardant, a strălucit pe scena Teatrului Național, în aplauzele îndelungi ale invitaților prezenți la gală. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost înmânat de către președintele festivalului, iar discursul cu care și-a răsplătit publicul a creat valuri de emoție: „Atunci cand eram mică credeam ca a fi artista inseamna doar placerea de a fi pe scena. Doar ca abia am inteles ca viata de actrita inseamna trecerea de la intuneric la lumina, de la frig la cald, de la spatele întors, la mâini întinse. Așa că în această seară vă mulțumesc că prin acest premiu mi-ați dat lumină, căldură și mi-ați întins mâinile.’’

În onoarea celor peste 50 de ani dedicați teatrului și filmului, fermecătoarea Anna Széles a fost la rândul său premiată la Gala TIFF.17. Actorul Florin Piersic, cel care i-a fost partener de viață și coleg de platou, i-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră, în aplauzele publicului care a ascultat fascinat poveștile lor amuzante despre iubirea care încă îi leagă.

„Norocul meu a fost că am avut regizori si parteneri minunati, care au rămas în inima mea.’’, a declarat actrița, compleșită de emoții. Prezentat de Cătălin Ștefănescu ca fiind „un personaj extrem de delicat’’ și „unul dintre actorii icoană ai filmului românesc’’, cineastul Dan Nuțu, fondatorul Aristoteles Workshop, a fost dinstins cu Premiul de Excelență.

„În acest drum spre moarte trebuie să ne sprijinim un pic mai mult...’’. Vocea regretatului Lucian Pintilie a răsunat din nou în sala Teatrului Național, într-un omagiu dedicat regizorului. Momentul a impresionat audiența, iar Tudor Giurgiu i-a dedicat întreaga seară marelui cineast.

Exploreaza subiecte similare:

festival:tiff 2018, Den skyldige

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 6 iunie 2018 22:18
Chiar era necesara prezenta vedetelor Esca si Enache?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells