Cele mai bune filme ale anului!

de Ştefan Dobroiu în 8 Dec 2009
Cele mai bune filme ale anului!

Se apropie sfârşitul lui 2009 şi puţine surprize ne mai aşteaptă la cinema, de fapt una singură: doar Avatar-ul lui James Cameron ar mai putea schimba lista celor mai bune filme ale anului publicată mai jos. Cu precizarea că lista de mai jos reprezintă părerile şi preferinţele personale ale autorului acestui articol, ai tot dreptul să nu fii de acord cu ce vei citi în continuare. Cu siguranţă am uitat ceva ce ţie ţi-a plăcut la cinema în 2009, prin urmare poţi să ne zici un titlu (sau mai multe!) favorit de anul acesta. Pentru a te inspira, intră AICI ca să vezi lista TUTUROR premierelor din cinematografele româneşti din 2009. Atenţie! În lista de mai jos nu am introdus neapărat acele filme populare precum cel de-al şaselea Harry Potter sau al doilea Twilight sau al doilea Transformers, ci pe cele susceptibile să-şi facă loc într-un top al celor mai bune filme ale deceniului. Citeşte şi votează şi tu! Precizăm că Cinemagia a reluat concursul care premiază cele mai bune comentarii, prin urmare loghează-te, scrie un comentariu interesant şi renul s-ar putea să-ţi aducă un cadou! ;)

Să începem cu ceva uşor: Up! Cu şanse mari la Oscarurile de la anul, animaţia celor de la Pixar îşi merită pe deplin o prezenţă în topul celor mai bune filme ale lui 2010. Ca de obicei vrăjitorii de la Pixar nu se dezmint: poveste brici, animaţie la fel, personaje simpatice, glume cât cuprinde şi melanjul acela de emoţie şi aventură care te face la genericul de final să te miri: "ce? s-a terminat? păi mai vreau!". Unul dintre cele mai emoţionante momente văzute la cinema anul acesta este montajul de două minute despre dragostea lui Carl pentru mult-iubita lui soţie, Ellie, promisiunea făcută acesteia pe vremuri fiind şi motorul mega-aventurii protagonistului, care îşi lasă casa purtată de mii de baloane pentru a ajunge deasupra întinderilor stâncoase din America de Sud. Regizat de Bob Peterson şi Pete Docter, Up/Deasupra tuturor are toate şansele să pună mâna (sau bastonul) pe Oscarul animat de la anul, chiar dacă împotriva filmului Pixar vor concura patru şi nu două alte animaţii, ca în mai toţi anii.

Anul a început cu Frost/Nixon, drama lui Ron Howard despre unul dintre cele mai importante momente din istoria politicii mondiale. Interviurile luate de britanicul David Frost fostului preşedinte american Richard Nixon, demisionar după scandalul Watergate, a strâns în faţa televizorului toată suflarea americană (şi nu numai), care a asistat la o impresionantă luptă verbală între un David (Frost/Michael Sheen, mai specializat pe interviuri uşurele cu vedete) şi impozantul Goliat (Nixon/Frank Langella, uns cu toate alifiile), a cărui prăbuşire într-o mare de regrete a demontat un întreg stil de a face politică. Un thriller atipic, cu protagoniştii afundaţi într-un fotoliu comod, arme reprezentate doar de întrebări (şi răspunsuri) şi o miză mai importantă decât orice valiză cu bani sau sipet cu bijuterii, Adevărul, Frost/Nixon este cu atât mai important de văzut cu cât reuşeşte să câştige pariul cu istoria: ştii deznodământul şi cu toate acestea mori să afli toate resorturile care au dus la cel mai important moment de "mea culpa" din istoria televiziunii.

Chiar dacă nu i-a adus un binemeritat Oscar lui Mickey Rourke (câştigătorul din 2009 se află pe pagina următoare), The Wrestler/Luptătorul este unul dintre cele mai bune exemple de colaborare actor-regizor, iar rezultatul este cu atât mai interesant cu cât nu îţi apropie doar un om, ci un întreg sport extrem de nefamiliar cinefilului român. Poveste despre ratare şi izbăvire, Luptătorul este, la propriu şi la figurat, Mickey Rourke, excelent în rolul lui Randy "The Ram" Robinson, un wrestler trecut de prima tinereţe care culege laurii succeselor din ring de odinioară vânzându-şi propriul autograf şi luptând în pseudo-campionate cu alţi "foşti" ai wrestling-ului. Ruinat fizic şi moral, Randy primeşte o ultimă lovitură în momentul când în timpul unui meci are un atac de cord, iar verdictul medicilor este necruţător: ori renunţă la ring, ori moare. Cu fiecare şansă de izbăvire nimicită, Randy alege să iasă din luptă cu fruntea sus, într-un mod care reuşeşte cumva să devină un comentariu universal, despre cei ce îmbătrânesc şi se sting încetul cu încetul, departe de lumea reflectoarelor.

Pagina
1 2 3

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu47hitman pe 8 decembrie 2009 20:15
Mie cel mai mult mi-a placut A Perfect Getaway siEpoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor, dar din filmele romanesti Pescuit Sportiv :)
victor_neo75 pe 8 decembrie 2009 20:22
Nu inteleg cum de nu ati pus aici 'Slumdog Millionaire' (2008) (cu cele 8 premii Oscar primite) lansat in martie! Trecand peste aceasta importanta omisie, iata topul meu amestecat din 2008, 2009 al celor mai bune filme lansate in 2009 la noi la cinema: 1) 'Slumdog Millionaire' (2008), 2) 'Star Trek' (2009), 3) 'Milk' (2008), 4) 'Gran Torino' (2008), 5) 'The Wrestler' (2008), 6) 'The Reader' (2008), 7) 'Up' (2009), 8) 'Inglourious Basterds' (2009), 9) 'The Curious Case of Benjamin Button' (2008) si 10) 'Marley & Me' (2008). Vreau sa amintesc si de excelentul, dar nelansatul documentar 'Man on Wire' (2008) castigatorul binemeritat al unui Oscar in 2009.
cavallioty pe 8 decembrie 2009 20:28
ma victor din topul tau 7 filme au participat la editia trecuta a Oscarului
jammess pe 8 decembrie 2009 20:34
daca imi spune si mie cineva unde e "lista celor mai bune filme ale anului publicată mai jos" ar fi perfect, ca eu nu vad nimic
Marin10 pe 8 decembrie 2009 20:35
victor_neo75 - Slumdog Millionaire a fost lansat la sfarsitul anului trecut, in 2008, la noi in Romania a aparut in 2009 abia dupa premiile Oscar.
colinx pe 8 decembrie 2009 20:38
unde-i inglorious basterds?
andrei1993 pe 8 decembrie 2009 20:40
Dupa parerea mea ,topul 3 al filmelor care mi-au placut cel mai mult si mi-au facut o impresie buna sunt urmatoarele:1-Star Trek,2-Law Abidding Citizen,3-A Perfect Getaway.Iar pe langa acestea ,m-au mai incantat District 9 tema,pentru ca tema abortata a fost una aparte si as dori sa vad contiuarile ,Transformers:Revenge of the Fallen chiar daca a avut anumite greseli,Harry Potter si Printul Semipur acesta fiind o adaptare pe masura a cartii,chiar daca se putea si mai bine,iar ca si comedie The Hangover o comedie reusit cu un simt bun al umorului.
timy1777 pe 8 decembrie 2009 20:51
hm...Star Trek,Harry Potter si District 9 chiar meritau sa fie nominalizati...dintre filmele de mai sus singurul care mi-a placut a fost Ice Age 3...
victor_neo75 pe 8 decembrie 2009 20:53
Marin10 daca citesti mai bine ai vedea ca e vorba de filmele lansate in 2009 (si din cate stiu toate filmele care le-am pus in top si erau din 2008 in SUA, la noi au aparut anul asta). Filmele de Oscar 2010 gen 'Up in the Air', 'Invictus', 'Precious', 'An Education' sau 'Where the Wild Things Are' (toate din 2009) sunt deja programate sa se lanseze in 2010 (cel putin 2 din ele sunt stabilite sa apara in martie 2010).
Marin10 pe 8 decembrie 2009 20:58
Anul 2009 a fost anul in care industria efectelor speciale a avut o revolutiei asemenatoare ca ceea de la inceputul anilor 1980 unde Razboiul Stelelor a facut cea mai mare revolutie sau aceea de la inceputul anilor 2000, a Matrix-ului [Lord of the Rings]. Dar care au fost aceste filme care au revolutionat inca o data industria efectelor? Pai, sa incepem cu un Brad Pitt imbatranit si intinerit incredibil in filmul Strania Poveste a lui Benjamin Button, supereroii au salvat lumea prin genocid in filmul Watchmen, unde efectele m-au dat pe spate la propriu, in filmul X-Men: Origins l-am vazut intinerit asemenea lui Brad si pe Patrick Stewart, in Terminator Salvation am vazut un Arnold generat pe calculator, in toamna am asistat la sfarsitul lumii in 2012 pentru ca la jumatatea lunii Decembrie sa vedem Perla Coroanei, Avatar. De asemenea nu pot sa omit alte filme ca Star Trek, Transformers: Revenge of the Fallen, Harry Potter and the Half-Blood Prince sau District 9, dar la astea am un sentiment de Deja-Vu ca si cum as mai fi vazut ceva de genu'.
Pentru mine anul 2009 a fost anul in care am fost cel mai des la cinema (22 de ori), in comparatie cu anii trecuti cand ma duceam de doar 7 - 9 ori la cinema.

Marin10 pe 8 decembrie 2009 21:00
victor - daca tu zici... eu nu o sa stau sa ma contrazic cu tine. Poate ca ai dreptate, cine stie? [Nu eram ironic].
alingoia pe 8 decembrie 2009 21:13
Interesant articol, insa este destul de greu de spus care ar fi cele mai bune filme ale anului 2009 tinand cont de cate filme sunt. Ca sa fii in masura sa faci un top ar trebui sa le vezi pe toate, insa cum nu- i cazul te rezumi la ceea ce ai vazut. Interesante filme in articol, mi-a starnit curiozitatea sa vad intr-un timp cat mai repede filmul Un conte de Noël si Politist, adj. (insa ca sa fiu sincer cinematograful romanesc ma lasa cam rece). Un alt film care nu se gaseste in articol si pe care l-as adauga ar fi cel regizat de Q.Tarantino - Inglourious Basterds
Eustake pe 8 decembrie 2009 21:15
Sa nu uitam de Star Trek, de District 9, Inglorious Basterds, ba chiar Zombieland, Drag Me To Hell, The Hangover sau Bad Lieutenant.
shadowofnight pe 8 decembrie 2009 21:19
Uf, asa cum ma asteptam, nu ati inclus nimic horror...nici nu e de mirare, anul 2009 nu a fost un an bun pentru horror-uri...majoritatea celor care au aparut sunt mediocre, in cel mai bun caz, iar cele bune....sunt pur si simplu bune, nu ies in evidenta cu nimic. Singurul film horror al anului cae ar fi putut fi inclus, in opinia mea, este Paranormal Activity, dar cum acesta nu a fost lansat (si nici nu va fi) anul asta...eh, nu prea ai ce pune.
moviedatabase pe 8 decembrie 2009 21:30
Poate decizia mea va fi gasita dezamagitoare de unii si se vor gandi ca filmul asta nu isi are locul, dar imi voi sustine punctul de vedere cat pot.
500 days of Summer este un film exceptional!Credeam ca nu o sa inteleg niciodata de ce la inceputul filmului spune naratorul ca asta nu este o poveste de dragoste,ci o poveste despre dragoste.Cei care au vizionat filmul cred ca si ei au inteles.
El este baiatul care crede ca si-a gasit iubirea vietii lui,iar ei ii este atat de frica de viitor incat numeste toata relatia "prietenie".
Dialogul este interesant si captivant,glumele sunt originale si la unele chiar am ras cu gura pana la urechi.Imi plac mult prostiile pe care le fac.
In personaje te regasesti usor.Nu cred ca exista vreo parte in care nu poti spune:"Cam asa a fost si la mine!"
Din cate am citit,filmul a avut un impact mare asupra unor cupluri care s-au despartit dupa ce au vazut filmul.
Sfarsitul este foarte apropriat de realitate si eu cred ca 500 days of summer este unul din cele mai bune filme ale anului

paul1ca pe 8 decembrie 2009 21:44
Star Trek,Harry Potter,Ice Age 3,Law abiding citizen,dar eu imi pun toti banii pe Avatar,numai sa fac rost de bani sa vin si eu din Ploiesti la Cotroceni sa vad si eu filmul :( ca doar e odata in viata acest fenomen pentru mine :D.
Liviu- pe 8 decembrie 2009 21:45
Cred ca includerea lui Ice Age 3 e putin fortata, mai ales pe langa celelalte titluri, de asemenea si daca ne uitam la altele care nu sunt prezente precum Inglorious Basterds. Cu exceptia ultimelor doua filme prezentate, doar pentru ca nu le-am vazut inca, sunt de acord cu lista voastra. Ma bucur ca mi-ati readus aminte de cateva filme foarte bune vazute in viitorul nu prea indepartat, iar daca ar fi sa aleg unul dintre acestea ca cel mai bun as face-o pe un criteriu foarte simplu: pe care l-as revedea cu cea mai mare placere in acest moment? Iar raspunsul meu fara ezitare ar fi Frost/Nixon. Atmosfera excelenta, actori buni, scenariu impecabil. Unul din motivele principale pentru care nu respect prea mult Oscar-urile e din cauza faptului ca un film precum Frost/Nixon nu a reusit sa castige nici macar una din prestigioasele statui.

Legat de adaugarea altor titluri, din pacate nu toate filmele bune din 2009 au avut sau vor avea sansa de a fi vazute pe ecranele cinematografelor din Romania, deci nu stiu cat de "legitima" ar fi numirea unor filme precum Moon pe o astfel de lista. Momentan e filmul care m-a atins cel mai mult din cele pe care le-am vazut dupa festivitatea Oscar-urilor de anul acesta.

dumi777 pe 8 decembrie 2009 21:51
da, mare parte a filmelor de acolo sunt practic filme ale anului 2008, dat fiind faptul ca au tot luat premii la Oscarurile din februarie. Dar ok, vorbim de premiere in cinematografele romanesti. Si totusi, as mai face loc in lista aia pentru: Inglourious Basterds si District 9 (mai ales primul!)... a, si Star Trek eventual. in 2009 in SUA au mai aparut si mai apar si alte filme cu potential de Oscar (ex: "Nine", "Up in the air", "Precious", "A serious man", "Invictus" etc) dar presupun ca in Romania apar abia in 2010. asa ca nu le luam in considerare. Ramane "Avatar" care probabil va fi pe masura asteptarilor - simt ca nu voi fi dezamagit.
dumi777 pe 8 decembrie 2009 21:56
a app, ce cauta ice age 3 acolo?? daca chiar ar fi sa mai adaugam o animatie pe langa Up, avem Cloudy with a Chance of Meatballs ( mult mai buna decat Ice Age3, zic eu ) in cazul unei liste de doar 9 locuri... nu e loc pt acest film.
AzazeL pe 8 decembrie 2009 22:04
Fara dar si poate, 2012, Inglorious Basterds, Terminator Salvation sau Public Enemies sunt cateva dintre cele mai bune filme ale acestui an. Cu siguranta sunt un "must-have" al acestui sezon si trebuiesc neaparat vizualizate chiar si de cei mai mediocri cinefili.
PS: Felicitari ca nu ati inclus si Twilight in acest top, pentru ca nu e nici pe departe un film bun. Noroc cu toti pustanii astia wanna-be ca a avut incasari asa de mari.

andrei1993 pe 8 decembrie 2009 22:15
Printre alte filme care mi-au placut foarte mult si au fost frumoase se numara:Public Enemies foarte frumos facut,si fara efecte de camera,The Proposal mi sa parut a fi o legatura(,,chimie'') foarte buna intre Ryan Reynold si Sandra Bullock,Taking of Pelhalm 1,2,3.
andrei1993 pe 8 decembrie 2009 22:17
Am uitat de 2012 un film care era foarte mediatizat si a avut multa reclama,eu unul nu am fost impresionat deoarece povestea este tot aceeasi(sfarsitul lumii) ca la mult alte filme,pe scurt doar efectele au fost de el.
Daniela. pe 8 decembrie 2009 22:32
Dupa parerea mea cele mai bune filme ale anului 2009 sunt :1) Ice age 3 2)The ugly truth 3)The hangover 4) The proposal 5) X-men Origins: Wolverine 4 6) The final destination 7) 2012 8) The curious case of Benjamin Button 9) Fast and Furious 4 10) G-Force..........abia astept sa apara filmul AVATAR
Manu_C pe 8 decembrie 2009 22:39
Dupa mine, din lista de premiere cinematografice din Romania in 2009 nu prea ai cum sa faci un top 10, si asta pentru ca, fie datorita faptului ca s-au lansat cu intarziere la noi, fie pentru ca anul acesta au iesit pe banda rulanta filme fara impact si sanse de a ramane in memorie.
Oricum ar fi, pe primul loc eu as pozitiona 'GranTorino', un film pe care asteptam sa-l vad si care mi-a schimbat definitiv in bine conceptia despre Clint Eastwood. Cei care nu l-ati vazut, nu e timpul pierdut, acordati 2 ore din viata voastra pentru a sterge cateva stereotipuri si a privi cu alti ochi conceptul de umanitate si sacrificiu.

Ar mai fi de mentionat din punctul meu de vedere, enumerate aleator pentru ca sunt genuri diferite, cu incarcatura si pentru stari diferite iar daca le-as lua la bani marunti unele dintre ele nici nu le-as mai mentiona: Valkyrie, Inglorious Basterds, Sotia calatorului in timp, Los abrazos rotos, Blindness, Milk, Franklyn si Coco avant Chanel.

Sper ca in 2010 sa avem parte de mai multe filme care sa dea de gandit si sa aduca surprize placute in privinta actorilor consacrati si mai putin consacrati.

decathlon pe 8 decembrie 2009 23:25
cred ca in 2009 the hangover a fost unul din cele mai bune filme alaturi de up ,inglorious basterds si 2012
Adelle pe 9 decembrie 2009 00:40
treb sa facem dragoste cat mai mult si in locuri in care putem fi surprinsi...numai asa putem iesi din criza
Krys pe 9 decembrie 2009 01:59
topul preferintelor mele nu este acelasi ca cel facut de voi ...evident...mi-e mi-au placut (fara sa fie intr-o ordine): Slumdog Millionaire, Ice Age 3, The Ugly Truth, The Curious Case of Benjamin Button, Australia, Marley & Me, Seven Pounds, Thick as Thieves, Saw VI, Easy Virtue, The Time Traveler's Wife, Death Defying Acts ... au mai ramas cateva care mi-au placut dar nu atat de mult :)
G3org3 pe 9 decembrie 2009 02:59
Am sa-mi incep comentariul prin a-mi exprima un oarecare semn de intrebare in ceea ce priveste acest top sau mai precis baza sa de calcul. Apreciez ideea, insa nu vad ce relevanta ar mai avea acest top din moment ce includem filme produse in 2008 care au fost deja premiate si ras-premiate. Si aici vorbesc bineinteles de Slumdog Millionaire, marele castigator al Oscarurilor de anul acesta care a demonstrat ca nu este necesar un buget colosal si actori de renume aruncati pe platourile din Hollywood pentru a rupe gura targului, The Curious Case of Benjamin Button care a mers pe aceeasi reteta de succes in ceea ce priveste actorii principali ca si-n filmul Babel, Brad Pitt si Cate Blanchett care nu aveau cum sa dezamageasca publicul sprijiniti fiind insa si de aportul financiar in partea vizuala (machiaj, tehnica de calculator); vorbesc de Changeling, cu o Angelina Jolie care mai lasa pistoalele acasa si interpreteaza superb suferinta unei mame trecute prin dificila misiune de a-si gasi pe cont propriu fiul disparut, de Revolutionary Road care reuneste cuplul Leonardi diCaprio - Kate Winslet dupa 11 ani de la capodopera lui James Cameron, Titanic. Aceeasi Kate Winslet se regaseste si pe afisul filmului The Reader, cu un rol de exceptie parca special creat pentru talentul sau extraordinar rasplatit cu Oscar. Nu pot trece peste satira Frost/Nixon sau peste The Wrestler care pur si simplu il reinvie ca actor pe Mickey Rourke ascuns multa vreme intr-un con de umbra plin de scandaluri, bautura si droguri. Toate aceste filme au facut senzatie la Oscarurile de anul acesta, insa au fost produse si lansate marea majoritate in 2008.

Atunci nu inteleg care mai este relevanta acestora intr-un top pe 2009. Ideea este sa facem un covor rosu pentru filmele care urmeaza sa intre anul acesta in cursa pentru Oscaruri, acolo unde se aleg intr-adevar cele mai bune filme (desi uneori sunt omise titluri care ar fi meritat mai mult). Topul pe cinematografele romanesti nu mi se pare unul concludent pentru ca daca ne uitam pe acel clasament al incasarilor in box-office-ul local, toate filmele bune si premiate din 2008 se claseaza nu tocmai bine printre productiile comerciale din 2009. Si atunci care este rostul includerii lor pe topul pe 2009? Au fost alese deja o data, trebuie sa ne concentram cat mai mult pe productiile care vor intra acum in cursa pentru cele mai bune filme.

Din punctul meu de vedere, anul 2009 a fost foarte saracacios pentru paginile de aur ale cinematografiei. Foarte putine filme care merita sa ramana in istorie alaturi de titluri care au incantat si vor incanta o sumedenie de generatii. Daca m-as lua dupa incasari, Ice Age 3 ar trebui sa fie cel mai bun film din punctul de vedere al romanului si nu numai, s-a clasat foarte bine si in strainatate. Parerea mea este un pic diferita, in sensul ca o productie comerciala, al carei scop principal este doar sa atraga publicul, rar va reusi sa impresioneze pentru ca nu are in spate o poveste bine conturata, ci doar o idee care prinde la public si-atat. A fost fun in Ice Age 1, au lalait-o in 2 iar 3 mi s-a parut un pic sec. Cu siguranta este mai slab decat predecesoarele, cu toate ca incasarile au depasit primele 2 filme ale seriei. Eu cel putin ma plictisesc repede de ceea ce nu este nou. Iar Ice Age 3 nu este un film nou, chiar daca a aparut in 2009. Ideea pleaca tot de la primul film, cel care a dus greul. O sa-i tot treaca acum prin toate epocile omenirii pana o sa-i aduca in prezent alaturi de personajele din Madagascar. Nu sunt de acord cu sequel-urile in general (cu exceptia filmelor bazate pe carti trilogii si asa mai departe).

O sa continui putin pe aceasta linie...filmul comercial. Pentru ca 2009 a fost plin de astfel de filme. Si o latura a comercialului o reprezinta si tehnica CGI (computer generated image), sau mai pe intelesul nostru...efectele tata. Ce s-ar fi facut anul 2009 fara ele? Probabil ca salile de cinema ar fi fost 3/4 goale. Si avem aici Transformers 2 al carui punct forte il reprezinta din pacate doar Megan Fox (si nu pentru calitatile ei de actrita, ci pentru prima pozitie in topul celor mai sexy femei din lume). Primul mi-a placut...din punct de vedere comercial. A fost ceva nou, nu ideea ci transpunerea lumii robotilor din desenele animate in film. Totul s-a terminat cu bine, dar ca de obicei cand foamea de bani e mare...trebuie sa fie si un sequel (cel putin, poate in curand si un prequel). Si slava Domnului, filmele cu super-eroi pot avea 50 de sequel-uri, ajung un fel de seriale pe sezoane. Tot ce trebuie sa faci este sa incepi noul film cu ceva care nu s-a terminat in anteriorul. Asa a fost la Transformers. Bineinteles ca nu Megatron era seful-sefilor, bineinteles ca scanteia nu a fost distrusa in totalitate ca deh...trebuia sa fie continuarea. Povestea din Transformers 2 este foarte slaba din punctul meu de vedere. Efectele nu sunt noi, le-am vazut acum 2 ani in primul Transformers. Au mai trantit cateva modele noi, arat-o putin pe Megan Fox cum se imbraca intr-un costum din latex, hai sa-i inviem si pe Optimus Prime si pe Sam si ne-am scos. Pe scurt, un film mai de baieti, motiv pentru care au si insistat pe scenele cu Megan Fox. Sunt curios daca era Amy Winehouse in locul ei, in cate scene am fi vazut-o. Un film bun isi promoveaza actorii, insa pe baza talentului lor actoricesc, nu ca arata bine in bikini.

Daca Transfomers 2 a aruncat-o la bataie pentru promovarea filmului pe Megan Fox, Twilight 2 (sau Toilet cum ii zic eu) ii pune in fata pe cei doi masculi feroce, Robert Pattinson si Taylor Lautner. Mi-a placut primul film, interpretarea a fost reusita. Efecte nu au fost asa multe, s-a creat o imagine mai clasica, un cadru perfect pentru iubirea dintre un vampir si o fiinta umana. Genul asta de iubire l-am tot intalnit insa in ultimii ani iar in Twilight a prins si datorita imaginii frumoase pe care o ofera cuplul Pattinson-Stewart. Fetele si-au gasit un nou idol, Brad Pitt a imbatranit, diCaprio la fel...noua generatie de fete cauta o noua iubire pe ecran. Si acesta este Robert Pattinson, principalul punct de atractie. Sondajele sunt concludente in acest sens, 73 % din public au fost fete iar restul baieti. Fetelor, nu mi-o luati in nume de rau, dar sunteti un pic superficiale...nu te duci la un film doar pentru ca actorul principal arata bine. Internetul este mare, descarcati poze, lipiti afise... :) Asa mi-a zis o prietena ca a fost sa vada Armata celor 12 maimute doar pentru Brad Pitt, pe vremea cand era mai tinerel. Twilight 2 este la fel de confuz si slab ca si cartea. Au mizat pe ceva mai multe efecte...dar efecte foarte slabe. Punctul de atractie din prima parte, iubirea dintre Edward si Bella nu este la fel de conturat in acest sequel dar nu conteaza...banii curg. Insa nu poate fi considerat un film bun doar pentru acest lucru. O sa incerc sa scurtez lista filmelor slabe din 2009 dar cu priza la public...nu pot trece peste 2012 la care lumea efectiv s-a calcat in picioare doar pentru niste efecte reusite ce-i drept. Insa nu efectele fac un film bun, asta e partea pe care foarte multa lume nu o intelege. Incercati sa vedeti dincolo de acele efecte...ce vrea filmul de fapt sa spuna, cum interpreteaza actorii mesajul filmului...2012 este un film cu foarte multe efecte, cum era de asteptat, dar cu foarte putine replici, sau replici care sa impresioneze cu ceva. Actorul principal cum era si normal face slalom cu masina, apoi cu avionul printre cataclisme, ajunge intotdeauna la locul potrivit, la momentul potrivit si in timpul potrivit. Iar daca solutia aia o vad ei pentru salvarea planetei... :) Replici tampite pe alocuri, un Danny Glover (presedintele SUA) care nu a reusit sa-mi transmita absolut nimic spre deosebire de John Voight in Pearl Harbor, sau daca tot suntem la capitolul sfarsitul lumii, presedintele SUA sau Billy Bob Thornton (Truman) din Armageddon. Ma asteptam sincer sa fie si ceva lacrimi intr-un film vorba aia in care iti iei la revedere de la toate fiintele iubite. Dar nu, filmul a fost creat pentru alte scopuri. Harry Potter si Printul Semi-Pur m-a dezamagit. Poate nu mai e nici farmecul ala cand erau si ei eram si eu mai mic, tin minte si acum magia primelor 2 filme si reusita celui de-al treilea, urmata de panta descrescatoare a acestor ultime 3 parti. Ultimul a fost plictisitor si nu a spus mai nimic, poate de vina e si cartea. Terminator Salvation ne arata un viitor pe care-l stim deja din primele 2 parti ale aceluiasi revolutionar James Cameron. Efectele nu impresioneaza, pe mine cel putin nu m-au impresionat, poate doar momentul in care pe usa aceea paseste copia fidela pe calculator a lui Arnold Schwarzenegger. Ce mi-a placut insa a fost Sam Worthington, un plus pentru film si cu siguranta si pentru cinematografie (il vom vedea in mult-asteptatul Avatar si poate si in filme ceva mai linistite). In materie de horror (desi e cam mult spus, horror-ul in stil clasic a murit de mult), avem un penibil Drag me to Hell, nu am cuvinte sa spun cat de prost a fost acest film pe toate planurile, si un Final Destination 4 previzibil, cu replici idioate care jignesc inteligenta si unui pusti de 6 ani si foarte...comic.

Cu toate acestea, filmele enumerate mai sus au avut incasari mult mai mari fata de ceea ce consider eu filmele bune ale anului 2009. Am vrut prin acest comentariu sa scot in evidenta nu neaparat crema anului 2009, ci defectele unor filme pe care marea majoritate le considera crema anului 2009. Acele productii comerciale care nu au un interes de a promova noua generatie de actori care sa-i faca sa se retraga in liniste pe Jack Nicholson, Al Pacino, Robert de Niro, Meryl Streep si alte nume mari...ci doar de a umple buzunarele producatorilor.

Daca ati avut rabdarea sa cititi pana aici, totusi sa fac si o lista cu filmele pe care eu le consider bune pentru anul 2009. In primul rand, Inglorious Basterds, un film cu o viziune cu totul speciala si diferita asupra ceea ce a insemnat nazismul, al doilea razboi mondial, holocaustul, etc. Un film cu un Brad Pitt fenomenal ("Bangiorno, Gruazzie", scena in care am ras cel mai mult) si un Christoph Waltz (colonelul Landa) extraordinar care merita din punctul meu de vedere o nominalizare si de ce nu un premiu Oscar pentru rol secundar masculin. Un film cu o coloana sonora care pur si simplu iti face pielea de gaina si accentueaza intamplarile si rasturnarile de situatie minunate din productie. Un alt film care mi-a placut a fost destul de contestatul District 9. Mi-a placut foarte mult ideea cu totul diferita de abordare asupra a ceea ce inseamna extraterestri. Cu toate ca in primele 15 minute am fost oarecum sceptic cu privire la calitatea filmului, pana la final am ramas placut impresionat de ideea in sine dar mai ales de interpretarea minunata a actorului din rolul principal care reda foarte bine starea de panica si nesiguranta prin care trece. Nu m-ar mira sa-l vad pe lista nominalizatilor pentru cel mai bun actor in rol principal. Un alt film bun mi s-a parut The Hangover...atentie, pentru categoria la care intra acest film...comedie. A fost o comedie in stil clasic, a mers mai mult pe comicul de situatie si mai putin pe comicul de limbaj atat de des folosit in alte comedii nereusite ale anului (The Ugly Truth, Spread, The Rebound, Funny People, etc.). Public Enemies se numara si el printre reusitele din 2009 prin tehnica de filmare, dar si interpretarea lui Johnny Depp, ajutat si de castigatoarea premiului Oscar Marion Cotillard de acum 2 ani, si Christian Bale. Dintre animatii, Up mi s-a parut cea mai reusita, prin poveste, prin tehnica de animatie, prin replici, etc. Duplicity se numara si el printre favoritele mele, un film cu foarte multe rasturnari de situatie care-i are in prim plan pe Clive Owen si Julia Roberts...la sectiunea thriller as zice cu o oarecare retinere Angels & Demons (Codul lui DaVinci 2). Filmul este mult mai bun decat primul, poate si pentru faptul ca nu se preocupa atat de mult de teoriile conspiratiei care au in centru religia sau biserica in general. Se pune accent mai mult pe latura criminalistica, o lupta contra-cronometru pentru salvarea Vaticanului, cu mai multe indicii, mai multe interese si mai multe rasturnari de situatie. Tom Hanks face fata cu brio de data aceasta rolului pe care trebuie sa-l interpreteze. Si din pacate...cam astea au fost filmele care m-au impresionat anul accesta. Sigur am mai uitat cateva titluri pe drum. Astept cu nerabdare Avatar-ul lui James Cameron pentru ca daca a demonstrat ceva omul asta pana acum, acela a fost ca pe langa revolutionarea efectelor speciale din filmele sale a reusit intotdeauna sa spuna o poveste pe care sa n-o uiti niciodata. Filme precum Terminator, care are la baza lupta din ce in ce mai des-intalnita dintre oameni si roboti insa cu o poveste buna in spate care iti poate crea un sentiment de admiratie chiar si pentru un robot si Titanic despre care nu este cazul sa mai zic decat...11 oscaruri. Asa ca oricat s-ar vorbi despre efectele din Avatar, pe care toata lumea le asteapta, eu sunt mai nerabdator sa vad povestea care-l va face pe Sam Worthington sa se dea de partea Avatarilor, in care bineinteles ca un rol important il va avea si avatarul de sex feminin :)

Inca putin si se duce si 2009, eu va urez Sarbatori fericite si un An nou plin de impliniri si bineinteles....de filme bune, mult mai bune ca cele din anul care se incheie.

RAMMSTEIN23 pe 9 decembrie 2009 09:11
2012, Law abiding citizen, the bad liutenant
Andu pe 9 decembrie 2009 09:29
Foarte multe filme bune lipsesc
mircea ghioana pe 9 decembrie 2009 09:30
asta e topu celor mai bune filme sau topul lu stefando?
zoe pe 9 decembrie 2009 09:47
Am sa presupun ca filmele prezentate de voi in articol sunt doar pentru apetit si-am sa-mi aleg propriile preferinte cinematografice de anul asta. Pe primul loc cu siguranta as pune Inglorious Basterds care mi-a placut mult (Landa a fost magnific, iar italiana lui Pitt “ca la carte”), desi nu ma dau in vant dupa filmele lui Tarantino. Intre locul 2 si 3 oscilez, asa ca primesc ambele argintul: The Hangover si Le Concert (vazut aseara) pe care le recomand oricui cauta un film care sa te binedispuna si/sau sa-ti hraneasca sufletul. Gusturile nu se discuta, categoric. Astept creaturile albastre ale lui Cameron (imax), poate dupa asta am sa ma hotarasc sa vad si Titanicul eventual…
jurjac pe 9 decembrie 2009 10:20
sunt foarte multe filme frumoase si este greu sa decizi care este mai frumos sau mai bun ,mie mia placut si o sa-mi placa aproape toate filmele bune si o sa dau si eu niste exemple.....christmas carol,terminator salvation, public enemies, final destination, twilight.....si asa mai departe.
ciuci pe 9 decembrie 2009 10:22
the wrestler,seven pounds,two lovers,inglorious basterds,inger si demon,gran torino
Mihai pe 9 decembrie 2009 10:27
Dupa parerea mea, un spectator inclinat spre SF dar si spre alte filme, cele mai bune SF( dar care au avut priza si catre oameni ce prefera alte genuri) ar fi WATCHMEN si STAR TREK, la animatie UP si ICE AGE 3....si DARK KNIGHT pentru cea mai buna interpretare!!!!
Symona pe 9 decembrie 2009 10:52
All about Steve, The hangover, Fired Up, Ghosts of girlfriends past, Harold and Kumar, the proposal, the ugly truth, etc
andra123456 pe 9 decembrie 2009 11:35
Nu mi-a placut nimic din seria Amurg - poate pentru ca am citit cartile inainte...
mi-a placut A christmas carol - chiar daca e un pic 'de groaza' si nu cred ca e chiar ok sa fie in gama de audienta generala - inceputul e un pic infiorator, dar spre deosebire de alte filme 3D, e mult mai bine realizat (la un moment dat se vedeau perisorii de pe nasul lui Scrooge)
Povestea in sine, clasica poveste a lui dickens, e frumoasa si ar trebui sa ne dea de gandit tuturor.
Au fost multe filme, unele mai bune unele mai proaste, nu vad in acest top nici un film romanesc, si au fort cateva interesante.

raz_diaconu pe 9 decembrie 2009 11:36
Inglourious Basterds parerea mea a fost cel mai reusit film de anul acesta. Are tot ce ii trebuie pentru succes. Nu inteleg cum de au putut cei de la cinemagia sa il omita.
ROVER pe 9 decembrie 2009 11:37
am sa incep prin a va multumi pentru noutatile pe care mi le-ati trimis in primul rand trebuia sa bagati pe primul loc filmul slumdog millionaire pentru ca a fosm filmul anului 2009 (a castigat oscarul peru cel mai bun film, iarasi un film de succes este numere fatale cu nicolas cage, alt film de suces este 2012 ice age 3 transformers a fost un film de succes poate este singurul care a avut toate ingredientele necesare pentru un filma asa de succes si anume: aventuri, actiune, comedie si mai ale s o coloana sonora de inalta clasa un asa film cere si producatori de succes steven spielberg care a mai facut si seria jurasic park si michael bay care a stat in spatele seriilor bad boys cam asta am avut de spus va multumesc pentru ocazie si sa continuati tot asa la revedere.
cattalin81 pe 9 decembrie 2009 11:44
Singurul film care mi-a ramas in memorie dintre toate cele vizionate in 2009 pe marele ecran este animatia "Numarul 9". Stiu ca nu este o animatie clasica, frumos colorata si condimentata cu glumite si personaje dragalase cum ar fi "Bolt" de exemplu, insa a fost un film care prin foarte putine cuvinte a reusit sa transmita un mesaj.
Personajul principal este unul care se formeaza gradat si invata din propriile greseli desi acestea dor cumplit si duc la pierderea unor prieteni care au omis sa ii deschida la ochi timp.
In viata merue sunt doua cai, "the easy way and hard way". "The easy way" era sa-i fie totul povestit de la bun inceput, sa aiba parte de experientele traite ca sa nu fie nevoit sa le repete greselile. "The hard way" este chiar filmul despre care va scriu, propria experienta a personajului care trebuie sa bage mana in foc si sa se arda pentru a vedea ca doare.
Pe langa aceasta poveste, un plus de farmec este adus de peisajele fantastice de poveste care desi sunt abundente in culori mohorate, reusesc sa dea impreisa perfecta de basm sau de ce nu de vis.
Este o poveste fantastica pe care o recomand cu caldura celor ce simt nevoia sa iasa din cotidian, sa evadeze departe de rutina prezenta in tot ce ne inconjoara.
Filmul captiveaza si reuseste sa iti mentina atentia pe toata durata sa.
Este un semnal de alarma pentru noi si cate un mesaj subanteles, destul de evident, ca cel din final, este necesar pentru societatea noastra care a uitat de adevaratle valori.

bocce09 pe 9 decembrie 2009 11:57
An cam slabut in cinematografie, nu au fost prea multe filme despre care sa spun ca m-au surprins cu ceva. Sper ca anul 2010 sa aduca ceva mai bun pentru ca 2009 m-a dezamagit total mai ales in ceea ce priveste comediile, genul meu preferat de filme.
Cel mai bun film de anul acesta in opinia mea e de departe "Inglorious Basterds", cum a amintit si cineva mai sus italiana lui Brad Pitt e criminala. Apoi ar fi "2012", doar pentru efectele speciale, pentru ca daca ar fi sa compar acest film cu "The day after Tomorrow " cred ca ar trebui sa spun ca acesta din urma a fost mai reusit. La capitolul comedii "Yes Man" depaseste clar orice alta productie, bineinteles doar datorita lui Jim Carrey care este din nou fenomenal. Un alt film foarte interesant ar fi "Valkyrie" in care Tom Cruise cred ca reuseste una dintre cele mai bune reprezentatii ale carierei sale. "Seven Pounds" cel mai bun film de drama, cu un final incredibil de emotionant.
Daca tot spuneam ca imi plac comediile asa de mult, va mai dau cateva titluri de filme care mi se par cele mai reusite in acest an slabut din acest punct de vedere. "Ugly Truth" este cea mai buna comedie de dragoste din acest an mai ales datorita celor doi actori principali Katherine Heigl si Gerard Butler. "17 again" mi s-a parut de asemenea un film foarte reusit. O sa mai adaug doua filme care nu sunt in topul Cinemagia : "The Goods: Live Hard, Sell Hard" o comedie mortala cu niste actori de comedie excelenti cum ar fi Jeremy Piven, David Koechner, Will Ferrell si "Extract" un film cu un scenariu foarte bun si de asemenea niste actori pe masura.

Blanka pe 9 decembrie 2009 12:06
Inglorious Basterds si The Hangover
stefic pe 9 decembrie 2009 12:10
Topul meu, in care pastrez o rezerva pt Avatar:
Slumdog Millionaire
Revolutionary Road
Vicki Cristina Barcelona
Inglorious Bastards; Burn after reading

mirem pe 9 decembrie 2009 12:13
Filmele mentionate in articol sunt foarte bune, dar atat Frost/Nixon (despre care in articol nu se mentioneaza ca a fost nominalizat la 5 Premii Oscar), cat si The Wrestler au intrat in competiatia pentru Premiile Oscar din anul 2009. Este adevarat ca multe dintre filmele care sunt nominlizate la Oscar, in Romania apar dupa ce au loc aceste premii. Dupa parerea mea, pe lista ar trebuie sa se afle Inglorious Basterds, filmul genialului Quentin Tarantino, Public Enemies cu Johnny Depp si Coco Avant Chanel cu Audrey Tautou. De asemenea, contrar asteptarilor mele un film care m-a impresionat in mod placut, dar nu cred ca intra in categoria filmelor mentionate mai devreme, a fost Zombieland. Recunosc au mai fost si alte filme care mi-au placut ....gen The Proposal, The Rebound, dar acestea sunt filme usoare, de distractie.
claudiu-daniel-lugoj pe 9 decembrie 2009 12:38
Pentru mine cel mai bun film ramine Chageling,dar Avatarul poate rasturna acest film,asta e parerea mea.
daniela pe 9 decembrie 2009 13:15
pentru mine cel mai bun film este NEW MOON
TuNNiNg pe 9 decembrie 2009 13:21
In afara de cateva enumerate de voi, adica "Up", "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs" si "Changeling", mie mi s-a mai parut reusit si "District 9", filmul cu extraterestri, care m-a impresionat cel mai mult, fiind total diferit fata de tot ceea ce am vazut pana acum. Este inspirat din istoria Africii de Sud si mai exact, face referire la politica de discriminare rasiala ce a avut ca rezultat izgonirea populatiei care nu era de culoare alba si relocarea acesteia in ghetto-uri. Extraterestrii reprezinta o civilizatie inteligenta capabila de tact si gandire strategica; nu opun rezistenta si accepta sa traiasca in District 9, facand insa, eforturi de a se intoarce la planeta lor. Nu a existat nicio incercare de stapanire a Pamantului sau de studiere a mintii umane in laboratoare superioare... conform tuturor speculatiilor actuale. Totodata mi s-a mai parut reusit si controversatul "2012", care este un film pe care merita sa il vizionezi din mai multe motive. Pe langa tema zguduitoare a Sfarsitului Lumii care a chemat lumea in cinematografe, filmul a avut si cateva tente reusite de umor si chiar ironic. Teoria dislocarii scoartei terestre devine realitate pentru intreaga lume pe 21 decembrie 2012. Semnele acestui eveniment apocaliptic incep cu cativa ani in urma, catastrofa fiind anticipata si de prezicerile poporului mayas. Ca de obicei, lucuruile sfinte sunt trecute sub tacere, cand sunt la mijloc interese nationale. Pe premisa ca trebuie salvat ce e mai bun din lumea asta si ca banul cumpara postul, doar oameni care scot milioane de euro din buzunar pot primi cartea verde, ce le va asigura intaietatea in viata de dupa colaps.
deeaforever pe 9 decembrie 2009 13:24
adevarul e : Fiecare cu gusturile lui! Eu spun ca cel mai tare film al anului 2009 este si ramane New Moon ! (fara nici un fel de comentarii)
sweet_ana pe 9 decembrie 2009 13:30
dintre filmele enumerate mai sus cel mai mult mi-a placut Changeling cu Angelina Jolie si Ice Age 3
Cate pe 9 decembrie 2009 13:45
Dupa parerea mea, cel mai bun film al anului 2009 este "Inglourious Basterds". De la muzica superba a lui Ennio Morricone pana la interpretarile geniale ale actorilor, acest film ofera un foarte bun sfarsit alternativ al lui Hitler.. De asemenea, ceea ce este impresionant in acest film este gama de limbi straine care se vorbesc: germana, engleza, franceza si italiana. La fel ca ideea filmului, personajele sunt geniale. Si, evident, actorii care le interpreteaza la fel. Desi nu este un actor foarte cunoscut, Christoph Waltz a oferit o performanta impecabila in rolul sadicului nazist, Hans Landa. De asemenea, fata(Shosanna), interpretata foarte bine de Melanie Laurent este unul dintre personajele-cheie al acestui film, in finakl, razbunandu-se pe nemti pentru tot ce au facut evreilor.. Ultimul, dar nu si cel din urma este Lt. Aldo Raine, interpretat la perfectie de catre Brad Pitt(cum ne-am obisnuit deja) care te face sa te indragostesti dde el, datorita umorului, a accentului sudist, etc. Am mentionat cumva ca acest film este regizat de catre genialul Quentin Tarantino. Ei bine, dupa parerea mea, acesta este cel mai bun film al sau..
Pe locul 2 se afla "Public Enemies", un film in regia lui Michael Mann, care ne arata cum era america in urma cu 78 de ani si il are in rolul principal pe Johnny Depp, care il interpreteaza pe crudu;l, dar in acelasi timp sarmantul John Dillinger. In rolul lui Melvin Purvis, cel care l-a prins pe Dillinger, este Christian Bale(Batman, The 3:10 To Yuma). Un film superb, care merita vazut macar o data,. Pe locul trei ar urma "Harry Potter and The HAlf Blood Prince"
Si totusi, nu ar trebui sa uitam comediile care desi nu sunt demne de Oscar, ne fac sa radem si sa uitam de probleme cand mergem sa le vedem la cinema. Cateva exemple ar fi: : "The Proposal", "Funny People", "The Hangover" si "Marley and ME".
Si, in final, ar urma filmele de actiune, care mai mult sunt destinate publicului adolescentin, cum ar fi "Transformers: Revenge of The FAllen", "X0Men Origins-WOLVERINE", "Terminator: Salvation"
Si, desi au fost facute atatea filme bune, la fel ca in orice an, niste regizori s-au trezit sa faca niste filme numai de dragul de a fi facute. Niste exemple foarte bune ar fi : "Spread", "Surrogates", "Twilight Saga: New Moon", "HAnnah Montana:THe Movie", etc.

andreyuzzu pe 9 decembrie 2009 14:53
Inglourious Basterds (de departe cel mai bun) , Up , Trick or treat si Avatar (care sigur o sa fie un film superb)
rob3rt_89 pe 9 decembrie 2009 15:08
din punctul meu de vedere cele mai bune filme de anul acesta:
IANUARIE: seven pounds , slumdog millionaire , gran torino , the curious case of benjamin button
FEBRUARIE: caroline
MARTIE: watchmen
APRILIE: state of play
MAI: star trek , angels and demons , up
IUNIE: the hangover , transformers 2 ( cu indulgenta , doar pentru efecte mai mult)
IULIE : public enemies , bruno , ice age 3
AUGUST : district 9 , inglourious basterds , taking woodstock
SEPTEMBRIE: cloudy with a chance of meatballs, pandorum , the informant
OCTOMBRIE : capitalism:a love story , paranormal activity , zombieland:D ,
NOIEMBRIE : the men who stare at the goats , law abiding citizen , a christmas carol
DECEMBRIE: the road
desigur nu am vazut chiar toate filmele din noiembrie si decembrie , dar cam astea ar fi in mare.......oricum un top 3 ar fi: inglourious basterds, watchmen , star trek ....................si cele mai proste filme de anul asta : new moon , fighting , american pie 7 , final destination 4 , crank 2 :| , dance flick , 17 again , etc.multumesc!

anutza96 pe 9 decembrie 2009 15:21
Dupa parerea mea cele mai reusite filme de anu asta,cu siguranta nu sunt cele romanesti,ci sunt cele din afara ca de obicei,dar mie mi-au placut ,,Ice Age,Twilight,Paranormal activity.............asta e wow. Nu stiu ce sa zic,nu prea imi ammintesc akum,dar astea mi-au placut,poate mai sunt si altele ,dar cele mai bune apar in 2010,apropo stie cnv cand apar Cronicile Wardstone de Josep Denaly???????plss iubesc cartile astea ,dak stie cnv plssssssss
anutza96 pe 9 decembrie 2009 15:22
ma refer la filme cand apar
marginean pe 9 decembrie 2009 15:38
Multe filme sunt super de anul acesta iar printre favorite sunt,Ice Age 3 la care am ras cu lacrimi ,e o animatie super si foarte interesanta care merita vazuta si de cei mari si de cei mici,iar filmul Slumdog Millionare a fost extraordinar mi-a mers la suflet si mai sunt multe filme bune dar cel mai super film pe care am avut ocazia sa il vizionez a fost 2012 care a fost si va ramane unul dintre cele mai reusite filme ...nu cred ca va mai fi altul curand la fel de tare.
mirunel96 pe 9 decembrie 2009 16:12
mie mi se par ji the ugly truth ,the proposal ji the hangover nijte filme foarte reushite.Chiar harry potter ji twilight 2 dc nu sunt in top /:)?
caraibean pe 9 decembrie 2009 17:43
vai victoreeee se vorbeste de 2009:| GG
cissy_ pe 9 decembrie 2009 17:55
Deci...fac un soc...unde se afla Harry Potter si Printul Semipur???De ce nu e aici?
nanette pe 9 decembrie 2009 18:43
Inglourious Basterds parerea mea a fost cel mai reusit film de anul acesta. Are tot ce ii trebuie pentru succes.
never_again pe 9 decembrie 2009 20:08
mie mi-a placut foarte mult new moon si twilight , le datorez mult regizorilor si nu ma intereseaza daca altii critica non-stop acest filp.FIECARE CU PAREREA LUI!
Shinobi pe 9 decembrie 2009 20:28
well...a fost un an bun in ceea ce priveste cinematografia..acum in minte nu-mi vin decat 3 filme care m-au amuzat teribil anul acesta : Ice Age 3, Night at the museum 2 si A christmas carol...aaa...si cum era sa uit...fiind fana transformers, normal ca mi-a placut revenge of the fallen...dak stau acum si ma gandesc, asha ar fi multe dar hai sa zicem ca ma rezum doar la astea..:D
sabinalin pe 9 decembrie 2009 20:50
Iata topul 2009 al subsemnatului: 1. Politist adjectiv. 2. Le concert. 3. The reader. 4. Changeling. 5. Che part one. 6. Che guerilla. 7. Amintiri din Epoca de Aur 2. 8. Amintiri din Epoca de Aur 1. 9.The curious case of Benjamin Button. 10. Slumdog millionaire.
karolina pe 9 decembrie 2009 20:52
Ice age 3, New Moon, This is it, Angels and demons, Saw 6, 2012, A christmas carol, Orphan, cam asa sta topul meu,
djufx88 pe 9 decembrie 2009 21:42
Aici depinde ce inelegeti prin "filme bune", si ce intelegeti prin "ale anului".
Ice age 3 e categoric la cele care au creat un fel de psihoza si care nu e un film bun, eventual ceva de genu ma uit si nu tre sa gandesc. E o diferenta mare intre un film bun si unul comerical, multi nu o vad, e ca si cum zicea un personaj din The Holyday, care merita sa fie intr-un top asemanator in anul lui :" pe vremea mea nu existau blockustere sau efecte speciale, acum daca un film nu scoate un castig bun in primul week-end in care ruleaza toata munca a fost in zadar". A ajuns sa conteze foarte mult marketing-ul si data lansarii , unde ai grija si ce alte filme se lanseaza in acel week-end.
Aici e ca si cu Avatar care daca nu o sa stranga destula lume, atunci face toata munca de mai bine de un an al celor care s-au ocupat de publicitate si trailere inutila. A creat practic o psihoza, vrei sa il vezi doar pentru ca e "cool" sau pentru ca ai vazut atatea si au stiut sa iti spele mintile in asa fel in cat sa il vezi si iti rezervi bilet de cand stii ca o se faca, desi un bilet 3D sau IMAX is putin cam scumpe.
In categoria filme bune ar fi The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans, care a fost destul de bine realizat sau A Christmas Carol, sau destul de bunicel Pelham 123, Angels and Deamons mi-a placut cum a fost realizat, daca iei ca atare filmul, pura fictiune, si nu ca ceva real, ceea e penibil sa crezi ca e ceva palpabil si ar mai fi multe altele, si daca luam in considerare data lansarii in romania, si nu anul de productie ar mai fi categoric Slumdog Millionaire un film ablsolut genial si care isi merita toti banii ca si The Curious Case of Benjamin Button care a fsot foarte bine realizat, sau sa nu uitam de Seven Pounds care a fost genial, sau si Body of Lies a fost destul de bunicel, o comedie bunicica ar fi si The ugly truth dar intra usor in partea comerciala unde as include si The hangover care a fost destul de binisor realizata. La filme bune trebuie bagat si Gran Torino care a fost o capodopera de arta pentru cei care chiar au inteles filmul. Aici ar mai fi multe dar sper ca am cuprins cele mai importante si sper ca nu vam plictisit prea mult si macar redactorii siteului sa il fi citit, in rest numai de bine sa auzim.

Robyka pe 9 decembrie 2009 22:08
Pai...eu prefer sa nu tin neaparat cont de lista data de Cinemagia...filmele care mi-au placut( cele de anu' asta, evident !; nu sunt neaparat in ordine): The Proposal( chiar a fost o comedie reusita), The Hangover, Year One, Whiteout, G.I.Joe: The Rise of Cobra si 2012 (nu mai spun de filmele "populare" cum s-a precizat mai sus: Harry Potter, The Twilight Saga: New Moon, Terminator: Salvation si Final destination....
Solis reloaded pe 9 decembrie 2009 22:38
Oare cati dintre voi ati vazut star trek,watchmen sau district 9,numai porcarii comerciale ati enumerat
Vampiritza pe 9 decembrie 2009 23:05
Daca ar trebui sa votam ar fii pentru fiecare luna in parte, dar profesional se iau acele filme care au facut furori in 2009 si care au avut premiera la inceputul anului sau cu cateva luni inainte de intrarea in anul 2009.. Dupa parerea mea in clasament ar trebui sa fie si "Twilight", desi a avut premiera la noi in 2009, "Slumdog Millionaire", "The Proposal", "Marley & Me", "Hannah Montana: The Movie", "Public Enemies", "17 Again", "Monsters vs. Aliens", "Destination 4", si sunt mult mai multe :), iar "New Moon", "Harry Potter", "This is it", si alte filme care vor avea premiera in luna aceasta sau care au avut premiera in ultimele luni pot fii bagate in clasamentul celor mai bune filme din 2010, chiar daca au avut premiera in 2009 la final :P Asta e parerea mea!
kristinukka pe 9 decembrie 2009 23:06
Changeling e un film impresionant.Arata acele vremuri in care coruptia si rautatea celor din sistemul legal erau puternic conturate.
E vorba mai ales de dragostea,rabdarea si curajul unei mame.Nu s-a dat batuta nici o clipa.Sistemul corupt si tiran nu pare sa fie o piedica pentru ea.Spera ca autoritatile sa o poata ajuta,dar in final s-a dovedit contrariul.Asa ca a ramas un singur lucru:Sa-si faca singura dreptate!Anul acesta au fost filme de top:Twilight New Moon,Harry Potter 6,The ugly truth,Transformers 2,Avatar,The Proposal a fost foarte tare;),Ice Age 3,Saw 6,Final destination 4.
IN concluzie au fost filme de succes,de toate genurile:comedii,comedii romantice,horror,SF si multe altele.
~FIN~

Imperator pe 9 decembrie 2009 23:52
Cele mai bune in opinia mea au fost:
1.District 9
2.The Curious Case of Benjamin Button
3.Inglourious Basterds
si nici unul nu se regaseste in acest top.

ro4teen pe 10 decembrie 2009 09:26
Animatie : UP
comedie: The Hangover
S.F. 2012 sau Harry Potter 6
drama-razboi :Inglourious Basterds
comedie,drama: Me, one and only
artistic:Julie and Julia sau Coco Chanel
am avut ceva filme si anul asta,incepe sa dea semne de revenire cinematografia

florin_oancea32 pe 10 decembrie 2009 10:58
Parerea mea este 2012: cu multe efecte dat bun .
csorbacristian pe 10 decembrie 2009 15:40
Filmele anului 2009 dupa parerea mea ar fi urmatoarele:Twilight New Moon ( pt recordul de incasari din boxoffice),Zombieland pt nota relativ mare de pe imdb.com(8.0/10) si pt efectele sale speciale si deosebite 2012,dar actiunea cam lasa de dorit si se putea mai mult.As mai mentiona Inglorious Bastards si Saw VI si astept cu nerabdare sa vad AVATAR.Oare chiar o fi movie of the year?...ramane de vazut.:)
Imeje pe 10 decembrie 2009 16:01
new moon baaaah
sharkiecostinel pe 10 decembrie 2009 21:35
sincer Ice age isi merita locul e fun
victor_neo75 pe 11 decembrie 2009 09:56
Crank, pana apare 'Avatar', 'Up in the Air', 'An Education' sau 'Precious' (adica filmele care au mari sanse sa ia niste premii ale criticilor in 2010) 'Star Trek' ramane pt. mine cel mai bun film al anului 2009 si cel mai bun din toate filmele seriei (au fost 10 din 1979 pana in 2002).
tintin pe 11 decembrie 2009 11:09
Uitandu-ma pe lista mi-am dat si eu seama ce curs are viata mea...N-am vazut nici un film nou anul asta!!! Am doi copilasi mici, de varsta apropiata si care ma solicita mult si nu avem cinematograf in oras, dar totusi...Carti am citit, dar cel mai nou film pe care l-am vazut cred ca a fost...nici nu mai stiu care a fost.Sper ca anul nou imi va aduce mai mult timp liber si pana atunci va citesc pe voi ca sa mai fiu la curent.
deea1102 pe 11 decembrie 2009 14:42
ptr mine cele mai bune filme pe care le-am vzt anul acesta au fost: 1)2012, 2)the proposal,3) the ugly truth si 4)ice age 3...mai sunt si altele dar astea mi-au placut mie cel mai mult:)
anahi85 pe 12 decembrie 2009 20:24
Nu ma voi referi la cel mai vizionat film sau care s-a bucurat de o larga audienta. Pentru mine cel mai bun film este slumdog millionaire...m-a impresionat foarte mult acest film si cred ca in acest caz s-a demonstrat faptul ca pot fi realizate filme bune si fara atatea efecte speciale (de care m-am cam plictisit drept sa va spun ptr ca nu ma mai impresioneaxza cu nimic) si cu bani putini. In ceea ce priveste filmul new moon am ramas profund dezamagita, avand in vedere ca twilight mi-a placut foarte mult. In new moon fiecare scena este previzibila...asteptam mereu sa inceapa actiunea si tot asa pana la sfarsitul filmului...pacat ptr ca ar fi putut iesi un film bun!
bia pe 12 decembrie 2009 20:58
Cloudy with a Chance of Meatballs! si ... Up... si...new moon dar si twilight! toate is super
bia pe 12 decembrie 2009 20:59
chiar daca nu apar in imagini majoritatea
Little-Willy pe 17 februarie 2010 15:03
da seven pounds unde a disparut?
basyc3l3m3nt97 pe 23 iunie 2010 19:33
dupa mn: hatchet, the cook, 10,5 apocalypse, wrong turn 1, 2 si 3, scream 1, 2, 3 si 4, humpty dumpty, day of the dead - lista mai poate continua - is cele mai tari filme din istorie. mai p scurt mie imi plak toate filmele horror, cu scene terifiante, da si cele care presupun dezastre naturale.
rammy-dodologu/ramona khan pe 27 iunie 2011 12:16
bune filme,si interesante.mie imi plac si filmele indiene din toate timpurile,in special cele cu actorul meu iubit sallu/salman khan.ei e iuby meu.
tot eu sunt,rammy-dodo[ramona pe 27 iunie 2011 12:20
bun filmul de sus cel vechi.si f.interesant.
tot eu,ramona gavrila[dodologu pe 27 iunie 2011 12:23
imi plac multe filme vechi din diferiti ani,si indiene si americane,etc.sunt niste filme atractive,clasice,pline de suspans,crime,ciudatenii etc.si cele alb-negru imi plac.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells