Ce știm despre Pistolar, Omul în negru și Turnul întunecat

de Cinemagia în 20 Iul 2017
The Dark Tower are premiera la noi pe 4 august 2017

„Omul în negru a fugit în deşert, iar pistolarul a plecat pe urmele lui”.  Cu aceste cuvinte, Stephen King trezeşte la viaţă un întreg univers, care apare acum pentru prima dată pe ecran sub titlul The Dark Tower, un film artistic produs de Columbia Pictures, MRC şi Imagine Entertainment, cu Idris Elba în rolul pistolarului Roland Deschain, care jurase să apere universul, şi duşmanul său tradiţional, Walter O’Dim, omul în negru, interpretat de Matthew McConaughey.

Ultimul pistolar, Roland Deschain (Idris Elba), s-a angajat într-o luptă nesfârşită cu Walter O’Dim, cunoscut sub numele de Omul în negru (Matthew McConaughey), pe care vrea să-l împiedice să răstoarne Turnul întunecat/The Dark Tower, care este un fel de ancoră a Universului nostru. Soarta lumii este scoasă la mezat, iar binele şi răul se vor confrunta într-o ultimă bătălie, în care numai Roland poate să apere Turnul de Omul în negru.

Binele și Răul

Roland Deschain, alias Pistolarul, este ultimul din spiţa lui Eld – o pleiadă de Pistolari, care au jurat să menţină pacea şi să protejeze Turnul şi implicit universul. După nimicirea celorlalţi pistolari, Roland porneşte spre misteriosul Turn şi în căutarea rămăşiţelor lumii.

„Walter a călătorit prin multe lumi, de-a lungul anilor – el cunoaşte New York-ul contemporan şi locurile unde se mănâncă cei mai buni burgeri, dar în acelaşi timp, cu ajutorul globului său magic, se poate deplasa până la curtea oricărui rege,” susţine regizorul filmului, Nikolaj Arcel. „Planul său privind universul este acela de a-l aduce la putere pe Regele roşu/ the Crimson King – diavolul”.

Dar King l-a creat pe Walter astfel încât să fie un personaj complex.  „Walter are o atitudine duală vizavi de Roland; el are o oarecare afecţiune pentru acesta”, susţine McConaughey.  „Cu siguranţă, el nu are încredere în codul de onoare şi valorile promovate de Roland.  Dar lui Walter îi place jocul şi nu vrea ca acesta să se termine prea repede, chiar dacă el ar ieşi câştigător. Când Roland cade la pământ şi e pe cale să piardă lupta, Walter, datorită paranoiei sale sau a unei dureri autentice,  îl resuscitează şi-l face să rămână în continuare în joc”.

Totuşi, deşi Roland şi Walter sunt încleştaţi în luptă dintotdeauna,  McConaughey consideră că această luptă este unilaterală.  „Walter nu poate fi înfrânt”, susţine el.  „Dacă cineva îl atacă, el se preschimbă într-un miraj – el poate că nici nu e ceea ce crezi.  Nici măcar nu depune efort în lupta asta...”

Între aceste forţe apare un băiat din lumea noastră, care ar putea înclina balanţa, schimbând rezultatul luptei. Jake, un băiat de 14 ani, duce o viaţă obişnuită în New York City împreună cu mama sa Laurie (Katheryn Winnick) şi tatăl său vitreg, Lon (Nicholas Pauling). Bântuit de vise ciudate, pe care nu le înţelege, el desenează schiţe detaliate în care apare Pistolarul, Omul în negru şi lumea ireală în care trăiesc – Mid-World, unde el întrevede Turnul.

Stephen King, creator al unei lumi speciale, în care cotidianul coexistă cu supranaturalul

Într-o carieră de peste 50 de ani, în care a scris peste 80 de cărţi, King şi-a creat o reputaţie de netăgăduit care-l plasează între cei mai buni povestitori ai literaturii noastre. Autor al numeroase bestsellere, el a fost decorat de către Preşedintele SUA cu Medalia naţională pentru arte, de către National Book Foundation cu medalia pentru o distinsă contribuţie la literatura americană şi numeroase alte premii şi distincţii.  Numele său este recunoscut pretutindeni şi asociat cu acela de creator al unei lumi speciale, în care cotidianul coexistă cu supranaturalul.

Iar în mijlocul acestei lumi stă: The Dark Tower, povestirea care se întinde de-a lungul a opt romane şi care ne vorbeşte despre lupta eternă dintre bine şi rău, luptă care periclitează însăşi soarta omenirii.  „Am început The Dark Tower când aveam 22 de ani, după ce terminasem colegiul, aşa încât pot spune că este o poveste care se întinde de-a lungul întregii mele cariere”, afirmă King.  Cu timpul, pe măsură ce se acumulau mai multe romane, „am început să-mi dau seama că toate personajele mele erau legate de acea Mid-World/Lume de mijloc, care era lumea Turnului întunecat.  Acesta devenise elementul central al universului meu fictiv –personajele care apăreau în alte cărţi au apărut şi în The Dark Tower şi invers”.  King însuşi urma să devină unul dintre personajele romanelor ulterioare. Seria de romane The Dark Tower conţine elementul definitoriu pentru universul creat de King, care transpare şi în multe dintre celelalte romane ale sale.

Surse de inspirație

„M-a influenţat foarte mult Lord of the Rings – chiar dacă nu mă omor după elfi sau orci, sau copaci umblători, mi-a plăcut enorm ceea ce a creat Tolkien.  În aceeaşi perioadă am văzut filmul The Good, the Bad, and the Ugly, iar filmul lui Clint Eastwood, Man with No Name, a reprezentat iarăşi o sursă de influenţă pentru lucrările mele.  Şi mai e şi o  poezie de Robert Browning care se intitulează ‘Childe Roland to the Dark Tower Came,’ iar eu am folosit acest titlu în debutul unei lucrări epice fantastice.  Am folosit de asemenea cuvintele:  ‘Omul negru a fugit în deşert, iar pistolarul a pornit în urmărirea lui,’ dar nu ştiam la ora aceea unde trăia acest personaj, sau ce era Mid-World/ Lumea de mijloc, sau ce legătură avea ea cu orice altceva”.

Ce înseamnă Turnul

„Trebuie să vă imaginaţi un ax sau un fus, cu toate componentele care sunt legate de el,” explică King.  „Ştiţi ce se întâmplă cu o maşină dacă-i tăiaţi axul cardanic – ea nu mai poate merge.  Turnul e un fel de forţă de stabilitate, iar pistolarii sunt nişte cavaleri dedicaţi ideii de a proteja Turnul.  Dar ei au fost exterminaţi unul câte unul – nu a mai rămas decât unul, Roland.  În opoziţie cu el se află geniul răului, o forţă care promovează haosul şi care vrea să distrugă Turnul”, explică Stehen King.

„Roland nu este un cowboy; el este un pistolar şi un ţintaş foarte bun”, explică    Elba.  „Când îl cunoaştem, el a rămas ultimul dintr-un lung şir de cavaleri care au apărat Turnul cu preţul vieţii lor”.

„Turnul este un vortex magnetic care menţine unitatea universului, iar dacă el se prăbuşeşte, universul se transformă într-un haos, cotropit de întuneric şi demoni”, susţine McConaughey. 

Exploreaza subiecte similare:

The Dark Tower, Idris Elba, Nikolaj Arcel, Matthew McConaughey, stephen king

Alte știri din cinema

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Poster plin de cranii pentru noul film Predator

Alături de noul poster (vezi galeria foto) a fost lansată şi o imagine clară cu teribilul extraterestru în nava ce îl transportă către Terra

Megaproducţia Netflix regizată de Michael Bay şi-a ales distribuţia

Starul peliculei - cea mai scumpă de până acum dintre producţiile companiei - este Ryan Reynolds (Deadpool)

Once Upon a Time in Hollywood, al lui Tarantino, se va lansa mai repede

Data anterioară marca aniversarea a 50 de ani de la uciderea actriţei Sharon Tate de către clanul Manson

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 20 iulie 2017 11:47
Am asteptat cu nerăbdare acest film până ce am auzit că în rolul principal, adică cel al Pistolarului, a fost distribuit Idris Elba. Nu am nimic contra lui, dar să distribui un actor de culoare când cartea autorului spune clar că Ultimul Pistolar este alb și NICIDECUM ”de culoare”, asta mi se pare o mare-mare prostie. Erau destui actori albi care, dacă realizatorii filmului, ar fi vrut să respecte cartea, s-ar fi achitat cu brio de acest rol și l-ar fi făcut mai atractiv doar prin simplul fapt că a fost respectată litera cărții. Dar asta este, nu e prima dată când cei de la Hollywood o dau în bară. Păcat.....
kamikaze1996 pe 20 iulie 2017 23:19
Mie mi-se pare o alegere foarte buna Idris Elba, este un actor foarte bun și popular la ora actuala. Și chiar cred ca o sa aibă o prestație foarte buna
sebybog pe 21 iulie 2017 19:42
Nu-i vorba de prestatie. După ce am citit toate volumele, cand insusi King a declarat ca-l vede pe Clint Eastwod in rolul lui Roland, sa pui un actor de culoare doar ca sa respecti diversitatea... Vad ca unii s-au supărat ca in Dunkirk nu apar femei si soldati negri sau ca in Game of trones diversitatea nu e bine reprezentată. O sa ajungem sa-l vedem pe Newton negru in filme, sa s esimta unii importanti.
cosmin742000 pe 22 iulie 2017 13:00
In mod sigur o alta mizerie
Phantom_sub pe 3 august 2017 11:56
Nu te obligă nimini să te uiţi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells