Ce spun experții despre SF-ul Annihilation. „Aduce o senzaţie de pericol şi de fenomen paranormal”

de Gloria Sauciuc în 25 Feb 2018
Annihilation va fi disponibil în România pe platforma Netflix din 12 martie

Annihilation este un film SF plasat într-o lume contemporană care este zguduită de un eveniment ieșit din comun. Inspirat din trilogia bestseller a lui Jeff VanderMeer „Southern Reach”, Annihilation îi are în rolurile principale pe Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny şi Oscar Isaac. Filmul are regia şi scenariul semnate de către Alex Garland (Ex Machina, 28 Days Later) și va putea fi văzut în România din 12 martie, pe platforma Netlix.
„Annihilation îşi susţine miracolele SF şi spaimele viscerale cu o impresionantă - şi stranie - explorare a unor teme provocatoare, care ar trebui să dea de gândit publicului la mult timp după ce filmul se va fi sfârşit”, e concluzia agregatorului de opinii ale criticilor Rotten Tomatoes.

Iată ce scrie presa internațională despre film:

Site-ul rogerebert.com publică o cronică favorabilă producției SF: „Rar se poate vedea un film care să fie construit după modelul filmelor lui Tarkovsky precum Solaris sau Călăuza, filme care plasează SF-ul într-un registru emoţional, destul de greu de suportat de public dar totuşi reuşit, iată, pentru că acest gen de filme este dificil de realizat cu bine. Este aşa de dificil încât Paramount nu a ştiut ce trebuie să facă atunci când a văzut Annihilation, promovându-l dar cu reţineri, ferindu-l de presă până la câteva zile înainte de premieră, şi trimiţându-l pe pieţele străine prin Netflix. Poate că studiourile au rămas prost impresionate de eşecul lui mother!, însă aici este vorba de un succes al genului, de o lucrare ambiţioasă, provocatoare, care va da de gândit publicului ani întregi. Merită văzută”.

Reel Views scrie: „În termeni de atmosferă, Annihilation este înrudit cu Arrival. Aceeaşi atmosferă sumbră, aceeaşi senzaţie a unor descoperiri tenebroase. Annihilation, totuşi, nu duce lipsă de acţiune, inclusiv o întâlnire înspăimântătoare care creşte tensiunea până la un nivel aproape insuportabil, însă, în acest film, spre deosebire de acele produse pentru publicul larg, centrul de greutate cade pe momentele acelea calme dintre secvenţele intense de acţiune”.

The Atlantic scrie că „The Shimmer este o stranie zonă science-fiction, în care legile fizicii, biologiei, timpului şi ale memoriei nu mai sunt respectate. Deşi filmul lui Garland este, în mod clar, înspăimântător şi adesea dificil de privit, e greu de schimbat ideea că, dincolo de patina de stil, este mediocru din punct de vedere intelectual”.

Newyorker e de părere, însă, că „Noul science-fiction, cu Natalie Portman, transformă o viziune de magnitudine cosmică într-o comedie involuntară a auto-persiflării. Iar titlu pare făcut doar ca să impresioneze”.

Povestea

Lena (Natalie Portman), o femeie-savant, este adusă într-un loc numit Southern Reach, o instituţie de cercetare. La orizont, între pomi, vede ceea ce pare a fi un curcubeu. Biolog și fost soldat, Lena se alătură unei misiuni speciale pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu soțul ei în interiorul Zonei X, marcată de un fenomen sinistru și misterios care se extinde pe coasta americană. Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh) îi relatează că spaţiul a fost numit "The Shimmer" (Pâlpâirea), şi că este cercetat de trei ani. Spaţiul nu a putut fi explorat cu undele radio, şi nimeni dintre oamenii care s-au aventurat acolo nu s-a întors - cu excepţia soţului ei. Se crede că ceva, acolo, ucide sau face oamenii să înnebunească şi să se omoare între ei.  Lena, Dr. Ventress şi trei alte persoane - Anya cea dură (Gina Rodriguez), Josie cea timidă (Tessa Thompson) şi Cass (Tuva Novotny) se vor aventura în The Shimmer, vor ajunge la far, şi apoi se vor întoarce. Sau poate nu. Odată ajunși în interiorul zonei, descoperă o lume cu peisaje si creaturi mutante, periculoasă, dar și impresionantă, care le amenință atât viața, cât și sănătatea.

„Annihilation devine interesant abia după ce echipa intră în pădurea de la orizont, un fundal fascinant pentru un SF care se dezvăluie încet. Acest SF, fără extratereştri şi fără planete străine, aduce o senzaţie de pericol şi de fenomen paranormal în aceste păduri”, mai scrie site-ul rogerebert.com.

Exploreaza subiecte similare:

Annihilation , Alex Garland, Solyaris, Stalker, Natalie Portman, Arrival, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Gina Rodriguez, Tuva Novotny, Oscar Isaac

Alte știri din cinema

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Tot ce ştim despre Alien: Romulus

Noul film din franciza Alien se lansează la jumătatea lunii august

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells