Ce să nu ratezi la Festivalul Filmului Francez

de Gloria Sauciuc în 25 Nov 2009
Ce să nu ratezi la Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez se va desfăşura la Bucureşti în perioada 26 noiembrie - 3 decembrie, iar Cinemagia a făcut o listă cu ce să nu ratezi din această ediţie, "eclectică şi inedită" - cum o cataloghează organizatorii.

În primul rând, ai şansa de a o vedea pe Charlotte Gainsbourg (Palme d'Or pentru interpretare la Cannes, în 2009) la vârsta de 14 ani, jucând în L'effrontée, de Claude Miller, rol cu care a obţinut Premiul César pentru cea mai bună tânără speranţă feminină. Filmul rulează la Cinema Studio duminică, 29 noiembrie, de la ora 15 şi joi, 3 decembrie, de la ora 12.30.

Comment je me suis disputé... (ma vie sexuelle), de Arnaud Desplechin e al doilea titlu pe care vi-l propunem, în care Mathieu Amalric joacă rolul lui Paul, asistent la o facultate de la periferia Parisului. Cum nu e deloc atras de cariera didactică, el visează să-şi abandoneze slujba pe care o are de doi ani, pentru a începe ceea ce s-ar putea numi „viaţa sa de bărbat”. Marion Cotillard, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni completează distribuţia acestui film fără prejudecăţi, concurent pentru Palme d'Or în 1996. Comment je me suis disputé... (ma vie sexuelle) rulează marţi, 1 decembrie, de la ora 19, la Cinema Elvira Popescu.

Din programul NOAPTEA FANTASTICĂ, nu rataţi Les revenants, de Robin Campillo, film selecţionat în competiţia oficială Rotterdam 2005. Va rula sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 13, la Cinema Elvira Popescu.
Sinopsisul sună cam aşa - mii de oameni morţi din întreaga lume au
părăsit cimitirele pentru a intra în oraşe. Apoi, fenomenul s-a oprit, ca şi cum porţile lumii s-ar fi închis la loc. Începe acum un proces foarte delicat: reintegrarea morţilor în familiile lor.

Manoel de Oliveira nu lipseşte din programul Festivalului, aducând o coproducţie Franţa/Portugalia/Spania, Singularidades de uma Rapariga Loura (Singularités d’une jeune fille blonde). La Lisabona, Macário se îndrăgosteşte de o tânără. După numeroase peripeţii, îşi câştigă dreptul de a o lua în căsătorie. Dar în perioada de pregătire a căsătoriei, Macário descoperă obiceiuri ciudate la viitoarea lui soţie. Această poveste - a necazurilor sale - o deapănă unei necunoscute, pe durata unei călătorii. Filmul va rula luni, 30 noiembrie, ora 15 şi marţi, 1 decembrie, de la ora 20, la cinema Studio.

Le voyage du ballon rouge, de Hsiao-hsien Hou, cu Juliette Binoche, este un alt film pe care - dacă nu l-ai văzut până acum e bine să nu-l ratezi. Va rula vineri, 27 noiembrie, de la ora 19, la Cinema Elvira Popescu, în versiune franceză şi mandarină, subtitrat în engleză.

Filmul de animaţie Chronopolis, de Piotr Kamler, este un alt titlu interesant din programul Festivalului Filmului Francez, bonusul din partea organizatorilor fiind o serie de cinci scurtmetraje proiectate în deschiderea filmului. Chronopolis este un oraş imens pierdut în spaţiu. Locuitorii lui au ca unică ocupaţie şi plăcere fabricarea timpului. În ciuda monotoniei şi a imortalităţii, ei trăiesc în aşteptare: un eveniment important trebuie să aibă loc la întâlnirea cu o clipă anume şi cu o fiinţă umană. Rulează luni, 30 noiembrie, de la 19, la Cinema Elvira Popescu, în versiune franceză, subtitrat în engleză.

Concertul, de Radu Mihăileanu, închide Festivalul, iar dacă nu apucaţi să-l vedeţi până pe 3 decembrie (ceea ce ar fi o mare pierdere - vă privaţi de porţii zdravene de râs şi de emoţii intense, pentru că veţi empatiza cu personajele), fuga să-l prindeţi în cadrul FFF, adică joi, de la 21.30, la  Cinema Studio.

Programul complet al Festivalului, aici.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells