Câţi români anul acesta la Cannes?

de Gloria Sauciuc în 22 Apr 2009
Câţi români anul acesta la Cannes?

Sunt mai puţin de 12 ore până să se anunţe filmele admise în competiţia oficială pentru Palme d'Or şi pentru marele premiu al secţiunii Un Certain Regard. Nume ca Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Lars von Trier, Marco Bellocchio, Jane Campion şi Ang Lee vor fi anunţate mâine la conferinţa din Paris, conform informaţiilor deţinute de jurnaliştii de la Variety; cât priveşte numele româneşti din competiţie, fără totuşi vreo confirmare din parte regizorilor, numai Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu vor reprezenta ţara noastră la Cannes anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard.

"Poliţist, adjectiv" va fi lansat în cinematografele din România începând cu luna iunie a acestui an, după cum promite regizorul Corneliu Porumboiu, iar „Amintiri din Epoca de Aur" va avea premiera românească în cadrul TIFF.

"Copilăria lui Icar", coproducţia româno-elveţiană în care a jucat Guillaume Depardieu, un alt film cu şanse să aibă premiera mondială pe Croazetă, a fost respins, ca şi "Felicia înainte de toate" (regia şi scenariul de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf). Acesta din urmă a primit răspunsul negativ de la secţiunile "Semaine de la critique" şi "Un Certain Regard". Producătoarea Ada Solomon aşteaptă un răspuns şi de la secţiunea "Quinzaine des Réalisateurs", care poate veni chiar după anunţarea competiţiei oficiale de mâine.

În lipsa unei confirmări din partea organizatorilor până în acest moment, este evident că Francesca, debutul în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul principal şi „Portretul luptătorului la tinereţe", în regia lui Constantin Popescu, nu vor mai participa la Cannes în vreo secţiune competiţională.


Anul acesta aventura este semnul sub care stă Festivalul de Film de la Cannes. Astăzi s-a dat publicităţii afişul oficial al festivalului, care reia un cadru din filmul L'Avventura de Michelangelo Antonioni, cu Monica Vitti în rol principal. Un film mai mult despre misterul sentimentului decât despre inconsecvenţa lui.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells