Castle Rock, terifiantul serial inspirat de romanele lui Stephen King

de Ştefan Dobroiu în 8 Aug 2018
Misterul şi atmosfera sumbră provoacă dependenţă în captivanta producţie Hulu

Castle Rock, noul serial Hulu, este o raritate printre serialele americane ale momentului, prin aceea că, fără a fi o ecranizare propriu-zisă, foloseşte elemente familiare din romanele şi povestirile lui Stephen King pentru a crea o poveste originală. Fanii scriitorului vor identifica entuziaşti aceste elemente, dar Castle Rock explorează şi un teren personal, oferind o experienţă captivantă şi dătătoare de fiori. Iată mai jos premisele, dar şi punctele tari ale serialului.

Acţiunea are loc în oraşul fictiv Castle Rock, din statul american Maine, fundalul multora dintre scrierile lui King. În 1991, un puşti de culoare este găsit pe lacul îngheţat de lângă oraş, la zece zile de la dispariţia sa din casa părinţilor adoptivi. Puştiul, Henry Deaver, nu îşi mai aminteşte unde şi-a petrecut aceste zile. În prezent, deci 27 de ani mai târziu, într-o zonă dezafectată a închisorii Shawshank este descoperit un tânăr (Bill Skarsgård) ţinut captiv într-o cuşcă. Nimeni nu ştie cine este şi ce caută acolo, iar primele cuvinte pronunţate de acesta, "Henry Deaver", provoacă stupoare printre gardienii provenind din Castle Rock. Cum puştiul dispărut în 1991 este în prezent avocat, misteriosul prizonier va deveni clientul acestuia, o relaţie ce va sta la baza luptei între bine şi rău din orăşel.

Încă din primul episod al serialului sunt evidente două trimiteri cu bătaie lungă în universul Stephen King. Mai întâi trimiterea la The Shawshank Redemption, film care ocupă în continuare locul întâi în topul imdb al celor mai bune producţii din istorie. Apoi cei 27 de ani, referire la teribilul ciclu malefic din megahitul It. Acest ciclu şi alegerea lui Skarsgård, care l-a jucat pe clovnul Pennywise în ecranizarea de anul trecut, pentru interpretarea misteriosului rol denumit scurt The Kid sugerează foarte repede că tocmai l-am întâlnit pe antagonistul serialului, dar scenariul nu se va grăbi să ofere informaţii despre el.

Creat de Sam Shaw şi Dustin Thomason (cunoscuţi în special pentru serialul Manhattan), produs de J.J. Abrams şi scris de însuşi Stephen King, Castle Rock captivează cu o atmosferă mai mult decât sumbră şi convingerea că la fiecare pas ceva rău, supranatural sau nu, se poate întâmpla. Castle Rock este un oraş blestemat, ca şi mai cunoscutul Derry, iar pedeapsa sa este tocmai această prezenţă malefică ce poate distruge destine cât ai bate din palme. "Intră în orice casă din oraş... fiecare centimetru este pătat de păcatul cuiva", spune Dale Lucy (Terry O'Quinn), directorul închisorii Shawshank, înainte de a se sinucide brutal. Este o premisă omniprezentă în It şi refolosită eficient pentru Castle Rock.

Pe unii spectatori i-ar putea irita ritmul lent al acţiunii şi zgârcenia cu care scenariul dezvăluie noi elemente, noi personaje sau noi detalii din istoria acestora. Castle Rock nu se grăbeşte să-şi arate aşii din mânecă, dar atmosfera, interpretările convingătoare şi promisiunea că în curând vei înţelege ce se întâmplă în încercatul oraş cu siguranţă te vor face să revii episod după episod. În acest moment au fost difuzate cinci din cele zece episoade ale primului sezon, Castle Rock putând fi văzut în România pe platforma HBO Go.

De fapt, Castle Rock are o coloană vertebrală comună cu Sharp Objects (cronica noastră aici), noul serial HBO. Chiar dacă prezenţa malefică din cele două producţii diferă, ambele au un protagonist bântuit de propriul trecut care revine în oraşul de baştină, unde nu va întârzia să descopere un omniprezent schelet în dulap. Diferenţa notabilă este că Sharp Objects preferă o abordare psihologică, iar Castle Rock una supranaturală şi ceva ne spune că, dacă ar fi să aleagă între cele două seriale, mulţi spectatori ar alege Castle Rock, pentru că producţia Hulu reuşeşte mult mai repede să implice publicul în misterul său. Sperăm doar ca scenariul următoarelor cinci episoade să ofere şi răspunsuri, nu doar să creeze noi întrebări.

Exploreaza subiecte similare:

Castle Rock, stephen king, Bill Skarsgård, The Shawshank Redemption, Sharp Objects, It

Alte știri din cinema

Viitorul film Pixar se numeşte Onward. Vor face parte din distribuţie Tom Holland şi Chris Pratt

Regizorul Dan Scanlon explică, pe scurt, care este povestea animaţiei aflate în pregătire

A doua şansă: Jennifer Lopez şi linguriţa de sirop

Revenirea divei la cinema reuşeşte să ofere ceea ce promite

Rami Malek este dorit ca antagonist în Bond 25

Filmările la serialul Mr. Robot l-ar putea împiedica însă pe actor să accepte partitura

Doctor Strange 2 a fost confirmat oficial. La cârmă va sta tot regizorul primei părţi

Sequel-ul ar putea ajunge pe marile ecrane în mai 2021

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells