Câştigătorii concursului CNC aprilie 2014

de Ştefan Dobroiu în 9 Apr 2014
Sumă record pentru Cristian Mungiu şi proiectul său RMN

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) anunţă câştigătorii primului concurs de proiecte organizat în 2014. Pe primul loc în ordinea sumei primite se află Cristian Mungiu, cu proiectul RMN, ce urmează a fi regizat, conform listei CNC, de laureatul cu Palme d'Or pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile împreună cu Cristian Movilă. RMN, produs de Mobra Film, a primit o finanţare de 4,455 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), o sumă record în istoria concursurilor CNC.

În ordinea punctajelor urmează proiectul Libra Film Apropierea, cu Tudor Giurgiu ca regizor şi Marin Malaicu Hondrari ca scenarist în colaborare cu Giurgiu. Apropierea a primit 2 milioane de lei. O sumă puţin mai mare, 2,089 milioane, o primeşte Fata munţilor, un film produs de Strada Film, cu scenariul şi regia asigurate de Cătălin Mitulescu. Urmează în topul sumelor Sierra Nevada, scris şi regizat de Cristi Puiu şi produs de Mandragora, cu 1,63 milioane lei.

Inimi cicatrizate, proiectul Hi Film Productions scris de Radu Jude primeşte 1,52 milioane, în timp ce Corneliu Porumboiu beneficiază de un ajutor de 1,57 milioane de lei pentru Comoara, o producţie pe care o va realiza prin compania sa 42 Km Film. Florin Piersic Jr. primeşte 840.000 de lei pentru Vara s-a sfârşit, iar Anca Damian 754.000 de lei pentru proiectul Perfect sănătos, scris în colaborare cu Lia Bugnar. Love Building 2, produs de actoriedefilm.ro şi regizat de Iulia Rugină, are parte de o finanţare de 234.000 de lei.

Iulia Rugină primeşte 523.000 şi pentru proiectul Breaking News, în timp ce două producţii MediaPro Entertainment apar pe listă: Doar dacă e fetiţă, de Iura Luncaşu, şi Herăstrău, de Jesús del Cerro. Pe listă se mai află Horaţiu Mălăele cu Vittorio, Corneliu Gheorghiţă cu Reportaj de la porţile Orientului, şi Ruxandra Zenide cu Miracolul din Tekir. Cineastul britanic Peter Greenaway primeşte 291.000 de lei pentru proiectul Mergând spre Paris.

La secţiunea debut în lungmetraj cea mai mare finanţare, 1,69 milioane de lei, o primeşte La drum cu tata, un proiect dezvoltat de Anca Miruna Lăzărescu împreună cu Strada Film. Parada Film primeşte 1,4 milioane pentru Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu. Radu Dragomir şi Profu' vor avea la dispoziţie 590.000 de lei, Andrei Creţulescu şi Charlton Heston 566.000 de lei, iar Adriano Valerio şi Banat 177.000. Bogdan Mirică va beneficia de 395.000 de lei pentru Câini, iar Emanuel Pârvu 23.540 de lei pentru Laz Mahale.

La secţiunea animaţie cea mai mare sumă ajunge la Draculato(u)r, de Robert Lakatos, 670.500 de lei, în timp ce la documentar Alexandru Solomon are parte de 636.500 de lei pentru Ouăle lui Tarzan.

Exploreaza subiecte similare:

cristian mungiu, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Anca Damian, Iulia Rugină, Corneliu Gheorghiţă, Ruxandra Zenide, Iura Luncaşu, Jesús del Cerro, Alexandru Solomon

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 10 aprilie 2014 09:26
Jesús del Cerro mai bine s-ar duce sa faca filme acasa la el, avem regizori romani mult mai buni decat maurul ala spaniol. Sa-i dea statul roman bani pentru porcariile pe care le face aici, mi se pare prea mult.
Bogdann13 pe 10 aprilie 2014 15:45
De acord!!
cristi23 pe 10 aprilie 2014 10:56
ma bucur pentru cristian mungiu.........insa cred ca ar merita un buget mai consistent....sunt sigur ca ar putea face si filme de bugete mari
alex_il_fenomeno pe 29 septembrie 2014 21:45
Adica cei mai bine cotati regizori romani ai ultimilor ani. Perfect logic :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells