Universul Cinematografic Marvel (MCU) nu a reuşit să ofere în ultima vreme prea multe motive de entuziasm, dar recent acest lucru s-a întâmplat: nu este vorba, din păcate, de Captain America: Brave New World, ci de trailer-ul Thunderbolts*, care promite atât un villain redutabil, cât şi provocări legate de faptul că protagoniştii săi sunt de fapt antieroi şi nu au nici cheful şi nici obligaţia să ne impresioneze. Până la premiera acelui film (pe 2 mai), inspirat sincronizată cu serialul Daredevil: Born Again, să ne mulţumim cu Brave New World, care nu e un film rău, dar nici unul care să entuziasmeze.
Povestea este o consecinţă a lui Eternals, unul din filmele cel mai prost primite din MCU, în care este împiedicată naşterea celestului Tiamut, naştere ce ar fi echivalat cu distrugerea Pământului, iar giganticul său leş este acum o sursă a unui mineral preţios, adamantiumul. Extragerea lui pune pe jar întreaga lume, marile puteri fiind gata de orice pentru a-şi adjudeca cantităţi cât mai mari de adamantium. În acest context, preşedintele nou ales al Statelor Unite, Thaddeus Ross (cu Harrison Ford preluând rolul de la William Hurt, care a interpretat personajul inclusiv în al doilea film din MCU, The Incredible Hulk), doreşte reactivarea Răzbunătorilor şi apelează la Căpitanul America (Anthony Mackie). Un inexplicabil atentat la viaţa preşedintelui pune în mişcare o serie de evenimente ce ameninţă fragila pace de pe glob şi semnarea unui tratat privind folosirea şi extracţia adamantiumului.
Din păcate al patrulea film cu Căpitanul America eşuează să provoace surprize, derulându-se previzibil şi cuminte până la genericul final care vine cu o scenă suplimentară complet uitabilă. Nu eşti surprins nici măcar când Ross se transformă în Red Hulk. Nu, nu este spoiler, căci distribuitorii filmului au promovat din răsputeri un trailer unde ni se prezintă explicit evoluţia personajului. Chiar dacă eroul titular dispune şi de gadget-urile lui Falcon, ceea ce oferă câteva secvenţe de zbor care arată foarte bine pe ecranul IMAX, premiera de vineri oferă aceleaşi efecte speciale, aceleaşi scene de luptă, aceleaşi discursuri despre aceleaşi valori şi mă şi întreb cât de repede rezultatul final ni se va şterge iremediabil din memorie.
Este bună chimia dintre Anthony Mackie şi Danny Ramirez, interpretul aghiotantului eroului, Joaquin, dar interacţiunile lor verbale, care ar trebui să amuze, sunt extrem de generice şi lipsite de personalitate. Filmul câştigă puncte, totuşi, prin miza ofertantă a protagonistului care trebuie să se ridice la înălţimea predecesorului său, Steve Rogers, deşi acest lucru este practic imposibil...
M-am bucurat să-l revăd pe Takehiro Hira, un actor japonez cunoscut pentru rolul principal din Giri/Haji, serial Netflix care, pe lângă Tokyo Vice şi celebrul Shogun, se numără printre cele mai entuziasmante seriale de inspiraţie japoneză din ultimul deceniu. Din nefericire Hira are un rol ingrat, cel al premierului japonez, care intră într-un extrem de previzibil conflict cu preşedintele american pe tema adamantiumului.
Fanii puri şi duri se vor bucura la această reîntâlnire cu universul Marvel, dar sequel-urile ar trebui să ofere mult mai mult ca să convingă că acest univers destinat copiilor mari mai are ceva de zis.