Cannes 2013: veteranii. Robert Redford într-un „Bătrânul şi marea" contemporan

de Gloria Sauciuc în 3 Iun 2013
All Is Lost este un thriller ce se desfăşoară integral în largul oceanului

Kim Novak (80 de ani) a înmânat Grand Prix-ul pe 26 mai, la Cannes, Robert Redford (76 de ani) s-a întors pe marele ecran după ani de absenţă, cu All Is Lost, filmul unui naufragiu, având curajul de fi unicul actor al producţiei lansate anul acesta la Cannes, Roman Polanski (79 de ani) a fost veteranul din competiţia pentru Palme d'Or, iar Alain Delon (77 de ani) a prezentat pe Croazetă versiunea restaurată a Blazing Sun (Plein Soleil), de René Clément, în secţiunea Cannes Classics. Bruce Dern (77 de ani) a luat premiul de interpretare cu rolul din Nebraska, iar Michael Douglas (68 de ani) a intrat în pielea celui mai spectaculos showman al anilor '60, Liberace.

Această trecere în revistă vrea, în parte, să demonstreze că Există festival pentru bătrâni (încercare de parafrazare după filmul fraţilor Coen). În fond, anul trecut pentru Palme d'Or concurau Alain Resnais (91 de ani), cu Michael Haneke (71) şi cu Abbas Kiarostami (73), iar Manoel De Oliveira (104 ani) deschidea în 2010 secţiunea Un Certain Regard.

Pe de altă parte, trecerea în revistă vrea să atragă atenţia asupra unui „Bătrânul şi marea" contemporan, filmul All Is Lost, cu Robert Redford unic actor. Filmul a rulat la Cannes în afara competiţiei.

La sfârşitul lunii aprilie, Redford declara pentru publicaţia The Times, că se va retrage încet de la implicarea totală în Festivalul de Film Independent Sundance, care a evoluat dincolo de ce-şi imaginase vreodată - de la 150 de vizitatori la 60.000. În luna mai, Redford făcea o surpriză presei de specialitate ca protagonist în filmul lui J.C. Chandor, arătând că retragerea înseamnă, de fapt, revenirea pe marele ecran.

All Is Lost este un thriller ce se desfăşoară integral în largul oceanului, despre lupta unui om pentru supravieţuire, după ce iahtul îi este distrus de ape. Prin modul de filmare, All Is Lost se apropie de genul producţiilor de pe Discovery Channel. Ar putea cu bine să se integreze în seria de emisiuni „I Shouldn't Be Alive". Acest „Bătrânul şi marea" contemporan nu mai păstrează fiorul tragic din ecranizarea după Hemingway, dar te ţine în tensiune de la un capăt la celălalt.

Cineastul J.C. Chandor a ştiut că vrea să facăun thriller plasat în larg cu mult înainte de scrierea scenariului şi regizarea filmului său de debut, Margin Call/ Panică pe Wall Street, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Dar a durat aproape şase ani până când, în cele din urmă, i-a venit ideea pentru All Is Lost, o aventură nautică chinuitoare, ce se desfăşoară integral pe mare şi are un singur personaj, fără nume, şi aproape fără replici. Chandor spune că simplitatea absolută a poveştii – şi provocarea pe care o prezintă regizarea acesteia – l-au atras să facă acest film. Povestea are ecouri din Bătrânul şi marea de Ernest Hemingway.

Dată fiind natura solitară al filmului, Chandor lasă uneori camera de filmare să persiste pe Redford, să savureze activităţile sale liniştite, simple. Într-o scenă memorabilă, marinarul este în apă până la nivelul pieptului, strângând hrană de pe iahtul său care se scufundă încet. Apoi el ia o pauză ca să stea în faţa oglinzii şi – probabil pentru ultima dată în viaţă, să se bărbierească.

Alte scene au fost, din punct de vedere fizic, extrem de solicitante pentru Robert Redford, recunoscut pentru faptul că-şi face multe din propriile cascadorii: de la căţăratul pe catargul de 20 de metri înălţime al bărcii lui cu pânze până la a se lăsa tras pe sub apă în spatele bărcii, printre velele scufundate. Şi mai există secvenţa de deschidere în care barca cu pânze se ciocneşte cu un container de transport, iar personajul nostru fără nume sare de pe una pe cealaltă.

„Fimările vieţii pe mare, inclusiv bancurile de peşti mici, cu coadă galbenă, barracuda şi frumoasele, dacă nu terifiantele, imagini cu zeci de rechini rotindu-se în cerc – au fost făcute în Bahamas, în largul coastei Nassau şi în Lyford Cay, unde o întreagă echipă de filmare s-a scufundat peste 20 de metri pentru a captura imaginile cu peşti", a notat regizorul în caietul de presă oferit jurnaliştilor la Cannes. Pentru secvenţele care implicau nave masive de pescuit, echipa a filmat în ocean în jurul oraşului Los Angeles – dincolo de portul Long Beach, spre sud, şi ulterior la nord, în apropiere de Insula Catalina. Dar oceanul este un loc sigur de scufundat un iaht. Pentru aceste scene şi pentru multe altele, inclusiv coliziunea cu containerul de transport din deschidere, realizatorii filmului au apelat la cele mai mari rezervoare de apă din lume: Studiourile Baja, cu sediul în Rosarito Beach, Mexic, construite efectiv de la zero de către James Cameron, care a cerut un mediu acvatic personalizat ca să filmeze efectele marine spectaculoase din Titanic. De fapt, unii membri ai echipajului filmului All Is Lost au lucrat şi pentru Titanic, inclusiv producătoarea Luisa Gomez da Silva, care lucrează cu normă întreagă la studiouri şi se consideră parte din „generația Titanic“. Realizatorii filmului au folosit trei rezervoare de apă gigantice pentru diferite aspecte ale filmărilor, inclusiv cel mai mare rezervor exterior din lume, care are o linie aparent nesfârşită a orizontului.

Robert Redford este laureat al Premiului Oscar pentru regie şi interpretare, producător, ecologist şi filantrop a cărui carieră legendară se întinde pe zeci de ani. Activitatea lui este dintre cele mai faimoase opere artistice din cinematografia americană şi include rolurile din Butch Cassidy şi Sundance Kid (1969), The Sting/Cacealmaua (1973) şi All the President’s Men/ Toţi oamenii preşedintelui (1976). Activitatea sa regizorală include filme apreciate, precum Ordinary People/ Oameni obişnuiţi (1980), A River Runs Through It/Cândva, pe aici trecea un râu (1992) şi Quiz Show/Cine ştie câştigă (1994). Pentru activitatea sa excepţională, a fost laureat cu numeroase premii, atât pe ecran, cât şi în afara acestuia. Recent, Redford a regizat şi a jucat în The Company You Keep/Spune-mi cu cine te însoţeşti, alături de Nick Nolte şi Shia LaBeouf. În prezent este în procesul de producţie a filmului Captain America: The Winter Soldier, cu Chris Evans şi Scarlet Johansson.

Prima nominalizare a lui Redford la Premiile Academiei a fost în 1973 la categoria Cel mai bun actor pentru rolul din The Sting/Cacealmaua, în concurenţă cu Paul Newman. A câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor în 1981, pentru Ordinary People/ Oameni obişnuiţi şi a primit un Oscar onorific în 2002. În 2005, a fost beneficiarul Kennedy Center Honors pentru remarcabilele sale realizări în artele spectacolului. Pasiunea lui Redford este Institutul Sundance, pe care l-a fondat în 1981. Institutul Sundance este dedicat susţinerii şi dezvoltarii scenariştilor şi regizorilor în curs de afirmare, precum şi expunerii naţionale şi internaţionale a cinematografiei independente. Laboratoarele Institutului, extrem de apreciate, de scenaristică, regie, teatru şi producţie se desfăşoară în staţiunea montană Sundance Village din Utah.

Festivalul de Film Sundance este un program al Institutului şi este recunoscut pe plan internaţonal ca fiind cel mai important eveniment al cinematografiei independente din lume.

Copyright fotografii: Mediafax Foto

Exploreaza subiecte similare:

Robert Redford, All Is Lost, Alain Delon, Kim Novak, Roman Polanski

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
janinatr12 pe 3 iunie 2013 20:42
Sunt niste titani tipii astia!
Cate dintre actualele vedete vor mai filma la 76 de ani?
De urmarit filmul lui Reford

marian100 pe 7 iulie 2013 17:36
Alo
Nisa pentru a vedea profilul dvs. și am interesant să știi mai multe, e-mail meu este (maboumarian80@yahoo.com)
Dumnezeu să vă binecuvânteze
mulțumiri
MARIAN
....................................................................................................................................

hello
Nice to view your profile and am interesting to know you more,my email is(maboumarian80@yahoo.com)
may god bless you
Thanks
MARIAN

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells