« Înapoi la pagina festivalului

Cannes 2013: atracţiile festivalului

de Gloria Sauciuc in 14 Mai 2013
Cannes 2013: atracţiile festivalului

O suită de foşti câştigători ai Palme d'Or, împreună cu o puternică prezenţă asiatică, marchează anul acesta Selecţia Oficială pentru cel de-al 66-lea Festival de la Cannes. Opulentul Marele Gatsby va deschide evenimentul, rulând  în afara competiţiei.

Anul acesta, Soderbergh va prezenta filmul Beyond the Candelabra, o biografie a faimosului pianist Liberace, cu Michael Douglas şi cu Matt Damon. Fraţii Coen vor veni cu Inside Llewyn Davis (în rolurile principale cu Carey Mulligan, Justin Timberlake şi John Goodman), Roman Polanski va prezenta în Competiţie Venus in Fur. Acestora li se vor alătura şi alţi regizori, printre care Nicolas Winding Refn (Only God Forgives), care colaborează din nou cu Ryan Gosling, după Drive. Interesante sunt şi titlurile Nebraska, al lui Alexander Payne, Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian) filmul plasat în Statele Unite al regizorului francez Arnaud Desplechin, cu Benicio Del Toro protagonist, filmul regizorului iranian Asghar Farhadi The Past, produs în Franţa, cu Berenice Bejo în rolul principal. Valeria Bruni-Tedeschi, regizoare italiană (cu Un chateau en Italie), va fi singura femeie regizor în Competiţia principală.

Pentru prima oară din 2005 încoace, majoritatea membrilor juriului Festivalului de la Cannes sunt regizori. Conduşi de către Steven Spielberg, grupul îi mai cuprinde pe Ang Lee (cel care a luat Oscarul anul acesta pentru regia filmului Viaţa lui Pi, şi care a concurat chiar cu Spielberg), pe românul Cristian Mungiu, fost câştigător de Palme d'Or cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, pe regizoarea scoţiană Lynne Ramsay (We Need To Talk About Kevin), regizoarea japoneză Naomi Kawase care, asemenea lui Ramsay şi lui Mungiu, este o cunoştinţă veche a Festivalului, câştigătoare a Marelui Premiu cu The Mourning Forest în 2007. Acum şapte ani, cu Emir Kusturica în fruntea unui juriu de asemenea dominat de regizori, Palme d'Or a mers la fraţii Dardenne, pentru drama socială minimalistă The Child.

Robert Redford, ORIGINALUL GATSBY, LA CANNES

Remarcat pentru thriller-ul său Margin call, J.C. Chandor va prezenta la Cannes, în afara competiţiei, All Is Lost, un film de acţiune plasat pe mare. Protagonistul, jucat de Robert Redford, este un navigator solitar, care călătoreşte singur pe un velier, în mijlocul Oceanului Indian. În timpul călătoriei, bărbatul descoperă că vasul are coca spartă în urma unui impact. Fără un radio şi fără materiale de navigaţie, protagonistul intră în inima unei puternice furtuni. Filmul marchează întoarcerea lui Robert Redford la Cannes. Prezenţa sa pe Croisette în acelaşi an în care noul Gatsby al lui Baz Luhrmann deschide festivalul, este un eveniment major, ţinând cont că Redford a jucat în Gatsby-ul din 1974, cu regia semnată de Jack Clayton.

Arielle Dombasle îşi prezintă "copilul teribil". Filmul său, Opium, este inspirat de figurile regizorului Jean Cocteau şi scriitorului Raymond Radiguet, şi va fi proiectat în cadrul Festivalului. Deşi toată lumea vorbeşte acum de Gatsby, de Scott Fitzgerald şi de Leonardo DiCaprio, la doar câţiva kilometri de hotelul Belles Rives din Juan-les-Pins, unde se consuma povestea de dragoste a lui Scott Fitzgerald cu Zelda, se află hotelul Welcome, acolo unde cândva Jean Cocteau încerca să treacă peste moartea lui Raymond Radiguet. Opium, în regia lui Arielle Dombasle, ar putea fi echivalentul francez al lui Gatsby şi, mai mult, oglinda vieţii intime a autorului acestuia, Scott Fitzgerald. Opium al lui Arielle Dombasle este cronica pasiunii dintre Cocteau şi elevul său, Radiguet, între 1919 şi 1923.

Radiguet tocmai a scris Le diable au corps, primul său roman. Are 19 ani. Cocteau are 30. Tânărul, aproape un copil, începe să scrie Bal du comte d'Orgel alături de Cocteau, însă moartea sa prematură nu îl va lăsa să îşi termine opera... În această perioadă cei doi bărbaţi cunosc iubirea şi inspiraţia, amestecând tumultul vieţii lor şi pasiunile cu efervescenţa creatoare, spiritul avangardist al anilor '20 cu fervoarea iubirii.

Vertigo, capodopera restaurată a lui Alfred Hitchcock, va avea premiera la Festivalul de la Cannes în prezenţa starului din 1958, Kim Novak, invitata de onoare a Festivalului. Octagenara Kim Novak va lua de asemenea parte la ceremonia de închidere a Festivalului de pe 26 mai, pentru a decerna unul dintre premii.

100 de ani de cinema Bollywood.

Seamănă cu Hollywood-ul, dar cu un B de la Bombay: Bollywood-ul sărbătoreşte cei 100 de ani de carieră, şi e chiar invitatul de onoare la Festivalul de la Cannes de anul acesta. Pe 3 mai 1913, un film mut de mai puţin de o oră, inspirat din mitologia indiană, Raja Harishchandra, ieşea în cinematografele din Bombay. Corespondentul Cinemagia la Cannes se află în aceste momente în drum spre Festival pentru a vă oferi de la faţa locului cele mai importante ştiri, cronici de filme şi reportaje de la strălucitorul eveniment.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 14 mai 2013 11:46
Nasol daca Steven Spielberg e in juriu...asta o sa voteze doar filme conservative
alex_il_fenomeno pe 20 iunie 2013 23:21
Filme pe care in mare parte pe care vreau si eu sa le urmaresc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells